Mette fik misbrugt sit CPR-nummer: Pludselig kom posten med et sofabord

Ny lov gør det muligt at advare firmaer om at oprette kredit i ens navn, hvis man frygter identitetsmisbrug.

Mette Bjerkvig Jølnæs oplevede i sommer, at hendes CPR-nummer blev misbrugt til at bestille to sofaborde på nettet uden hendes samtykke. Her viser hun et af de sofaborde, hun fik ind ad døren uden have bestilt det. (Foto: (Foto: DR Nyheder © (c) DR))

Det er en stor, firkantet pakke, posten afleverer til Mette Bjerkvig Jølnæs i sommer.

Hun tager imod pakken ved hoveddøren. Den er adresseret med hendes families efternavn, så Mette Bjerkvig Jølnæs tror i første omgang, at det må være en vare, som hendes mand har bestilt.

Men da hendes mand, Morten Bjerkvig Jølnæs, kommer hjem fra arbejde, viser det sig, at han intet kender til pakken.

De åbner den, og indeni gemmer sig et firkantet sofabord. Det er bestilt i online-butikken Ellos.

- Det er der ingen af os, der har bestilt, så vi ringer til Ellos og prøver at høre, hvad det går ud på og får at vide, at der er oprettet en konto med mit CPR-nummer, og at der er købt det her sofabord og bestilt et mere, som også er på vej, fortæller Mette Bjerkvig Jølnæs i dag ved parrets spisebord i hjemmet tæt på Aalborg.

Ægteparret Morten og Mette Bjerkvig Jølnæs i deres hjem. (Foto: (Foto: DR Nyheder © (c) DR))

Efter opkaldet til Ellos er parret ret sikre på, at en person eller flere har fået fat i Mette Bjerkvig Jølnæs’ CPR-nummer, og at det bliver brugt til at svindle med.

- Det er rigtig ubehageligt. Jeg tænker meget på, hvor de har det fra. Hvordan de har fået fat i det. Om det er mig, der ikke har været god nok til at passe på det. Eller om de har fået det fra et andet sted, fortæller Mette Bjerkvig Jølnæs.

Frygt for mere misbrug

Ellos sørger for, at parret kan levere sofabordene tilbage. Men parret frygter, at Mette Bjerkvig Jølnæs fortsat vil blive udsat for identitetsmisbrug.

Derfor melder parret sagen til politiet, og Morten Bjerkvig Jølnæs skriver på et forum på nettet, om andre har været udsat for det samme. Her bliver han tippet om en ny mulighed.

- Der var en, der nævnte, at man skulle sørge for at få sådan en kreditadvarsel, siger Morten Bjerkvig Jølnæs.

Nyt værn mod identitetsmisbrug

Siden 1. januar 2017 har det været muligt at oprette en kreditadvarsel på sit CPR-nummer via borger.dk. Med en kreditadvarsel advarer man banker og andre virksomheder mod, at der bliver oprettet kredit eller lån i ens navn.

Det kan for eksempel være relevant at gøre brug af, hvis man har været udsat for identitetsmisbrug eller har fået stjålet sit pas eller kørekort og derfor frygter, at en identitetstyv vil bruge ens personlige oplysninger til at oprette et forbrugslån eller købe varer på kredit.

Det seneste år har mindst 8.500 borgere med bopæl i Danmark oprettet en kreditadvarsel på deres CPR-nummer via borger.dk. Det viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

En af dem er Mette Bjerkvig Jølnæs.

- Vi gjorde det stort set med det samme for at undgå, at der skulle blive oprettet kviklån, telefonabonnementer eller lignende ting, man kan gøre med et CPR-nummer. Specielt det med kviklånet var vi bekymrede for i en måneds tid. At vi ville få et brev med, at vi skyldte så og så mange penge, husker Morten Bjerkvig Jølnæs.

Gjorde I jer nogen overvejelser, inden I oprettede kreditadvarslen?

- Når man opretter den, får man en advarsel på, at det kan have betydning for at oprette kredit og få et lån i banken. Men på daværende tidspunkt stod vi ikke over for at skulle optage nogen lån. Så det var ikke noget, vi behøvede at diskutere. Og man kan altid logge ind med NemID og slå det fra igen, siger Morten Bjerkvig Jølnæs.

For en sikkerheds skyld

Selvom det ikke var Morten Bjerkvig Jølnæs' CPR-nummer, der blev misbrugt, har han også oprettet en kreditadvarsel.

- Jeg vil hellere, at hvis der er nogen, der får fat i mit CPR-nummer, at de ikke kan misbruge det. Så kan jeg altid gå ind og slå det fra i en periode, hvis vi skal optage et lån. Så beskytter man sig selv mere, siger han.

Morten og Mette Bjerkvig Jølnæs med deres to børn. (Foto: (Foto: DR Nyheder © (c) DR))

Morten og Mette Bjerkvig Jølnæs ved fortsat ikke, hvem der misbrugte Mette Bjerkvig Jølnæs' CPR-nummer. Men hverken hun eller hendes mand har siden episoden med Ellos været udsat for identitetsmisbrug.

Om det skyldes kreditadvarslen, ved ægteparret ikke, men for en sikkerheds skyld vil de fastholde den.

- Ja, helt sikkert, siger Mette Bjerkvig Jølnæs, og Morten Bjerkvig Jølnæs tilføjer:

- Jeg kan ikke se, at der er nogen negative sider ved det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk