Mette Frederiksen blev klappet ind med megafoner og grydelåg: Demonstrationer førte til to anholdelser

Både minkavlere, vaccineskeptikere og gruppen Men in Black var mødt op foran Retten på Frederiksberg, hvor statsministeren i dag blev afhørt.

Omkring 150 demonstranter og en hel del politifolk var til stede foran retten i dag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det var en bred vifte af demonstranter, der fra morgenstunden var mødt op foran Retten på Frederiksberg for at viser deres utilfredshed med statsminister Mette Frederiksen, som skulle afhøres i Minkkommissionen i dag.

En blanding af minkavlere, medlemmer af gruppen 'Men in Black', støtter af borgerforslaget 'Mette Frederiksen for en rigsretssag Nu', vaccineskeptikere og andre interesserede stod klar med højttalere, megafoner og grydelåg, da statsministeren ankom kort før klokken 9.

Statsministeren skulle i dag afhøres om sin rolle i forløbet sidste efterår, hvor der blev givet en ulovlig ordre om at aflive alle mink.

- Jeg har svaret på alle de spørgsmål, kommissionen har og har gentaget det, der har været sagt i over et år, at jeg og regeringen ikke var bekendt med, at der ikke var hjemmel til den beslutning, der blev truffet 3. november, sagde Mette Frederiksen efter afhøringerne, der varede næsten seks timer.

- Jeg tror ikke på, at de fejl, der er begået, er begået med ond vilje. De er blevet begået, fordi der har været travlt. Embedsmænd har knoklet, knoklet og knoklet i snart to år for at redde danskernes liv og økonomi og for at få os igennem den her krise.

Stort politiopbud ved retten

Politiet var dagen igennem massivt til stede ved retten på Frederiksberg, og ved middagstid opstod der tumult, som førte til, at politiet måtte trække deres knipler mod en gruppe demonstranter.

Københavns Politi fortæller til Ritzau, at de har anholdt to personer i forbindelse med demonstrationerne.

Den ene af de to anholdte er sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 119, som drejer sig om både trusler og vold, herunder forsøg på vold mod personer i offentlig tjeneste - for eksempel politifolk. Personen er kørt til afhøring.

Den anden er sigtet for at overtræde paragraf 121, som handler om fornærmelig tiltale over for politiet, og er løsladt igen.

Politiet bekræfter også, at statsministerens bil blev omringet af demonstranter, da den skulle fragtes væk fra retten, og at en baglygte i den forbindelse blev smadret.

Statsministeren var ikke i bilen, men sad til afhøring i kommissionen.

- Jeg synes først og fremmest, at det er rigtigt, rigtig ærgerligt for den medarbejder, der har været involveret i det her, sagde statsministeren efter afhøringen.

- Det synes jeg ikke er en okay måde at gøre det på. Vi lever i et demokrati, og man må gøre sine holdninger til kende verbalt og ordentligt.

Minkavlere håber på afklaring

Henrik Aare Vest var en af de forhenværende minkavlere, der var mødt op for at vise sin utilfredshed med beslutningen om at aflive alle mink.

- Jeg er meget skuffet, for jeg havde ikke corona på min farm, så hvorfor skulle vi aflive alle vores dyr?, sagde han.

Han havde dog ikke de store forhåbninger om, at dagens afhøring ville føre til nye svar i den sag:

En anden minkavler, der var mødt op foran retten, var Walter Christiansen. Han ønsker, at Mette Frederiksen kommer for en rigsret, så hun kan 'fortælle sandheden'.

- Hun lytter jo ikke til fagligheden. Hun lytter ikke til os, hun lytter ikke til dyrlægerne, hun lytter ikke til fødevarestyrelsen. Hun lytter kun til sig selv, sagde han.

- Mit ønskescenarier er, at alle minkavlerne får den erstatning, så vi kan komme i gang igen, lød det.

- Min far er 81 år og har haft minkavl i 56 år. Hver eneste dag siger han til mig: "Walther, skal vi i gang igen?" Og det kan jeg desværre ikke svare på, fordi Mette Frederiksen bestemmer.

I dag bruger Walter Christiansen tiden på at holde minkfarmen i stand, så han er klar, hvis det igen bliver muligt at holde minkavl.

- Det har taget hårdt både på mig, min far og min bror, som også er minkavlere. Det er livsværk, der er væk, siger han.

Initiativtager: 'Nogen skulle jo gøre det'

Dagen igennem blev der holdt taler og koncerter på en lille scene foran retten på Frederiksberg, hvor demonstranterne også råbte slagord og spillede høj musik på medbragte anlæg.

Jette Møller er hverken minkavler eller medlem af Men in Black, men hun har skrevet under på borgerforslaget 'Mette Frederiksen for en rigsretssag Nu' og har været med til at arrangere demonstrationen for at vise, at hun og andre stadig står ved deres underskrifter.

- Jeg har været med til at starte den her demonstration i dag, for nogen skulle jo starte den, siger hun.

Jette Møller kørte fra Middelfart tideligt i morges for at nå frem til dagens demonstration.

- Målet er, at vi vil have hende (Mette Frederiksen red.) for en rigsret, fordi der i vores øjne begynder at blive begået overgreb på vores børn (hun henviser til vaccination af børn, red.). Vi kan snart ikke komme ind nogen steder, uden at vi skal have en vaccine. Det er tåbeligt, siger Jette Møller.

Nye Borgerlige deltog i demonstration

Nye Borgerliges medlem af folketinget Mette Thiesen var også til stede for at vise sin sympati med minkavlerne.

- Jeg blev kontaktet af en af de minkavlere, der desværre har fået revet hele sit livsværk væk på grund af den her ulovlige ordre, og da han skrev og spurgte, om jeg ville komme og bakke op om minkavlerne, sagde jeg selvfølgelig ja, siger hun.

Mette Thiesen fra Nye Borgerlige synes ikke, man burde havde nedlagt minkerhvervet til at starte med.

- Vi synes, der skal foregå en rigsretssag mod Mette Frederiksen, og først og fremmest handler det om, at der skal ske retfærdighed for de her mennesker, som er blevet fuldstændig kørt over, siger Mette Thiesen.

Efter afhøringerne blev statsminister Mette Frederiksen eskorteret ud fra retten ad bagvejen, hvor nogle få demonstranter stadig var til stede: