Mette Frederiksen: Vi skal beskytte grænsen til Sverige bedre

Statsministeren vil sikre, at kriminelle fra Sverige ikke kommer ind i Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup holder pressemøde om eksplosionerne i København. (Foto: © Martin sylvest)

To svenske mænd blev tidligere i dag sigtet i sagen om eksplosionen ved Skattestyrelsen i sidste uge, og det har givet anledning til nye overvejelser hos Statsminister Mette Frederiksen (S).

Hun og regeringen vil gå i gang med at undersøge, hvordan grænsen mod Sverige kan sikres endnu bedre.

Det oplyser hun sammen med justitsminister Nick Hækkerup på et pressemøde om eksplosions-sagerne.

- Vi går i gang med at undersøge, hvordan vi kan beskytte grænsen på en bedre og klogere måde, siger statsministeren og tilføjer:

- Den dansk-svenske grænse har vores fulde opmærksomhed lige nu.

Link til Sverige

Statsministeren eller justitsministeren vil ikke kommentere, om man mistænker, at angrebene er banderelaterede, men siger dog, at det er tydeligt, at der er en forbindelse til Sverige.

- Der er jo et link til Sverige. Det kan vi jo også se på det, som svenskerne har kommunikeret i dag. Det skal ikke være sådan, at man kan rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit i København. Men vi har jo også problemer herhjemme. Vi ønsker i den her regering, at politiet har adgang til de værktøjer, som de måtte efterspørge, siger statsminister Mette Frederiksen

Grænsen til Sverige er allerede i dag sikret med tjek af id-papirer, men der skal også indføres kontrol fra Sverige til Danmark, siger Mette Frederiksen.

- Målet er de kriminelle - det er ikke de mange pendlere eller folk, der rejser på kryds og tværs, siger hun.

Flere redskaber til politiet

Tiltaget om bedre grænsekontrol er en del af et ønske om at give politiet flere redskaber til at efterforske kriminalitet.

- De knokler derude lige nu døgnet rundt. Det har krævet rigtig meget af politiet, og vi er derfor kommet til den konklusion, at vi skal give politiet flere midler i form af flere redskaber til at stoppe denne form for kriminalitet, siger statsminister Mette Frederiksen.

Hun fremhæver blandt andet, at videomaterialet fra eksplosionen ved nærpolitistationen på Nørrebro var "grynet". Det skal der ændres på, siger Nick Hækkerup.

- Øget tv-overvågning er et helt afgørende redskab, når politiet skal opklare den her type forbrydelser, siger justitsministeren.

- Vi vil derfor komme med forslag til, hvordan vi kan øge politiets adgang til øget tv-overvågning, siger Nick Hækkerup og anerkender, at den type forslag vil udløse principielle debatter om den type overvågning.

Efter eksplosionen ved Skattestyrelsen var ruder smadret på Østerbro, København. (Foto: © Arthur J. Cammelbeeck, Arthur J. Cammelbeeck)

To mænd sigtet

Svensk politi hjalp i går deres danske kolleger med at anholde en 22-årig mand i sagen om den kraftige bombesprængning ved Skattestyrelsen tirsdag i sidste uge.

Ifølge DR Nyheders oplysninger bor den 22-årige med sine forældre i en forstad til Malmø, og han venter fortsat på at blive udleveret til Danmark.

En 23-årig svensker er også mistænkt og sigtet i sagen. Han er endnu ikke anholdt, men er internationalt efterlyst for sin medvirken i sagen.

Motivet for eksplosionen har Københavns Politi ikke oplyst.

Sagen er hemmeligstemplet i Sverige og vil blive behandlet bag lukkede døre i Danmark.