Michael Bojesen kan ikke genkende beskyldninger om seksualiseret kultur

Den tidligere chefdirigent i DR Pigekoret mener ikke, at miljøet i koret var seksualiseret.

Michael Bojesen stillede op til et længere interview i Deadline fredag aften. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix Denmark)

Tidligere korleder og chefdirigent, Michael Bojesen, har i snart halvandet år været under anklage for at have skabt et dybt seksualiseret miljø i sin tid i spidsen for DR Pigekoret.

Michael Bojesen var chefdirigent i pigekoret fra 2001 til 2010, mens hans forgænger, afdøde Tage Mortensen, bestred posten fra 1966 til 2000.

Efter 12 tidligere medlemmer af pigekoret stod frem i Politiken og fortalte om deres oplevelser med en seksualiseret kultur i perioden 2001 til 2010, mens fire tidligere medlemmer stod frem i Ekstra Bladet og fortalte om lignende oplevelser i perioden før år 2000.

Efterfølgende har DR fået lavet en ekstern advokatundersøgelse af forholdene i Pigekoret, som blev offentliggjort i november 2021.

Der er kommet i alt 129 beretninger til undersøgelsen, der er blevet gennemført af advokatfirmaet Norrbom Vinding.

I 64 beretninger er der grundlag for at antage, at der har været "udvist adfærd, som må anses for at kunne kvalificeres som krænkende adfærd i form af seksuel chikane – herunder uønsket seksuel opmærksomhed".

- Det er vanskeligt at nå til en anden konklusion, end at den udviste adfærd vil kunne anses for at være seksuelt krænkende, lyder det i undersøgelsen.

I aftes stillede Michael Bojesen op til et længere tv-interview for første gang siden anklagerne, da han besøgte 'Deadline'.

Hvorfor vælger du at stille op til interview?

- Jeg var til en paneldebat i Publicistklubben i tirsdags, og jeg tror, jeg blev mere opmærksom på, hvor vigtigt det er, at denne samtale er svær, den er kompleks, og at vi alle sammen har et ansvar for at bidrage til en ordentlig og god dialog omkring det, siger Michael Bojesen.

Hvordan har det været at opleve tidligere korpiger fortælle om et seksualiseret miljø, dengang du havde ansvaret?

- Det er dybt ulykkeligt, og jeg kan ikke sige andet, end at det var mit ansvar.

- Jeg er ulykkelig over, at de har haft de oplevelser af, at det var seksualiseret. Jeg mener ikke, at det var seksualiseret, og jeg mener, at vi gjorde i hvert fald alt, hvad vi kunne, for præcis at skabe den tryghed, der var i koret.

Alle de korpiger, som har sagt, at de har oplevet uønsket seksuel interesse eller opmærksomhed fra dig, tager de fejl?

- De har jo haft den oplevelse. Jeg siger bare, at det har hverken været min intention, og det er ikke min oplevelse af det.

Kan du have været skyldig i det alligevel?

- Nej, det mener jeg ikke. I det her tilfælde også, må man huske på en ting, og det er, at man interviewer 50 kvinder, og der er 12, der stiller sig frem og siger forskellige grader af, at de oplever miljøet seksualiseret. Der er ikke én, der siger, at jeg har gjort noget fysisk ved de her mennesker, og advokatrapporten, hvis man vil have tillid til den, påpeger ikke, at jeg har krænket nogen mennesker.

- Så jeg ved ikke rigtig, hvordan jeg tydeligere skal sige det. Det er muligt, at jeg har min egen virkelighed. Jeg prøver at beskrive, at det her, som jeg har oplevet, er en anden oplevelse end de kvinder, som beskriver det.