Mette Frederiksen vil bevare omskæring: Vi har lovet at passe på danske jøder

Jødernes skæbne under blandt andet Anden Verdenskrig gør, at statsministeren tager afstand fra forbud.

Statsminister Mette Frederiksen melder nu ud i debatten om omskæring af drenge. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Spørgsmålet om et eventuelt forbud mod omskæring af jødiske drengebørn kan ikke stå alene.

Det skal ses i lyset af jødernes skæbne. En skæbne, der har været præget af forfølgelse og mistænkeliggørelse. Blandt andet under Anden Verdenskrig, hvor seks millioner jøder mistede livet som følge af nazisternes folkemord.

Det siger Mette Frederiksen (S). Dermed melder statsministeren klart ud i debatten, om det skal være ulovligt at skære forhuden af drengebørn, som det blandt andet praktiseres i jødedommen.

'Jødehad er en del af Europas historie'

For spørgsmålet handler om meget mere end bare forhud, siger statsministeren.

- Det kan ikke nytte noget, at vi ser det her som en enkeltsag og ikke som en del af en historisk sammenhæng. Jøderne har været forfulgt i Europa i mange hundrede år. Det kulminerede i det mørkeste kapitel i Europas historie, i Holocaust, siger statsministeren og tilføjer:

- Derfor har vi givet et løfte om at passe på jøderne, passe på de danske jøder, og det løfte har jeg tænkt mig at stå ved, og derfor er et forbud ikke den rette vej.

Personligt er hun dog ikke vild med omskæring, siger hun.

- Selvom jeg som kristen har svært ved at forstå ritualet, så bliver vi nødt til at forstå, at jødeforfølgelse er en kedelig del, en meget forkert del, af den europæiske historie, og mange jøder har det sådan, at hvis vi andre laver et forbud, så vil de ikke længere kunne se sig selv som del af det danske samfund, siger hun.

Men hvorfor skal det gå ud over børnene?

- Den belastning, som jødiske børn lever under i Danmark i dag, skyldes ikke først og fremmest omskæring. Den skyldes det faktum, at de ikke kan få lov til at gå i skole, uden at der står bevæbnede soldater, siger statsministeren og henviser til den jødiske skole i København, der tidligere har været udsat for hærværk, og som nu er under bevogtning.

- Der er en reel trussel mod danske jøder og europæiske jøder, fastslår statsministeren.

Den værste krise siden Anden Verdenskrig

Statsministeren henviser også til angrebet på synagogen i København, hvor den 37-årige Dan Uzan mistede livet.

- Det rider mig stadig som en mare, at vi ikke kunne passe på de danske jøder, da der var et terrorangreb i 2015, siger Mette Frederiksen.

Mange jøder opfatter derfor debatten om omskæring som endnu et angreb på deres mindretal.

Henri Goldstein, formand for Det Jødiske samfund i Danmark, har således kaldt debatten om et eventuelt forbud for "den største krise for det jødiske samfund i Danmark siden Anden Verdenskrig, hvor vi måtte flygte til Sverige".

V-formand: Forbud er ikke vejen frem

Debatten om omskæring har på det seneste været heftigt.

SF, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har ifølge TV2 tidligere meldt ud, at de går ind for et forbud. Mens Socialdemokratiet og Venstre har været mindre tydelige.

I dag har dog også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, meldt ud, at han også er imod et forbud.

- Jeg er enig i, at et forbud ikke er vejen frem. DK vil stå alene med et forbud - og vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark. Det skylder vi dem, skriver han på Twitter.

Rettelse: En tidligere version af denne artikel indeholdt en grafik, som viste en omskæringsteknik kaldet ”sleeve”-metoden. Den teknik er imidlertid ikke den typiske for jødisk omskæring, og derfor har vi fjernet den fra artiklen.