Mia har doneret æg seks gange: At få børn er stort - at hjælpe andre med det er næsten lige så stort

Mia á Rógni har doneret æg seks gange både anonymt og som kendt donor.

Mia á Rógvi har aldrig fortrudt, at hun har doneret æg til andre kvinder.

Da Mia á Rógvi havde født sit første barn, kunne hun ikke stoppe med at tænke på en kvinde, hun havde mødt under sin graviditet.

Kvinden havde i flere år kæmpet for at blive mor uden held, og nu hvor Mia á Rógvi selv sad med sin lille søn i armene, blev kvinden ved at dukke op i hendes tanker.

- Jeg tænkte, at hvis jeg nogensinde fik mulighed for det, ville jeg rigtig gerne donere æg, for jeg havde jo selv været så heldig at få et barn uden at skulle kæmpe for det, siger hun.

Hvem donerer man til?

To år senere gjorde en lovændring det muligt for Mia á Rógvi at donere æg, og siden da har hun gjort det seks gange.

- Jeg kan huske første gang, da jeg fra klinikken fik at vide, at kvinden var blevet gravid med tvillinger. Den der varme følelse i hjertet. Det er en helt speciel følelse, siger hun.

Men inden Mia á Rógvi meldte sig som donor, gjorde hun sig en masse overvejelser, søgte erfaringer fra andre donorer på nettet og talte med sin daværende mand om det.

- Det er vigtigt at tage de overvejelser. At få gravet dybt nok ind i sig selv og finde ud af, om man kan gøre det, siger hun.

En af de umiddelbare bekymringer var, at hun ikke vidste, hvem hun donerede til, og derfor ikke havde en chance for at vide, om de ville være gode forældre.

- Men det var jeg ret hurtigt afklaret med. Min tanke var, at de her mennesker i mange tilfælde har kæmpet i årevis for at få et barn, og at de derfor selvfølgelig vil gøre alt det bedste for det, siger hun.

- Det er ikke mine børn

Så var der overvejelserne om, hvordan hun selv ville have det med, at der gik børn rundt i verden, som biologisk set havde en del af hende i sig, men det kunne Mia á Rógvi også mærke, at hun var okay med.

- Jeg har det sådan, at jeg giver et element til, at barnet kan blive skabt, men det er ikke mit barn. Jeg har mine egne børn, og de her børn har nogle andre forældre. Jeg har slet ikke følelsen af, at det er mine børn, siger hun.

Hun var dog de første gange bekymret over, at hun på det tidspunkt kun kunne donere anonymt, fordi hun ikke kunne lade være at tænke på, om børnene en dag ville få et afsavn eller et behov for at kende deres biologiske ophav.

Mia á Rógvi har derfor også valgt, at hendes egne fire børn skal vide, at hun har doneret æg.

- Selv om jeg ikke føler en familiemæssig relation til de her børn, så ved jeg jo ikke, hvordan mine børn får det med det. Den følelse skal jeg ikke underkende for mine børn, så jeg prøver at være åben og ærlig, siger hun.

Se video om, hvordan Margrethe bliver til ved ægdonation

- Med de første donationer ved jeg jo ikke, om forældrene har været åbne om det. Men for mig er det sådan set vigtigt, at man ikke vokser op med en eller anden stor familiehemmelighed. Og at børnene har muligheden for at spørge, hvis der er et element i deres liv, de undrer sig over. Hvorfor de har den hårfarve eller den højde, som de har.

Stort at se resultatet

Da det blev muligt at donere som åben donor, hvor barnet har mulighed for at indhente oplysninger om donoren, når det fylder 18 år, valgte Mia á Rógvi derfor at gøre det. Og de sidste gange hun donerede, var det som såkaldt kendt donor til parret Marianne og Lasse Jarlskov, som hun havde mødt på nettet.

- Marianne fortalte mig åbent og ærligt sin historie. At hvis de skulle have deres ønskebarn, skulle det være ved hjælp af donoræg, siger hun.

Mia á Rógvi ved, at hendes første ægdonationer også førte til graviditeter, men hun ved ikke, om parrene endte med at få et barn.

Derfor har det været en endnu større oplevelse denne gang at møde parret, som har fået hendes æg og set resultatet af sin donation. Og Marianne og Lasse Jarlskov, der har fået de to piger Clara og Margrethe med æg fra Mia á Rógvi, sender nogle gange billeder af de to piger.

- Når jeg ser på mine egne børn og ved, hvilken glæde og stolthed det giver at få børn, så er det svært ikke at blive rørt af sådan en historie. Så kan man ikke lade være at tænke, at det burde være alle forundt at få børn. Hvis jeg på nogen måde kan hjælpe med, at det kan lade sig gøre, så ville det være et privilegium for mig.

Du kan se mere om ægdonation i 21 Søndag på DR1 kl. 21.00.

Facebook
Twitter