Mette Frederiksen åbner for, at skolebørn skal teste sig selv: Elever bakker op

Vil elever ikke testes, må de blive hjemme, lyder det fra Danske Skoleelever.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kom hjem med andet end et vaccinesamarbejde, da hun torsdag besøgte Israel sammen med den østrigske forbundskansler, Sebastian Kurz.

Hun åbner nemlig på Facebook for, at danske skoleelever skal til at teste sig selv, som man blandt andet gør det i Østrig.

- Jeg tager også hjem med inspiration fra Østrig, der har åbnet skolerne blandt andet ved, at børnene tester sig selv. Kan vi gøre det i Danmark - og dermed få flere børn tilbage - vil det virkelig være godt.

Premierminister Benjamin Netanyahu, statsminister Mette Frederiksen og kansler Sebastian Kurz har indledt et vaccinesamarbejde mellem Israel, Østrig og Danmark (Foto: AVIGAIL UZI © Scanpix)

Derfor vil hun nu tage 'den østrigske model' med til de igangværende forhandlinger med Folketingets partier om den næste fase i genåbningen af landet.

- Det taler vi videre om i den kommende tid, hvor jeg glæder mig til at fortsætte drøftelserne med Folketingets partier, skriver Mette Frederiksen.

I Østrig fungerer det konkret sådan, at eleven tager en vatpind, der skal drejes rundt fem gange i hvert næsebor, herefter dryppes en særlig væske på vatpinden. Et kvarter efter kan barnet så se, om testen er positiv eller negativ. Eleverne skal teste sig selv to gange om ugen.

Professor: Det er jo ikke raketvidenskab

Det er endnu ikke klart, i hvor høj grad man ønsker at kopiere den østrigske model. Men Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, ser stort potentiale i, at børn tester sig selv.

- Det er ikke raketvidenskab, det her. Hvis det er så enkelt som at tage en pind, stikke den op i næsen og så vente på et farveudslag, så kan børn på en vis alder godt finde ud af det her. Og det vil betyde, at børn på den måde også tager ejerskab til at stoppe smittespredningen, siger han.

- Hvis vi skal have vores massetestning op at køre, så er spørgsmålet, om ikke det er denne her måde, vi skal gøre det på.

Men kan børn godt selv klare det her? Der er vel en grund til, at vi uddanner podere?

- Ja, de har naturligvis en bedre uddannelse end et barn. Men poderne har i virkeligheden en meget nødtørftig uddannelse.

- Det er faktisk bedre at overlade det til folk selv fremfor et teststed, hvor man ikke overholder hygiejnen, siger Hans Jørn Kolmos med henvisning til afsløringerne af den dårlige hygiejne hos kviktestudbyderen SOS International.

Børnelæge: Aldersindeling giver ikke mening

På baggrund af det, vi ved lige nu, forudser børnelæge Jens-Christian Holm, der normalt beskæftiger sig med overvægt hos børn, en række problemer med modellen.

- Hvis man bruger de tests, der skal to-tre centimer op i næsen, kan det måske godt gøres, uden at det er super ubehageligt. Men der er en del børn for hvem, det vil være voldsomt ubehageligt og grænseoverskridende bare at stikke noget som helst ind i kroppen på sig selv.

- Sandsynligheden, for at de bare lige stikker den en halv centimeter op i næsen og lader som om, de har gjort det, er stor. Og det er jo virkelig svært at tjekke op på, hvordan det bliver gjort, siger Jens-Christian Holm.

I Østrig har man valgt, at de allermindste elever skal testes hjemmefra og altså ikke teste sig selv. Men det er ikke alderen, der er afgørende for, hvorvidt man kan betro en elev med opgaven, mener Jens-Christian Holm.

- Jamen, du kan jo få en rigtig velfungerende 2.klasses elev til at gøre det, og du kan få en ringere fungerende 8.klasse til ikke at gøre det. Så jeg tør ikke sige præcis, hvor snittet skal lægges.

'Hvis ikke, man vil lade sig teste, kan man ikke komme i skole'

Hvis selvtest kan få flere danske skoleelever tilbage i skole, så bakker man hos Danske Skoleelever op om idéen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at langt de fleste elever vil tage imod muligheden for selvtest, hvis det kan få dem tilbage på skolebænken, siger formand Esther Vyff Petersen.

I Østrig er reglerne lavet sådan, at hvis en elev siger nej til at tage de to ugentlige tests, så er der adgang forbudt på skolen. Og sådan bør det også være i Danmark, lyder det fra Esther Vyff Petersen, der mener, at elever over tolv år bør lade sig teste.

Formand for Danske Skoleelever, Esther Vyff Petersen. (Foto: Danske Skoleelever)

- En brøkdel af eleverne vil ikke have tests, men vi har en massiv del, som gerne vil. Dem kan vi ikke holde tilbage på grund af enkeltes frygt. Vi skal ikke se endnu flere i mistrivsel, fordi enkelte ikke vil have en test, siger formanden.

Det skræmmer hende, at nogle forældre ikke vil lade deres børn teste, fordi det er tvang.

- Der er jeg ligeglad. Hvis det hjælper til at komme tilbage til den hverdag, vi kender, så er jeg ligeglad med, om det er tvang. Så må man som forældre vurdere, om man vil ekskludere sit barn fra klassens fællesskab.

- Jeg ved ikke engang, om man ville skulle tilbyde hjemmeundervisning, lyder den kontante udmelding fra Esther Vyff Petersen.

Det er fortsat uklart, i hvor høj grad en mulig dansk strategi kommer til at lægge sig opad den østrigske. DR Nyheder har kontaktet Statsministeriet, men de er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk