Mette Frederiksen: Med tre milliarder får vi startet på et retfærdigt pensionssystem

De hidtil nævnte tre milliarder kroner er kun begyndelsen på Socialdemokratiets pensionreform, siger formanden.

Mette Frederiksen (S) vil afsætte flere penge end de først nævnte tre milliarder kroner til at indføre differentieret pension. (© (c) DR)

Da Socialdemokratiet præsenterede deres forslag til en reform af pensionssystemet, som skal give nedslidte ældre ret til folkepension på et tidligere tidspunkt, lød udspillet, at der skal afsættes tre milliarder kroner. Hverken mere eller mindre.

Men det er kun et foreløbigt tal, som hurtigt kan ændre sig, hvis behovet viser sig at være der.

Det fastslår Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, over for DR Nyheder.

Den differentierede pension er et system, der skal udvikles - ligesom resten af velfærdssamfundet.

- Jeg mener, at med tre milliarder får vi startet på at lave et mere retfærdigt pensionssystem.

- Socialdemokratiet er en af hovedarkitekterne bag velfærdssamfundet. Vi har ikke gjort det på et år eller et årti. Socialdemokratiet arbejder altid på den måde, at vi starter, og så bygger vi ovenpå.

I hendes optik er det er politisk spørgsmål, om hvorvidt man er villig til at prioritere og bruge de fornødne midler til at gennemføre en reformering af pensionssystemet.

- Det her er grundlæggende en økonomisk prioritering. Du har en borgerlig regering, der rigtig gerne vil give skattelettelser. Og så har du en socialdemokratisk statsminister, der siger: ’Vi vil hellere bruge penge på dem, der er nedslidte’. Det er et politisk valg, understreger hun.

Afviser eskperternes kritik

Og Mette Frederiksen afviser kritikken fra flere eksperter.

De peger på, at ordningen kan blive meget dyr, og at den differentierede pensionsalder kan ende med at komme mennesker til gode, som ganske vist har været mange år på arbejdsmarkedet, men som ikke er nedslidte.

I det foreløbige forslag fra Socialdemokratiet har adgangskortet til tidlig pension nemlig været antal år på arbejdsmarkedet. Således vil det også kunne bruges af en kontorassistent, der er begyndt som en elev i en meget ung alder, men som måske ikke er fysisk nedslidt.

- Jeg bliver nødt til at sige til eksperterne, at hvis man kan flyve til månen med mennesker, så kan man altså også lave et mere retfærdigt pensionssystem.

- Jeg påstår ikke, at det er let, eller at det er noget, som vi gør på en uge, men hvor der er vilje, er der vej. Og selvfølgelig kan vi lave en model, der løser det her. Maskinen er der ikke nu, så må vi udvikle den.

Kan komme mange til gode

Hun mener, at den foreslåede reform kan komme mange mennesker til gode, som har et reelt behov for at trække sig tidligere tilbage.

Ifølge partiets beregninger vil det være hver ottende, der stadig er aktiv på arbejdsmarkedet på det tidspunkt, som får ret til folkepension, hvis det skal være tre år tidligere end den nuværende pensionsalder.

Og hvis perioden man får forkortet sit arbejdsliv kun er to år, vil det ifølge beregningerne være hver femte.

Facebook
Twitter