Mette opdagede CPR-skandalen: Jeg frygter konsekvenserne

Mette Christensen opdagede ved et tilfælde, at hendes afdøde grandtantes CPR-nummer lå frit fremme på nettet.

Mette Christensen opdagede ved et tilfælde, at hendes afdøde grandtantes CPR-nummer lå frit fremme på nettet. (© DR)

Mette Christensen sidder sammen med sine forældre og taler om at søge navne på Google. Moren er overbevist om, at der ikke dukker noget som helst op, hvis man indtaster hendes navn i søgefeltet.

Da Mette Christensen vil overbevise hende, ser hun lidt nede af Google-listen sin afdøde grandtantes navn og CPR-nummer.

- Jeg trykker på linket og synes, det er underligt. Der ligger et Word-dokument på 23 sider med fulde navne, CPR-numre og små bemærkninger. Min første tanke er, at det er farligt, siger Mette Christensen til DR Nyheder.

Ringer til politiet

Hun har før hørt om identitetstyverier og kan ikke forstå, at oplysningerne kan ligge fremme til frit skue.

- Jeg ringer til politiet. De kan ikke gøre noget ved det. Kvinden i telefonen siger, at hun ikke kan lave en anmeldelse, kun en hændelse. Jeg bliver så bedt om at ringe til Region Syddanmark på mandag, og det er jo underligt, siger Mette Christensen.

Frygter det kan skade mennesker

Region Syddanmarks sjusk med de personfølsomme oplysninger gør Mette Christensen nervøs.

- Jeg er bange for, at det ikke er den eneste fejl. Jeg frygter, at det kan skade nogle menensker. Du kan ikke slette alt på internettet, man kan godt finde det bagefter. Det er foruroligende, siger Mette Christensen og tilføjer:

- Vi stoler jo blindt på, at lægen og sygehusene ikke videregiver de her oplysninger. Det er sådan, vores samfund fungerer, siger hun.

Det viser sig, at Word-dokumentet indeholdt navnene på 69 afdøde og nulevende kræftpatienter. Ifølge en ekspert er det den største CPR-skandale i Danmark i 13 år.