Michael er syg af angst: Hjernen går i panik

Michael Roldhave har levet med angst i 17 år. For to år siden var han tæt på at tage sit eget liv.

Michael Roldhave er sygemeldt på andet år. Men trods de mellem 10 og 20 daglige angstanfald håber han snart at kunne starte i et skånejob.

En helt almindelig hverdag omkring middagstid, tager 48-årige Michael Roldhave tager imod i hjemmet på Frederiksberg i København. Der står ikke arbejde i hans kalender, for han er en af de 135.000 mennesker herhjemme, der lider af angst – og han er sygemeldt på andet år:

- For mig er det sådan, at jeg begynder at ryste og får voldsom hjertebanken. Jeg bliver svimmel, får tunnelsyn, dårlig mave og mavesmerter. Hjernen går i panik, forklarer han.

Hjertebanken og tunnelsyn

Angsten har fulgt Michael Roldhave i 17 år. I de første mange år viste det sig, når han blev presset. Men efter de mange år, kommer det nu bare ud af ingenting:

- Der er ikke noget der udløser det. Hvis jeg sidder og lytter til musik og ikke laver noget, så kommer det bare. Jeg kan gå den samme tur 10 gange – men 11. gang, så kommer det, forklarer han.

Overvejede selvmord

For to år siden var det tæt på at ende helt galt. Efter en periode med stort pres på arbejdet og problemer derhjemme, får planerne om et guldbryllup for hele familien i Sverige læsset til at ramle for Michael Roldhave. Han tænker kun på, hvordan han kan blive fri af de mange forventninger.

- Hvordan kan jeg komme ud af det her uden at tabe ansigt og uden at være mindre mand. Angsten ville altid være der, og det fyldte simpelthen så meget til sidst, forklarer han om de tanker, han gjorde sig, da han var hårdest ramt.

- Så en aften, hvor vi sidder og taler om turen til Sverige, tager jeg beslutningen og tænker for mig selv: Nu gør du det! Nu tager du dit eget liv. Og da jeg tog beslutningen, fik jeg en fantastisk ro, forklarer han.

Natten igennem ligger Michael Roldhave vågen og tænker over, hvor og hvordan han vil gøre det. Når bare familien er sendt af sted til Sverige, vil han kunne slippe ud af det hele.

Konen slog alarm

Men den nyfundne ro bliver bemærket af Michael Roldhaves kone, Jane. Og næste morgen vågner han ved, at hans kone kommer hjem. Samtidig ringer telefonen:

- Det er vores læge, som siger: Michael; jeg har lige talt med Jane. Jeg kan høre, der er noget galt. Synes du ikke, det vil være fint at lade dig indlægge på den lukkede afdeling i en periode.

Sygemeldt med angst og depression

Michael Roldhave er indlagt på den lukkede psykiatriske afdeling på Frederiksberg Hospital i halvanden uge. Og derefter i yderligere godt fire måneder på det åbne afsnit.

- Der siger de så, at det jeg har er angst, og at jeg har en kraftig stressrelateret depression. Og de to diagnoser går jeg i behandling for, forklarer han.

- Jeg overskred mine begrænsninger

Under sin indlæggelse blev Michael Roldhave opsagt fra sit arbejde på et kontor, og siden har han været sygemeldt. Han er stadigvæk ved at genopbygge sig selv.

- Jeg overskred mine begrænsninger, og det skal jeg lære at arbejde med igen. Og så skal jeg have styr på min angst og lære, at den ikke farlig. At selvom jeg får hjertebanken, så er jeg ikke ved at få en blodprop, siger han.

I dag er Michael Roldhave i bedring. Han er i behandling med psykofarmaka og går fortsat til samtaler med en psykolog. Fra de 60 til 70 daglige angstanfald, han havde umiddelbart før sin indlæggelse, har han nu mellem 10 og 20 anfald om dagen.

Han holder foredrag om sin sygdom og håber snart at kunne begynde i fleksjob eller skånejob i et par timer om ugen.

- Jeg vil gerne ud og arbejde og bidrage med noget, så hvis det stod til mig, var jeg ude og arbejde i går. Ens arbejde fortæller noget om, hvem man er, at man bidrager, at man er med i samfundet, mener Michael Roldhave.

Fem timers arbejdsuge

Et almindeligt job på 37 timer har dog rigtig lange udsigter. Planen er, at han på sigt – med lidt held – kan komme til at arbejde fem timer om ugen.

- Det her er noget, jeg har resten af livet. Det er ikke noget, jeg kommer af med, men jeg skal lære at styre det med tiden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk