Sundhedspersoner, der arbejder med syge eller ældre borgere, skal ikke møde på arbejde, hvis de har rejst i områder, hvor der er høj risiko for at blive smittet med coronavirus.
Det sker, efter at 10 danskere i løbet af den sidste uge er blevet testet positive for smitten.
- Vi har et helt særligt ansvar for at sikre, at ikke mindst sårbare mennesker i vores samfund, enten på grund af alder eller sygdom, ikke bliver smittet med corona. Derfor træffes den rigtige beslutning i dag, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
Samtidig opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at andre danskere, der kan være blevet udsat for smitte i områderne, også bliver hjemme i 14 dage efter hjemkomst.
Direktøren i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, anerkender, at det er et indgribende tiltag at bede folk om at blive hjemme - eller at have personer siddende i hjemmekarantæne.
- Det er en rigtig svær situation pludselig at skulle adskilles fra sit arbejde, sin omgangskreds og sidde helt alene derhjemme og bare vente på, at karantæneperioden er overstået, siger hun.
Indtil videre sidder 142 raske danskere i hjemmekarantæne, fordi de har haft kontakt til personer, der er smittet. Ifølge styrelsen er de alle gået frivilligt i karantæne.
Opfordrer til sammenhold
Med de nye tiltag vil endnu flere danskere ende med at sidde derhjemme og vente på, at tiden bare går, før de kan passe deres hverdag som normalt. Det får statsministeren til at opfordre til sammenhold.
Regeringen opfordrede tidligere på aftenen danske virksomheder til at udbetale løn til de medarbejdere, der bliver hjemme.
- En del danskere skal være hjemme de næste par uger. Vi har allerede set gode eksempler på, at naboer, kollegaer og familiemedlemmer, der bringer mad og på forskellig vis støtter op om hinanden.
- Det gælder selvfølgelig også på arbejdsmarkedet, hvor en række medarbejdere enten bliver pålagt at blive hjemme eller opfordret til det, siger Mette Frederiksen.
Statsministeren oplyser, at der i morgen vil være møder mellem Erhvervsministeriet, dansk erhvervsliv og Beskræftigelsesministeriet.
- Her kan arbejdsmarkedets parter tale sammen om, hvordan vi gør det her så godt som muligt. Både af hensyn til dem, der er i risikozonen for at blive smittet, hvor det kan være alvorligt. Men selvfølgelig også, så vi tager bedst muligt hensyn til de danske virksomheder og danske lønmodtagere, siger Mette Frederiksen.
Varsler nye tiltag
De tiltag, der er blevet sat i værk i dag, kommer højst sandsynligt ikke til at stå alene.
- Man skal holde øje med, hvad der bliver sagt fra myndighedernes side. Jeg tror, at vi i løbet af de næste dage og uger kan komme til at se endnu flere beslutninger og nye foranstaltninger, siger Mette Frederiksen.
Sundheds- og Ældreministeriet godkendte tidligere i dag, at man kan tage foranstaltninger mod såkaldte 'alment farlige' sygdomme i brug. Det betyder, at myndighederne kan benytte sig af flere paragraffer i epidemiloven.
Det giver blandt andet mulighed for at aflyse offentlige arrangementer og at afspærre områder, hvis der er mistanke om smittefare.
- Det er en situation, der hele tiden udvikler sig, så alle skal være opmærksomme, og vi skal passe godt på hinanden i det her, lyder det fra statsministeren.
Udenrigsministeriet har i løbet af det seneste døgn ændret rejsevejledninger for både Italien og Sydkorea og frarådet ikke-nødvendige rejser til regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto i Norditalien. Ikke-nødvendige rejser til byen Daegu og provinsen Gyeongbuk i Sydkorea frarådes også.
Opdateret klokken 24.00: Udenrigsministeriet havde ved en fejl føjet regionen Valle d'Aosta til en af de regioner, de fraråder at rejse til. Det er nu fjernet fra artiklen.