Mette Frederiksen: Nu stopper snakken om at sælge Grønland

Statsministeren er ankommet til Nuuk, hvor hun skal mødes med landsstyreformanden.

Der er masser af vigtige ting at tale med de grønlandske politikere om, men et eventuelt købstilbud fra USA er ikke en af dem, lyder det fra Mette Frederiksen (S), der her til eftermiddag ankom til Nuuk.

Frederiksen er på sit første besøg som statsminister i Grønland, hvor hun blandt andre skal tale med landsstyreformand Kim Kielsen.

- Det er en absurd diskussion, og Kim Kielsen har selvfølgelig gjort det klart, at Grønland ikke er til salg, og så stopper snakken med det. Til gengæld er der rigtig meget andet, vi gerne vil snakke med den amerikanske præsident om, siger Mette Frederiksen.

Donald Trumps besøg i Danmark om to uger kommer da også helt automatisk til at inkludere en snak om arktiske forhold, da den amerikanske præsident også skal mødes med formanden for det grønlandske selvstyre, Naalakkersuisut, og med den færøske lagmand.

- Arktis bliver stadig vigtigere for hele verdenssamfundet. Vi ønsker et styrket samarbejde med USA, og alle de ting, der ligger neden under det, håber vi selvfølgelig at kunne bringe op på besøget. Og så er det jo vigtigt, at Danmark og Grønland får mulighed for at tale ordentligt sammen, inden vi mødes med den amerikanske præsident. Det er også derfor, jeg er her, siger Mette Frederiksen.

Skal tale om omsorgssvigtede børn

Dagens besøg i Grønland handler dog i udgangspunktet om alt muligt andet end den amerikanske præsidents købstanker.

- Først og fremmest har jeg syntes, at det har været vigtigt at komme til Grønland rigtig hurtigt, efter jeg er tiltrådt som statsminister. Det er jo først og fremmest et besøg, hvor jeg ønsker at bekræfte den gode relation mellem Danmark og Grønland, siger Mette Frederiksen.

I dag sejler hun til bygden Kapisillit, hvor hun skal på besøg i børnehuset Meeqqat Illuat, der tager sig af omsorgssvigtede børn. Og netop de grønlandske børns forhold er et vigtigt emne for statsministeren.

- Vi kommer til at snakke om de fælles projekter, vi skal sætte i gang på børneområdet, og vi skal snakke økonomi og de store dagsordner, siger Mette Frederiksen.

Hun er i dag og i morgen i Grønland, hvor hun skal mødes med politikere, repræsentanter for arbejdsmarkedsorganisationer og virksomheder samt Arktisk Kommando.

Tirsdag tager hun videre til Island, hvor der afholdes det årlige nordiske statsministermøde.