Mette Frederiksen lovede lyntest på plejehjem: 'Det er tydeligt, at statsministeren ikke giver retvisende oplysninger'

Mens lyntest på plejehjem blev droppet, oplyste statsministeren flere gange det modsatte.

5. januar sagde Mette Frederiksen, at regeringen havde besluttet at tilbyde lyntest til plejehjemspersonale. I stedet blev lyntestene målrettet sociale botilbud og daginstitutioner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

I begyndelsen af januar, da coronasmitte og dødsfald var på sit højeste blandt plejehjemsbeboere, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) flere gange på landsdækkende tv, at regeringen havde besluttet at indføre lyntest af plejehjemspersonale.

Men i regeringens kulisser skete det modsatte.

En konkret plan om at indføre to ugentlige lyntest af plejehjemsansatte blev skrottet af Sundhedsministeriet, afslører dokumenter, som DR har fået aktindsigt i.

Ifølge professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage har statsminister Mette Frederiksen dermed flere gange givet offentligheden forkerte oplysninger om, hvad der blev gjort for at forhindre coronasmitte i at komme ind på landets plejehjem.

- Det er tydeligt, at statsministeren ikke giver retvisende oplysninger til offentligheden i de her tilfælde, siger Frederik Waage.

Han vurderer, at Mette Frederiksens udtalelser er problematiske:

- Hun skal tale sandt. Og hvis hun er opmærksom på, at der ikke er kviktest på plejehjemmene, skal hun naturligvis ikke sige det. Hun skal være opmærksom på, hvad der sker inden for de områder, som hun kommenterer på, fordi udmeldinger fra statsministeren er meget vigtige.

I løbet af januar blev 1.056 plejehjemsbeboere smittet med coronavirus, og 324 plejehjemsbeboere døde af eller med sygdommen i samme periode, viser tal fra Statens Serum Institut.

Talte om lyntest på pressemøde

Det var på et pressemøde i Statsministeriet, der begyndte klokken 15 den 5. januar, at Mette Frederiksen første gang udtalte sig om lyntest af personale på plejecentre.

- Der er for få, der bliver testet i de dage, vi er i nu. Regeringen har derfor besluttet, at myndighederne hurtigst muligt skal sikre, at personalet på plejecentre i alle regioner kan hurtigtestes, sagde statsministeren.

I klippet herunder kan du se udtalelsen:

Mens pressemødet stadig stod på, blev der afholdt et Skype-møde indkaldt af Styrelsen for Forsyningssikkerhed under Justitsministeriet, der blandt andet har til opgave at understøtte sundhedsmyndighedernes testindsats.

Med til mødet var Sundhedsministeriet, der har ansvar for den danske teststrategi, Danske Regioner, Statens Serum Institut og Kommunernes Landsforening (KL). Kommunerne har ansvaret for landets plejehjem.

Mødets emne var ”Drøftelse af brug af kviktest.”

Forud for mødet havde Danske Regioneropfordring fra Sundhedsministeriet lavet et oplæg til, hvordan den udbredte smitte på plejehjemmene kunne blive bremset.

- Med henblik på at stoppe smitten på plejehjem foreslås en intensiveret screeningsindsats, hvor alle plejehjemsansatte tilbydes en hurtigtest (antigen) to gange ugentligt af deres personale, lød det i oplægget fra Danske Regioner, som DR har fået aktindsigt i.

Det skulle blandt andet ske ved at dirigere alle landets lyntest-biler ud til plejehjemmene med det samme, viser oplægget.

Det blev PCR-test i stedet for lyntest

6. januar – dagen efter Skype-mødet og pressemødet med Mette Frederiksen – skrev en kontorchef i Sundhedsministeriet ud til mødedeltagerne.

I mailen stod det klart, at ansatte på plejehjem fremover fortsat skulle testes med PCR-test, og at planen om lyntest var droppet.

- Vi har nu haft lejlighed til at vende det i Sundheds- og Ældreministeriet, og på den baggrund vil vi gerne bede regioner og kommuner om at iværksætte følgende:

- En fordobling af det nuværende testregime på plejecentre inden for det gældende PCR-setup. Det vil sige test minimum en gang om ugen med PCR-test.

Samtidig skrev kontorchefen i mailen, at lyntest skulle målrettes sociale botilbud og daginstitutioner.

- Jeg synes bestemt, at der skal kviktestes

Fire dage senere var Mette Frederiksen igen på landsdækkende tv i en live-udsendelse på TV2 søndag aften den 10. januar.

I udsendelsen fik en kvinde fra Aarhus mulighed for at stille spørgsmål direkte til statsministeren.

Kvindens far boede på et plejehjem med coronasmitte, og kvinden undrede sig over, hvorfor der ikke var blevet indført lyntest af medarbejderne langt tidligere.

- Jeg synes bestemt, at der skal kviktestes ude på landets plejecentre. Det har vi meget specifikt bedt myndighederne om at sikre sker, lød svaret fra statsministeren, som fortsatte:

- Jeg er fuldstændig enig med dig i, at medarbejderne skal kviktestes, og vi skal i øvrigt blive ved med at passe på vores ældre på plejehjemmene. Jeg er så ked af de dødsfald, der har været, ikke mindst her i den eneste tid, så der er behov for en forstærket indsats.

Herefter spurgte TV2's studievært, om statsministeren dermed mente, at alle plejehjem skulle sørge for at indføre lyntest hurtigst muligt.

- Ja, altså, vi meldte ud så sent som i sidste uge fra regeringens side, at vi ønsker, der kviktestes ved plejecentre, sagde statsministeren.

Undren hos Danske Regioner

Mette Frederiksens udtalelser om lyntest på plejehjem den 10. januar vakte undren hos den administrerende direktør for Danske Regioner, Adam Wolf.

Han sendte under udsendelsen en sms til departementschef i Justitsministeriet Johan Kristian Legarth, viser en aktindsigt i beskeder, som DR og TV2 har fået.

Departementschefen svarede i en sms, at han havde orienteret statsministeren fredag den 8. januar, altså to dage tidligere:

Efterlyser klare svar

Beslutningen om at droppe lyntest af plejehjemsansatte har ifølge eksperter betydet, at smitten spredte sig mere på plejehjem, end den ellers ville have gjort.

Professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet Peter Bjerre Mortensen efterlyser svar på, hvorfor det blev besluttet ikke at sende lyntest til plejehjemmene som det første, hvem der traf beslutningen, og hvorfor beslutningen ikke blev kommunikeret tydeligt ud.

- Det er et vigtigt hensyn, at man kommunikerer klart til offentligheden – især i væsentlige spørgsmål som det her – hvad man har besluttet, siger Peter Bjerre Mortensen, der tidligere har været med til at undersøge regeringens håndtering af covid-19.

Selvom det var en kontorchef i Sundhedsministeriet, der informerede KL og Danske Regioner om, at lyntest på plejehjem var droppet, finder Peter Bjerre Mortensen det "meget usandsynligt", at beslutningen blev truffet af embedsmænd alene.

- Der er ikke noget, der tyder på, at vi har embedsmænd, der selv træffer beslutninger, som har et så stort politisk fokus, som denne sag havde på det tidspunkt, siger han.

- Har gjort hele coronabekæmpelsen til sit eget projekt

Professor Frederik Waage fra Syddansk Universitet efterlyser en forklaring på, hvorfor statsministeren sagde én ting, når virkeligheden var en anden.

- Har hun fået tilstrækkelige oplysninger om, at man ikke gennemførte kviktest, og er hun opmærksom på, at regeringens coronastrategi på det her punkt slet ikke blev ført ud i livet?, lyder professorens spørgsmål.

Men er det ikke forståeligt, at statsministeren måske ikke har fuldt indblik i, hvad der foregår længere ned i systemet og dermed konkret ude på plejehjemmene på det her tidspunkt?

- Det er bestemt forståeligt, at statsministeren ikke kan kende til alle detaljer i coronabekæmpelsen. Men statsministeren har gjort hele coronabekæmpelsen til sit eget projekt. Og så må man sige, at det er et væsentligt punkt i det, hvordan man passer på de ældre og på, at pandemien ikke udvikler sig på plejehjemmene.

- Og når man vælger at gå ind i det og kommentere på spørgsmålet, må man også sikre sig, at de oplysninger er korrekte.

Pårørende: "Det er en rimelig fatal fejl"

En anden, der ønsker en forklaring på, hvorfor der ikke blev indført lyntest på plejehjem som det første, er 51-årige Iben Larsen fra København.

Hendes mor døde i januar efter at være blevet smittet med coronavirus på sit plejehjem, og Iben Larsen efterlyser, at nogen tager ansvar i sagen:

- Det er en rimelig fatal fejl og et voldsomt svigt, når der rent faktisk var mulighed for det. Det var prioriteret. Så hvem Søren er det, der bliver ved med at stå i vejen for, at de hurtigtest kommer ud på plejehjemmene? Det må der være nogen, der står til ansvar for, siger hun.

- Det bringer ikke dem, der har mistet livet, tilbage igen. Men det kan ikke være omkostningsfrit.

Minister er uenig i kritikken

Statsminister Mette Frederiksen ønsker ikke at stille op til interview om, hvorfor hun sagde, at det var besluttet at sende lyntest ud til plejehjemmene, efter Sundhedsministeriet havde droppet planerne.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker heller ikke at stille op til interview.

Både statsministeren og sundhedsministeren henviser spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S), der heller ikke vil stille op til interview, men i en mail skriver:

- Jeg er uenig i kritikken. Regeringen kommunikerede i begyndelsen af januar en politisk ambition, som man arbejdede på at realisere. (...) Som regeringen tidligere har givet udtryk for, så ville det have været ønskeligt, at det var gået hurtigere med at øge brugen af hurtigtest.

Justitsministeren understreger også, at lyntest af plejehjemspersonale fra 1. februar blev myndighedernes topprioritet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk