Mette Frederiksen rejser på vaccine-mission til Israel

Vacciner bør i højere grad være sikkerhedspolitik i stedet for sundhedspolitik - som i Israel, mener Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) rejser torsdag til Israel på 'vaccine-mission'. Her overværer hun en vaccine-generalprøve i København (Arkiv). (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) sætter torsdag kursen mod Israel på en rejse, der med rette kan kaldes en vaccine-mission.

Det oplyser Statsministeriet lørdag eftermiddag. Her skal hun sammen med Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz drøfte mulighederne for et samarbejde omkring vacciner med Israels premierminister Benjamin Netanyahu.

- Vi vil blandt andet drøfte, hvordan vi kan blive mere selvforsynende med vacciner. Både på kort sigt i forhold til at få adgang til flere vacciner mod Covid-19. Men også på længere sigt i forhold til eksempelvis genvaccination, udtaler statsministeren i en pressemeddelelse.

Blandt verdens førende

Israel er blandt de absolut førende lande i verden, når det handler om vaccination af egen befolkning mod coronavirus.

Besøget ligger i forlængelse af det tætte samarbejde og den dialog, som Danmark, Østrig og Israel har haft gennem coronakrisen, oplyser Statsministeriet.

Sidste forår blev Danmark inviteret med i en alliance af mindre lande, der er stiftet af netop den østrigske forbundskansler. Fælles for landene, der blandt andet tæller Israel og Østrig, er, at de har håndteret coronakrisen godt, lød forklaringen dengang.

I april sidste år sagde Mette Frederiksen, at alliancen er et rigtig godt selskab for Danmark at være med i. Særligt på den lange bane.

- Så er det også planen at indlede et strategisk samarbejde med hinanden fremover for at kunne være selvforsynende inden for værnemidler, medicinsk udstyr og vacciner, sagde Mette Frederiksen for godt et år siden.

Vacciner er sikkerhedspolitik

Torsdag i denne uge - før et EU-topmøde, hvor de europæiske problemer med at skaffe tilstrækkeligt med vaccine-doser var øverst på dagsordenen - løftede statsministeren lidt af sløret for, hvad Danmark måske kan lære af Israel.

- Når jeg lytter til, hvordan man diskuterer dette i USA og i høj grad Israel, så kan jeg se, at man på et meget tidligt tidspunkt begynder at betragte det her som sikkerhedspolitik og ikke som sundhedspolitik og der skal Europa også hen, sagde Mette Frederiksen tidligere på ugen.

Lørdag forklarer statsministeren, at missionen til Israel også handler om at lære af israels udvikling af vacciner og behandlingsmetoder.

- Derfor ser jeg frem til på mødet at få endnu mere fart på vores samarbejde og erfaringsudveksling, så vi sammen kan arbejde på at finde løsninger på områder som forskning og udvikling af nye vacciner, offentlig-private partnerskaber og vaccineproduktion, konstaterer Mette Frederiksen.

DR Nyheder har været i kontakt med Statsministeriet, der lørdag dog ikke ønskede at besvare opfølgende spørgsmål.

FacebookTwitter