Mette Frederiksen: Afbrændingsforbud skal ikke kun gælde Koranen

Statsministeren håber, at ny lovgivning på området kan falde på plads inden for den kommende folketingssæson.

Der skal ikke være et forbud mod koranafbrændinger.

Forbuddet skal være mere omfattende.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da hun gæstede Aftenshowet torsdag.

- Det er bredere, selvfølgelig. Det handler om noget, der er større end én religiøs bog, siger statsministeren.

- Jeg synes, det ville være så forkert, hvis nogen stod og brændte Bibelen af. Jeg synes heller ikke, man skal brænde Toraen af hensyn til dem, der tilhører den jødiske tro.

Snakken om at forhindre bogafbrændinger blev skudt i gang i søndags, da udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen sagde, regeringen ville finde et 'juridisk værktøj' til at forhindre koranafbrændinger foran udenlandske ambassader i Danmark.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mener ikke, et forbud mod afbrænding af Koranen foran udenlandske ambassader vil gå på kompromis med ytringsfriheden. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Argumentet var både, at koranafbrændinger sender et signal til omverdenen om, at man i Danmark 'faciliterer en forhånelse' af andre lande og deres kulturer, og at der er en øget sikkerhedstrussel mod Damnark.

Danmark risikerer at stå alene

I Aftenshowet gentager statsminister Mette Frederiksen begge ovenstående argumenter, og så lægger hun også vægt på noget andet:

- Mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, brænder heller ikke andres bøger af. Danmark og Sverige risikerer at stå meget alene på den internationale scene. Der er så meget på spil i Europa lige nu.

- Alt det, vi lige nu gør i udenrigspolitikken, er, at bygge partnerskaber op og lave nye alliancer, og så er der nogle ganske få mennesker, der er glade for at splitte. Det er der i hvert fald én, der er glad for, og han sidder i Rusland.

Er det fordi, vi skal se godt ud i nogle mellemøstlige lande?

- Nej, det er det ikke. Vi skal gøre op med os selv, om vi synes, det er i orden at brænde hinandens bøger. Det er det ene, svarer Mette Frederiksen.

- Det andet er, hvordan Danmark ser ud i resten af verden. Vi er et meget lille land, og lige nu står vi ret isoleret med Sverige, som i øvrigt har de samme overvejelser som os.

Forbud indsnævrer ikke ytringsfriheden

De tre regeringspartier, Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne, står indtil videre ret alene med ønsket om et muligt forbud mod koranafbrændinger foran udenlandske ambassader.

Syv partier uden for regeringen er gået sammen i protest mod regeringens mulige afbrændingsforbud. Der er tale om partierne SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Radikale og Alternativet er ikke med i udmeldingen.

Søren Pape, der er formand for de Konservative, står blandt andet bag udmeldingen:

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har også været ude og sige, at de vil have en eventuel lov til folkeafstemning.

Modargumenterne fra de mange oppositionspartier går blandt andet på, at det er en indsnævring af ytringsfriheden at indføre et forbud.

Det afviser statsministeren helt og aldeles her til aften.

For den danske ytringsfrihed spiller i forvejen efter flere end 400 regler.

- Folk siger, vi har ytringsfrihed - punktum. Og det har vi faktisk ikke, siger Mette Frederiksen.

- Den er begrænset, reguleret og indskrænket flere end 400 steder i vores lovgivning. Du må for eksempel ikke billige landsforræderi eller brænde andres flag af. På en lang række områder har vi lavet spilleregler for, hvordan vi er over for hinanden og sammen med hinanden. Sådan er et demokrati.

Afbrændingsforbud er ikke en glidebane

Nogle oppositionspartier har også ytret en bekymring for, at et afbrændingsforbud kan blive en glidebane.

Den bekymring kommer blandt andet fra SF's formand Pia Olsen Dyhr, der skriver følgende på sin Facebook:

- Hvis man slet ikke må gøre noget, som andre lande kan opfatte som krænkende, så er mulighederne mange: Må herboende kvinder med iransk baggrund symbolsk afbrænde en hijab i sympati med kvinderne i Iran?

- Jeg vil mene at svaret giver sig selv: Den slags bindinger hører ikke til i Danmark i det 21. århundrede, skriver hun.

Men det behøver ikke være en glidebane, siger Mette Frederiksen.

- Det bestemmer vi jo selv i Danmark.

- Der kan opstå alle mulige internationale diskussioner. Jeg synes aldrig, vi skal gøre noget, vi ikke synes, er rigtigt.

Andre synes derimod ikke, at regeringens forslag om et forbud er vidtgående nok. Du kan læse, hvad fire fra det danske muslimske miljø mener lige her.