Mexicansk variant har ramt restaurantgæster i Nordsjælland: Få overblik over varianterne her

Han har undersøgt og analyseret. Nu giver professor Mads Albertsen dig overblikket.

Den mexicanske variant, som har spredt sig fra en restaurant i Nordsjælland, ser ikke ud til at være lige så farlig som den britiske. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Selvom coronavirus har skabt en fuldstændig ekstraordinær situation i verden, så er virus faktisk ret ordinær i én henseende. Det muterer ligesom alle andre.

I går kunne myndighederne oplyse, at mindst 67 personer er blevet smittet med en mexicansk variant via en nordsjællandsk restaurant. Og senest kunne man i Herlev registrere en såkaldt dobbeltmutation af den britiske variant, som så igen er en variant af det oprindelige coronavirus - dog en så effektiv variant, at den har "overtaget" i Danmark og nu er den variant af virus, som dominerer smittebilledet totalt.

Forvirret? Frygt ej, vi har hentet forstærkninger.

Mads Albertsen er professor MSO ved Aalborg Universitet. Da coronapandemien kom til landet satte han sig i spidsen for et hold af forskere, der skulle følge og analysere virusmutationer og varianter tæt. Og der har været nok at følge med i.

- Virus muterer cirka et par gange om måneden, og det har den gjort, siden den kom. Og i og med at der er rigtig meget coronavirus, så ser vi rigtig, rigtig mange mutationer.

Mads Albertsen og hans hold har blandt andet analyseret de positive coronatest for at finde den britiske variant, inden den blev den dominerende i Danmark. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Når vi så vælger at zoome ind på nogle enkelte varianter, så er det, fordi forsøg viser, at de her mutationer giver nedsat følsomhed overfor vaccination eller større smitte.

Mads Albertsen giver dig her et overblik over, hvad der gemmer sig bag de varianter, som han mener, vi bør være opmærksomme på.

B11519 - Den mexicanske variant

En kvinde modtager sin vaccine i udkanten af Mexico City, Mexico March 3, 2021. REUTERS/Edgard Garrido (Foto: EDGARD GARRIDO © Scanpix)

I går kunne Styrelsen for Patientsikkerhed oplyse, at mindst 50 personer og 17 af deres nære kontakter var blevet smittet med coronavarianten B11519 via en restaurant i Nordsjælland. Virusvarianten kender man fra Mexico, hvor den er dominerende.

Det fik styrelsen til at intensivere smitteopsporingen af varianten, men spørger man Mads Albertsen, så er indikationerne lige nu, at vi ikke skal være alt for bekymrede.

- Vi ved faktisk ikke specielt meget om denne her variant, men så vidt jeg ved, så har den ikke nogen af de mutationer, som vi er bange for, og som vi holder særligt øje med.

Men selv hvis den viser sig ikke at have nogen 'fordele' i forhold til det normale virus, så skal vi helst undgå at have for mange varianter i omløb.

- Vi kan godt forvente, at alle stammer af virus bliver ved med at mutere, så blandt andet derfor er det ikke en god idé, at vi har alt for mange varianter og mutationer i omløb.

Lige nu er det dog sandsynligt, at den ville finde sin overmand i den allerede dominerende virus.

- Man kunne sagtens forestille sig, at denne her vil være ”spist” af den britiske variant om en måneds tid, siger Mads Albertsen.

Den mexicanske variant er ikke på listen over de coronavarianter, som myndighederne i Danmark er ekstra på vagt over for.

B117 - Den britiske variant

I London skal mobile testenheder hjælpe med at holde smitten i skak. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Den britiske variant spillede en helt særlig rolle, da statsminister Mette Frederiksen (S) i starten af året skulle argumentere for, at Danmark fortsat skulle holdes relativt lukket. Og muligvis med god grund. Den britiske variant af coronavirus er nemlig langt mere smitsom end "det normale" coronavirus.

Faktisk viste det sig at være så effektivt en variant, at den i midten af februar ifølge Statens Serum Institut blev dominerende i smittebilledet og nu regnes for at have overtaget smitten totalt.

- I de danske data anslår man, at den er 50 procent mere smitsom. Den medfører flere indlæggelser, og englænderne har data på, at der er lidt flere, der dør, siger Mads Albertsen.

Den britiske variant kan dog også mutere, og i går blev beboerne i et boligområde i Herlev opfordret til at lade sig teste, efter man havde fundet mutationen E484K på den britiske coronavariant i området.

Det bliver populært kaldt en "dobbeltmutation", men det passer i virkeligheden ikke, siger Mads Albertsen.

- Du må ikke sige dobbeltmutation. De har alle sammen mutationer. Den har nok haft 35 i forvejen, og nu har den fået en ekstra. Den har så bare fået en af dem, vi holder lidt øje med.

Og den mutation, der er blevet spottet i Herlev, kender man faktisk i forvejen.

- Laboratorieforsøg viser, at den måske er lidt mere resistent overfor vaccinerne, som vi også kender det fra den sydafrikanske og brasilianske variant.

Men.

- Vi skal ikke være bange. Der er ikke noget, der tyder på, at den virkelig udfordrer vores vacciner. Derfor skal vi selvfølgelig overvåge den, og sikre os, at den ikke udvikler sig, siger Mads Albertsen.

Den britiske variant er på listen over de coronavarianter, som myndighederne i Danmark er ekstra på vagt over for.

B1617- Den indiske variant

Den voldsomme stigning i smittede i Indien har fået landet til at mangle ilt til patienterne. (Foto: RAJAT GUPTA © Scanpix)

Coronasituationen i Indien er ude af kontrol, og landet har flere gange i løbet af de sidste uger registreret over 300.000 daglige smittetilfælde. Samtidig mangler landet ilt, sengepladser og andre fornødenheder, og antallet af døde stiger dag for dag.

Alligevel ved vi relativt lidt om de tre indiske coronavarianter, hvoraf B1617 særligt har tiltrukket sig opmærksomheden.

- Her er vi virkelig ovre i kategorien af, "det er godt nok svært at sige noget, når vi har så lidt data," siger Mads Albertsen.

Fremkomsten af den indiske variant falder nemlig oven i en række andre omstændigheder.

- Det er svært at sige, om det handler om, at den er mere smitsom, eller om det var, fordi en masse restriktioner blev løftet i Indien for nyligt. Jeg tror, der er tale om en kombination.

I forrige uge blev B1617 fundet i omkring 60 procent af de nyeste prøver i Indien. Mens varianten stadig er sjælden her i Danmark, og myndighederne ikke mener, at den vil påvirke vores genåbning, så ved man mere om den hos englænderne, der begynder at opleve relativt stor samfundssmitte med varianten.

- Deres læsning er, at den nok er lige så smitsom som den britiske, siger Mads Albertsen.

Den indiske variant er ikke på listen over de coronavarianter, som myndighederne i Danmark er ekstra på vagt overfor.

B1351 og P1 - Den brasilianske og den sydafrikanske variant

Folk på vej med blomster til deres pårørendes grave. I Brasilien er over 300.000 personer døde af covid-19. (Foto: Bruno Kelly © Scanpix)

Det er til gengæld både den sydamerikanske og den brasilianske. Begge mutationer har længe været nogle, som de danske myndigheder har haft kikkerten rettet mod.

- Det ser ud til, at der ved begge er en lidt større risiko for at blive reinficeret. Den kan også smitte en smule mere, og så er der relativt gode forsøg, der viser, at den kan udfordre nogle af vores vacciner lidt, fortæller Mads Albertsen og fortsætter.

- Der er så mange fællestræk ved de to varianter, at vi putter dem i den samme kasse.

Og selvom meget indikerer, at varianter har ekstra hård hud i forhold til at modstå vaccinerne, så understreger Mads Albertsen altså, at vaccinerne stadig virker mod både den brasilianske og den sydafrikanske variant.

- Men man skal selvfølgelig holde øje med, om den udvikler sig yderligere i en retning, hvor den kan drille vaccinerne.

I den brasilianske millionby Manaus oplevede man sidste år at blive ramt af to forskellige, voldsomme udbrud af corona. Det rettede straks alles øjne mod byen, da det startede mistanken om, at den brasilianske variant kunne smitte en person flere gange.

Selvom det andet udbrud skete i december 2020, så venter internationale eksperter stadig i spænding på at få noget data fra byen, som de kan bruge til at vurdere den brasilianske variants mulighed for at gensmitte.

- Vi ved det stadig ikke, og det synes jeg faktisk er vildt. Det er træls, og det viser, hvorfor det er virkelig vigtigt, at vi har en global overvågning af den her pandemi, så vi kan udveksle informationer, siger Mads Albertsen.

Minkvarianterne

Kombineret minkfarm og pelseri i Ørnhøj, mandag den 7. december 2020. Alle mink i Danmark er blevet aflivet på grund af frygt for smitte med muteret coronavirus under covid-19 pandemien.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er nok de færreste danskere, der vil glemme aflivningen af samtlige danske mink på baggrund af frygten for, at de såkaldte minkmutationer ville sætte en mulig vaccines effekt i fare.

Danmark blev udråbt som et muligt nyt Wuhan, og den politiske proces omkring aflivningen endte med at koste daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) jobbet.

Hvad angår de mutationer, man fandt i minkene, så kan Mads Albertsen godt garantere, at de ikke længere er at finde i samfundet.

- De kunne ikke konkurere med den britiske variant, så de døde ud sammen med alle de andre. Mange var døde ud før, og den britiske variant blev dødsstødet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk