Mette tog obligatorisk skilsmissekursus: "Prøv det for børnenes skyld"

Skilsmissekursus bliver et krav til alle forældre, som vil skilles efter 1. april næste år.

Mette Levison har været glad for forløbet og opfordrer alle forældre, der søger skilsmisse, at tage et eller flere af de digitale forløb for børnenes skyld. Skilsmissekurset bliver obligatorisk for forældre med børn under 18 år fra 1. april 2019.

Et digitalt skilsmissekursus bliver et krav til forældre, som søger om skilsmisse fra 1. april 2019. Hvis forløbet ikke er gennemført, kan forældreparret ikke blive skilt.

En af de forældre, som har prøvet det digitale forløb efter en skilsmisse, er skolesekretær Mette Levison. Hun har været glad for de redskaber, kurset har givet hende.

- Det hjalp mig til at forstå skilsmissen fra barnets vinkel. For selvom man prøver, så er der ting, man overser, fordi man er så involveret i det hele med sine egne følelser, siger Mette Levison.

Forløbet hedder Samarbejde Efter Skilsmisse (SES) og er bygget ud fra en allerede testet digital platform, som er udviklet af forskere fra Københavns Universitet.

Mette: Det kræver selvindsigt

Mette Levison har mest brugt forløbet til at forstå sine egne reaktioner og opfordrer alle forældre, der søger skilsmisse, at tage et eller flere af de digitale forløb for børnenes skyld.

- Der er forløb til børn i alle aldre, da der er stor forskel på reaktionen, siger Mette Levison, som selv har fået en større indsigt i reaktionsmønstre hos sig selv, sin eksmand og deres børn.

- Derfor synes jeg, alle børnefamilier skal have det tilbudt. Men det kræver selvindsigt at få noget ud af det, siger hun og har derfor heller ikke taget stilling til, om hun er enig i, at kurset fremover skal være obligatorisk.

- Jeg har haft gode venner at tale med, men ofte får du medhold fra sine venner. Her får du en neutral samtalepartner, der kan give en noget fakta om, hvad der sker med ens egne følelser, den anden part og ens børn. Så det hele ikke bliver mudret sammen, siger Mette Levison, som savner, at der også er et modul til børnene, så de også kan lære at forstå deres forældre bedre.

Et obligatorisk digitalt forløb på en halv time skal tvinge skilsmisseforældre til at tænke over, hvordan en skilsmisse ser ud fra barnets perspektiv, og hvordan man kommunikerer med sin tidligere partner.

Børns Vilkår bakker op om obligatorisk kursus

Halvdelen af alle opkald til Børns Vilkårs forældretelefon handler om skilsmisser, så hos organisationen byder de det nye kursus velkommen.

Seniorkonsulent hos Børns Vilkår Bente Boserup fortæller til Ritzau, at forældrene er meget optaget af, hvordan de kan håndtere skilsmissen bedst muligt i forhold til deres børn.

- Men de kan være meget i tvivl om, hvad der er bedst for deres børn, siger Bente Boserup og tilføjer:

- Rigtig mange af samtalerne handler om, hvordan de skal fortælle børnene om skilsmissen, hvad den bedste ordning er, og hvordan de kan sikre, at børnene får et godt hverdagsliv, selvom mor og far skal bo to forskellige steder, siger hun og opfordrer derfor forældrene til at give det en chance.

- Det er et tilbud, hvor de kan sidde helt alene hjemme hos sig selv og overveje, hvordan de kan håndtere skilsmissen bedst muligt for børnene, siger Bente Boserup til Ritzau.

Og netop det, at man kan sidde derhjemme har været en stor fordel for Mette Levison.

- Den her hjælp kommer til en, når man sidder hjemme og behovet opstår. Du kan gøre det, når du er ked af det, glad eller i nattøj med morgenhår. Det er ret praktisk, siger hun.

Mette Levison har prøvet det digitale kurset og er især glad for, at man kan sidde derhjemme og benytte portalen når behovet opstår.

Liberal Alliance: Staten skal ikke blande sig

Det digitale forløb er en del af den skilsmisseaftale et enigt Folketing indgik i foråret.

Den indebærer også, at forældre fremover ikke længere kan blive skilt med det samme, men skal gennem en såkaldt ’refleksionsperiode’ på tre måneder. Refleksionsperioden gælder alle forældre med børn under 18 år.

Liberal Alliance støtter hverken refleksionsperioden eller det obligatoriske kursus. Alligevel har partiet nikket ja til aftalen.

- Jeg synes slet ikke, at staten skal blande sig på det her felt. Jeg er liberal, og jeg er tilhænger af, at mennesker har frihed til at indgå i et ægteskab og også komme ud af det, uden at staten blander sig, siger familieordfører Laura Lindahl (LA) til Ritzau.

- Jeg har svært ved at forstå, at vi som politikere skal have en holdning til, at voksne myndige mennesker ikke længere ønsker at være gift, siger hun.

Facebook
Twitter