Mette Frederiksen med opfordring til premierminister under besøg: 'Jeg håber, Indien vil påvirke Rusland'

Indiens premierminister, Narendra Modi, undlod at fordømme krigen i Ukraine på førstedagen af besøg i Danmark.

Mette Frederiksen (S) og Indiens premierminister, Narendra Modi, ses her på gåtur i haven omkring Marienborg. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Et besøg fra en indisk premierminister er lidt af et sjældent syn på vores breddegrad.

Faktisk er det første gang i 20 år, at en indisk premierminister er på officielt besøg i Danmark. Men ikke desto mindre landede Narendra Modi i dag i Danmark, hvor han er på officielt besøg i dag og i morgen.

Den øverste leder af det folkerige land er som led i en Europa-rundrejse på besøg i Danmark, hvor han i dag har mødtes med statsminister Mette Frederiksen (S).

Her til aften er dronning Margrethe vært for en statsmiddag på Amalienborg til ære for Indiens premierminister, Narendra Modi, som ses stå i midten. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

På et pressemøde i eftermiddags sagde Mette Frederiksen (S), at der skal bygges en "endnu større bro" mellem Danmark og Indien.

- Vi deler mange værdier. Vi er to demokratiske nationer. Vi tror begge på et regelbaseret internationalt system, sagde hun på et pressemøde sammen med Narendra Modi på Marienborg.

Ingen fordømmelse, men opfordring til våbenhvile

Den bærende dagsorden for mødet mellem Danmark og Indien var det grønne strategiske partnerskab, som Danmark og Indien indgik i 2020, og den grønne energiomstilling.

Aftalen har til formål at øge Danmarks samhandel med Indien med fokus på grønne, danske løsninger.

Men der blev også tid til at vende andre emner, såsom krigen i Ukraine.

pressemødet var Mette Frederiksen klar i mælet, da hun sagde, at hun fordømmer angreb på civile i Ukraine. Samtidig opfordrede hun Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at stoppe krigen og drabene.

- Jeg håber, at Indien vil påvirke Rusland i denne diskussion, siger hun.

Indtil videre har Indien undladt at fordømme Ruslands invasion i Ukraine, som blev indledt 24. februar.

Landet, som betegnes som verdens største demokrati, er dybt afhængig af russisk olie, og ved et hastemøde i FN's Generalforsamling 2. marts undlod Indien at stemme for en fordømmelse af Ruslands invasion.

Noget, som et stort flertal af medlemslandene ellers gjorde.

  • Den indiske premierminister, Narendra Modi, landede tirsdag formiddag i Københavns Lufthavn, hvor han blev modtaget på den røde løber af statsministeren og Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, som står bagved Mette Frederiksen (S). (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Mette Frederiksen og Narendra Modi tilbragte tid på Marienborg nord for København, hvor de blandt andet snakkede om grøn omstilling og Ruslands invasion af Ukraine. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • De to statsledere holdt også et pressemøde, hvor det dog ikke var muligt for pressen at stille spørgsmål til Narendra Modi. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Men på tirsdagens pressemøde på Marienborg kom Narendra Modi alligevel Mette Frederiksen lidt i møde på spørgsmålet om krigen i Ukraine.

En decideret fordømmelse blev det dog ikke til.

- Vi appellerer til en øjeblikkelig våbenhvile i Ukraine, og at dialog og diplomati skal løse problemet, sagde Narendra Modi.

Steffen Gram, der er DR's internationale korrespondent, har fulgt det indiske statsbesøg dagen igennem, og han bed mærke i Mette Frederiksens budskab til den indiske premierminister om Ukraine-situationen.

- Mette Frederiksen fik afleveret det budskab, som er så vigtigt for Vesten og Europa i øjeblikket. Nemlig at få sporet Modi ind på, at vi synes, det er rigtig dårlig ide, at Rusland har invaderet Ukraine. Og at vi forfærdelig gerne vil have, at Modi også fortæller Putin, at det er en rigtig dårlig ide.

- Der er ingen tvivl om, at Mette Frederiksen tog meget markant afstand fra den russiske invasion, og det gjorde hun klart for Modi, siger Steffen Gram.

Mangeårig diplomatisk kulde

Narendra Modis besøg i Danmark sker i forlængelse af, at Mette Frederiksen var på officielt besøg i Indien i oktober sidste år.

Besøget sidste år markerede en opblødning af forholdet mellem de to nationer, som ellers havde været på frysepunktet i mange år.

Indiens premierminister, Narendra Modi, blev budt velkommen af kronprins Frederik, statsminister Mette Frederiksen (S) og Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, da han tirsdag eftermiddag gæstede Dansk Industri i København. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Det skyldes især danskeren Niels Holck og hans rolle i nedkastningen af omkring fire ton våben til en indisk oprørsgruppe i 1990'erne.

Efterfølgende ønskede Indien ham udleveret til retsforfølgelse, men i 2011 afviste de danske domstole at udlevere ham på grund af risiko for tortur. Det udløste en diplomatisk krise, der i en periode førte til, at myndighedskontakten mellem Danmark og Indien blev afbrudt.

Spørgsmålet om Niels Holck blev Mette Frederiksen også konfronteret med på dagens pressemøde. Men det var ikke et emne, som de to statsledere havde snakket om, afslørede hun.

- Vi har ikke diskuteret det spørgsmål på vores møde. Det kører i et separat juridisk spor, lød det fra statsministeren.

Narendra Modi har et tætpakket program, mens han opholder sig i Danmark.

Her til aften tager dronning Margrethe imod Modi sammen med kronprinsparret på Amalienborg. Efterfølgnede er dronningen vært ved en officiel middag.

I morgen, onsdag, er Danmark vært for et indisk-nordisk topmøde, hvor regeringslederne fra Norge, Sverige, Island og Finland også deltager.