Mia har doneret æg tre gange: Farligt at lokke med all-inclusive

Man skal tænke sig godt om, siger 34-årige Mia Arogvi. Hun er skeptisk over for et nyt lokkende tilbud om gratis rejser og 11.000 kroner til ægdonorer.

34-årige Mia Arogvi har doneret æg til barnløse tre gange, men hun er meget skeptisk over for Cryos' nye tilbud om gratis rejser og 11.000 kroner for et æg. (Foto: DR)

At donere æg er ikke bare lutter lagkage.

En all-inclusive ferie og 11.000 kroner i kontanter er det heller ikke værd - i hvert fald ikke, hvis man ikke har tænkt sig grundigt om.

Sådan lyder advarslen fra 34-årige Mia Arogvi, som har doneret æg til barnløse tre gange.

- Når du overvejer, om du vil være ægdonor, er det samtidig vigtigt at overveje, om du har lyst til at udsætte dig selv for daglig hormonbehandlig, en masse medicin og smerter. Dertil kommer de psykiske overvejelser, siger Mia Arogvi.

Hun er meget skeptisk over for det forslag, som verdens største sædbank, Cryos, er kommet med lørdag.

Cryos' 'lokkemiddel' kan få konsekvenser

Gennem et udenlandsk datterselskab tilbyder Cryos nemlig nu gratis rejser til sydens sol og en pengepose med op til 11.000 kroner til de danske kvinder, der vil donere æg.

Som reglerne er i dag, får ægdonorer 2.400 kroner i kompensation, men med det eksotiske tilbud håber Cryos at kunne lokke endnu flere danske kvinder til at donere æg.

Og det er dette 'lokkemiddel', som Mia Arogvi er bekymret for:

- Jeg kunne godt forestille mig, at rejserne kunne lokke flere til at gøre det. Det er jo luksus at få alt betalt, men det er bare utrolig vigtigt, at det ikke er motivationen. Det kan ramme kvinderne hårdt senere, hvis ikke de har tænkt sig ordentligt om, siger hun.

Store smerter forbundet med ægdonation

Det er en større proces, der bliver sat i gang, når en kvinde beslutter sig for at donere sine æg. Først stimulerer man hendes naturlige dannelse af æg med daglige hormonindsprøjtninger. På den måde udvikles der fem - seks æg per måned i stedet for ét.

Hormonbehandlingen varer syv til 10 dage, og herefter skal kvinden igennem en række ultralydsscanninger, før æggene til sidst bliver taget ud med et mindre indgreb.

Men det er ikke uden risici, forklarer Mia Arogvi:

- Samme dag, som man har fået taget dem ud, kan man godt opleve nogle smerter, som minder om meget kraftige menstruationssmerter, siger hun.

Frygter længere ventetid på danske æg

Også fra politisk hold er man lodret uenig med Cryos' nye tilbud. Eksperter mener ligefrem, at Cryos' kreative forretningsmodel kan få alvorlige konsekvenser for fertilitetsbehandlingen i Danmark.

I forvejen er der nemlig ventetid på æg i Danmark.

- Hvis der kommer til at være færre donorer i Danmark, fordi de tager til Spanien eller Cypern for at donere, så vil det gå ud over de danske patienter, siger Søren Ziebe, som er klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik.

Det mener direktøren for Cryos, Ole Schou, dog ikke er et problem:

- Jeg har hele verden at skulle forsyne, så Danmark er kun en lille brik. Men man kan jo vende den om. Hvis vi kan få organiseret ægdonorforsyningerne, så ender det jo faktisk også med, at vi kan forsyne Danmark.

Vigtigt at kunne hjælpe barnløse kvinder

34-årige Mia, som allerede har doneret tre gange, har ikke på noget tidspunkt modtaget nogen betaling for det.

Lovgivningen var nemlig anderledes, dengang hun meldte sig som ægdonor. Og selvom Cryos' tilbud lyder fristende, så vil hun ikke tage imod det.

- Jeg gør det ikke for pengenes skyld. Jeg gør det for at hjælpe en anden kvinde. Det er det, der betyder noget for mig, og jeg håber også, at det er det, der betyder noget for de kommende ægdonorer, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk