Michael Dyrby misbrugte sin stilling som chef på TV 2 og havde 'upassende forhold' til ansatte

B.T.'s chefredaktør vil ikke fortælle, hvad hans upassende forhold bestod i. Han får dog lov at beholde sit job.

(Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix Denmark)

Michael Dyrby, B.T's chefredaktør, har ikke haft meget at sige om sin tid som chef på TV 2, siden discovery+ i sidste uge sendte dokumentaren 'Sexisme bag skærmen' om sexisme på netop TV 2.

Men det har han nu. For efter lidt over en uge på ferie fra sit job på B.T. er han kommet frem til en erkendelse om, at han har været "i fornægtelse" om, hvad der foregik i hans mange år på TV 2, hvor han blandt andet var nyhedschef og nyhedsdirektør.

- Men jeg må også nå frem til den erkendelse, at som øverste chef, så var jeg jo den vigtigste for kulturdannelsen det sted, siger Michael Dyrby til DR's nyhedspodcast Genstart.

Han har altså været i fornægtelse i forhold til kulturen på stationen. Men ikke nok med det - Han har også haft det, han selv kalder "upassende forhold" til ansatte på stationen.

- Ja, jeg erkender, at jeg har haft upassende forhold på TV 2 forstået på den måde, at jeg var chefen og havde magten. Og det må man ikke. Det skal man ikke, det var upassende, og det undskylder jeg simpelthen for.

Han nægter dog at fortælle konkret om, hvad de upassende forhold bestod i. Han vil heller ikke tale konkret om de ting, som en række nuværende og tidligere ansatte kvinder på TV 2 fortæller om i dokumentaren.

Misbrugte sin stilling

Spørgsmål: Har du i din tid som chef på TV 2 været bevidst om, at andre chefer har haft seksuelle forhold til folk, de havde magt over, for eksempel i forhold til løn, forfremmelse eller ansættelse?

- Det tror jeg ikke, nej. Jeg kan kun tale på egne vegne.

Så lad os holde os til egne vegne. Har du selv haft seksuelle relationer til ansatte på TV 2, som du havde magt over i forhold til løn, ansættelse eller forfremmelse?

- Jeg siger, at jeg har haft upassende forhold, og så vil jeg holde mig til det. Og så synes jeg ikke, jeg vil gå yderligere ind i det.

- Men det er klart, at når jeg siger, jeg har haft upassende forhold, og vi taler om sexisme her, så har jeg misbrugt den stilling, jeg har. Jeg havde magt, jeg havde ledelsesansvaret. Det var upassende, det var dårlig dømmekraft, og det undskylder jeg for.

Blandt mange historier i dokumentaren fortæller den, hvordan kvindelige praktikanter på TV 2 blev udsat for sex-chikane fra chefer og profilerede værter, og hvordan nogle gik efter at komme i seng med praktikanterne.

Har du været med til at tale om praktikanters udseende?

- Formentlig. Det vil jeg tro, alle mandlige ansatte har. Det tror jeg, alle mandlige ansatte gør alle mulige steder. Men jeg synes, det er en af de meget stærke ting, der står ud i dokumentaren. Det at beskrive praktikanterne som en buffet. Den er så grim. Og det har jeg også meget svært ved at vedkende mig. Det er ikke sket i min tid.

Men har du været med til at tale om praktikanters udseende?

- Formentlig, men jeg har ikke nogen stærk erindring om det. Det har jeg formentlig, det vil jeg tro, alle har. Hvis man tog båndoptagelser derfra, så har jeg formentlig talt om deres udseende.

Michael Dyrby stoppede som nyhedsdirektør på TV 2 i 2015 efter at have haft en affære, hvor nogle "hensynsløse og forkerte beslutninger" efter Dyrbys eget udsagn satte ham i en sårbar position, der gjorde, at han måtte stoppe i jobbet.

Men nu har tiden på TV 2 altså indhentet ham igen.

Magtfuldkommen og privilegieblind

Ser du dig selv som offer i den her sag?

- Nej. Da jeg forlod TV 2 for nogle år siden, tog jeg mit liv op til revision. Jeg blev klar over, at jeg havde svigtet min familie groft. At jeg skulle skifte kurs, lægge mit liv om. Der fik jeg professionel hjælp og en meget stærk opbakning fra min familie til at lægge min kurs om. Og det har jeg gjort. Jeg er en anden udgave af Michael Dyrby i dag, end jeg var for ti år siden.

Arkivfoto fra 2004. Dengang var Michael Dyrby nyhedschef på TV 2. (Foto: Jørgen jessen © ScanPixDanmark)

Hvem var Michael Dyrby for ti år siden?

- Han var succesfuld på overfladen, men i kraft af det også magtfuldkommen og var dermed også blevet privilegieblind, som er en dårlig cocktail.

Dette interview er ikke Michael Dyrbys første kommentar til dokumentaren om kulturen på TV 2. Kort efter premieren på dokumentaren udtalte han sig i et skriftligt citat til sit eget medie, hvori han bedyrede, at han tog "sin del af ansvaret". Men heller ikke meget mere end det:

- Jeg var nyhedsdirektør i perioden 2002-2015 og burde have set den sexisme, som nu bliver beskrevet. Jeg så det ikke dengang, og det undskylder jeg for, som jeg også gjorde tidligere i år, lød det kort efter dokumentarens premiere.

Men nu handler det altså om mere end ikke at have set noget.

I hele det granskningsarbejde med dig selv, der er der ikke kommet nogen form for erkendelse om den kultur, som du understøttede og var en del af og ansvarlig for i de 12 år som chef for TV 2?

- Jo helt sikkert. Jeg har fornægtet det. Men jeg har ikke ønsket, at det kom frem.

Men hvad betyder fornægtet?

- Jamen, jeg har fornægtet, hvordan virkeligheden så ud. Det er jo det, jeg har brugt de seneste mange dage på at nå frem til en erkendelse af. Ja, det jeg så omkring TV 2, som var den her familie, hvor der var mange fine ting, der har jeg nægtet at se i øjnene, at der også var rigtig mange dårlige ting.

Nu siger du fornægtelse, men det er vel at lyve, hvis man har set ting, hørt historier og været en del af snakken, og så skriver at man ikke har set det, ikke har hørt det og ikke været en del af snakken. Det er vel bare at lyve?

- Men jeg synes, du blander tingene lidt sammen. Det, jeg skrev, var, at den del, som jeg ville vedkende, som var sexistisk, den så jeg, men jeg gjorde ikke noget ved det. Det var det, jeg beskrev i den klumme. Men min egen rolle i det har jeg desværre ikke været tydelig nok omkring. Den sexisme, som jeg ikke så, det var den der hverdagssexisme…

"blåskjorterne", kaldte TV 2-ansatte ifølge dokumentaren 'Sexisme bag skærmen' den gruppe af chefer og profilerede værter, der ifølge dem var bannerførere for en problematisk kultur på tv-stationen. (Foto: Stine Heilmann © Stine Heilmann)

Så den grove sexisme så du, men den mindre grove sexisme så du ikke?

- Nu synes jeg, du manipulerer det lidt. Det, jeg sagde i sin tid, var, at da jeg var nyhedschef, var der redaktioner, hvor der helt tydeligt var sexisme. Det så jeg, det prøvede jeg på at stoppe, jeg gjorde ikke nok. Men at hele miljøet var seksualiseret og omfattet af sexisme, det så jeg ikke dengang.

Ingen konsekvens for jobbet

150 kilder har medvirket i dokumentaren om TV 2. De fleste anonymt, men 11 kvinder stiller sig frem og fortæller åbent deres historier om ting, der blandt andet foregik mens Michael Dyrby havde ansvaret for stationens nyhedsafdeling.

Nogle af de historier er ekstremt grove. Det er langt ud over sexisme og chikane. Det lyder som overgreb, når kvinderne beskriver det, i nogle meget ulige magtforhold. Det har du været ansvarlig for, den kultur har du været en del af – måske endda underbygget og understøttet. Hvordan kan du med sådan en forsømmelse i bagagen fortsætte som chef?

- Det synes jeg da er et relevant og vigtigt spørgsmål. Først og fremmest en erkendelse og en stor, velment undskyldning for det, der er foregået. Jeg er jo ikke på TV 2 i dag. Og jeg synes, jeg har taget mit liv op til revision.

- Jeg synes, jeg har forandret mig og er en anden udgave af mig selv. Mit bidrag er selvfølgelig at komme her og sige, at ja, jeg var en del af problemet, og jeg havde upassende forhold, mens jeg var der.

Så gamle Michael er ikke egnet til at være chef, men nye Michael er egnet til at være chef?

- Den gamle Michael Dyrby var på mange parametre en dygtig chef, men på det helt afgørende parameter – nemlig at sikre en tryg og ligeværdig kultur – fejlede han. Stort.

Tiden på TV 2 får ikke konsekvenser for Michael Dyrbys nuværende job i spidsen for B.T. Det bedyrede hans chef, koncerndirektør i Berlingske Media Anders Krab-Johansen, i går til Ritzau.

Hør hele interviewet med Michael Dyrby i DR's nyhedspodcast Genstart her.

FacebookTwitter