Michaels søn blev tvangsbortadopteret: Føles som 10-20 knive i hjertet

BAGGRUND: Aabenraa Kommune har vurderet, at et forældrepar på 24 år ikke er i stand til at tage vare på et barn og har derfor tvangsbortadopteret deres søn.

"Nina Petersen og Michael Christensen kigger på billederne af deres søn Speedy. Billederne har de fået tilsendt af sønnens plejefamilie - de nåede selv kun at tage to billeder lige efter fødslen. (© dr)

Kun tre kvarter efter, at sønnen Speedy var kommet til verden, blev han taget fra Michael Christensen og Nina Petersen.

- Jeg ville godt have sagt ordentligt farvel til min dreng, men det kunne jeg ikke få lov til, siger Michael Christensen.

- Det føles som om, du får stukket 10-20 knive ind i hjertet. Så ondt gør det.

Speedy blev taget fra sine forældre, begge 24 år, da de ifølge Aabenraa Kommune er lettere mentalt retarderede og ikke er i stand til at tage vare på et barn.

Fødslen, der fandt sted for over halvandet år siden, var sidste gang, parret så Speedy.

 • Parret har tidligere født en pige, som blev tvangsfjernet. Da de blev gravide igen, forsøgte de at holde graviditeten hemmelig for omverdenen.
 • Datteren Stefanie har parret ret til samvær med, da hun blot er tvangsfjernet og ikke tvangsbortadopteret. Det samvær fik stor betydning for sagen omkring af Speedy.
 • Michael Christensen og Nina Petersen har kæmpet imod kommunens beslutning og rejst sagen ved domstolene.

Overvejede en flugt til Norge

Parret med sønnen Speedy lige efter fødslen. (© privat foto)

Michael Christensen og Nina Petersen blev forældre for første gang for seks år siden.

Her kom datteren Stefanie til verden og blev tvangsfjernet kort tid efter fødslen.

Parret var derfor klar over, at der var en risiko for, at et andet barn også ville blive fjernet. Alligevel valgte de at blive gravide igen.

Bortadoption eller fjernelse ved tvang

Når et barn eller ung bliver tvangsfjernet fra sine biologiske forældre, har kommunen pligt til at sørge for, at forbindelsen mellem forældrene og barnet holdes ved lige.

Det vil sige, at begge parter har krav på samvær og kontakt til hinanden.

Når et barn derimod bliver tvangsbortadopteret, mister forældrene deres krav på samvær og indblik i deres barns liv.

Barnet får derudover en helt ny familie og skifter efternavn og arveforhold.

Kun i helt særlige tilfælde kan den oprindelige slægt søge om kontakt med barnet efterfølgende.

Kilde: Ankestyrelsen

- Så er hun ikke enebarn, hvis de kommer hjem, forklarer Michael Christensen.

Frygten for at miste endnu et barn gjorde, at de to holdt graviditeten hemmelig for andre.

På et tidspunkt overvejede de desuden at flygte til Norge, hvor Nina Petersen har familie, for at undgå de danske myndigheder.

Da Nina Petersen var i ottende måned, opdagede kommunen dog graviditeten, og parret opgav at flygte.

Datter tog ”psykisk skade” af samvær

I DR1 Dokumentaren 'Aldrig mere mor' får kæresteparret Nina Petersen og Michael Christensen blandt andet at vide, at landsretten er kommet frem til samme dom som byretten - at tvangsbortadoptionen af deres søn er ok. (© dr)

Efter fødslen blev Speedy altså fjernet fra parret – ligesom Stefanie blev det i sin tid.

Hun blev tvangsfjernet, hvilket betød, at parret stadig havde ret til samvær med og kontakt til hende.

Den ret har de to mistet helt med Speedy. Aabenraa Kommune valgte nemlig at tvangsbortadoptere ham netop på grund af deres samvær med datteren.

I en psykologvurdering af samværet, som kommunen fik udarbejdet, fremgår det, at Stefanie har taget ”psykisk skade” af samværene.

Der står også, at hun ”oplever utryghed og belastninger med bevidste ignoreringer fra moderen og afvisninger fra faderen under samværene”.

Det ønskede kommunen ikke skal skulle ske med Speedy, og derfor blev han tvangsbortadopteret.

- Somme tider kommer vi frem til en vurdering af, at uanset hvilke indsatser og behandlingstiltag, der bliver gjort i forhold til den her familie og de forældre, så udvikler de sig ikke, forklarer børne- og familiechef i kommunen, Mette Høck Bostrup, der udtaler sig generelt og ikke om den specifikke sag.

- Og på den baggrund - når de så får barn nummer to - kunne man godt tænke, at nu skal vi ikke endnu engang forsøge at gøre nogle indsatser, der går ud over barnets trivsel.

Kommune fik medhold i retten

Udklip med Stefanie og Michael, som får tvangsbortadopteret deres barn Speedy. Se mere i dokumentaren ’Aldrig mere mor’, som bliver sendt i aften.

Først tvangsfjernelsen af Stefanie og senere tvangsbortadoptionen af Speedy har taget hårdt på de unge forældre.

For Nina Petersen føles det som om, at en plejefamilie har fået lov til at stikke af med deres barn - før de overhovedet har fået mulighed for at bevise, at de kan tage sig af det.

Når Nina Petersen rammes af sorgen og det tabte, går hun en tur, kigger på de billeder og videoer, hun nu engang har, eller går ind og skriver.

- Jeg skriver, at jeg har lyst til at dø, for jeg vil ikke være i den her verden, hvis ikke jeg får lov til at have mit barn hjemme, siger hun.

Parret har da også kæmpet indædt imod kommunens beslutning og været i både byretten og landsretten i håb om at omstøde den.

Begge steder fik kommunen dog medhold i sin beslutning.

Kort før jul fik familien desuden afslag på, at deres sag kunne prøves ved højesteret.

De tre kvarter, som de havde med deres søn efter fødslen, blev dermed - efter al sandsynlighed - de eneste, de fik.

Se dokumentaren om tvangsbortadoption 'Aldrig mere mor' onsdag klokken 20.30 på DR1.

FAKTA: Tvangsbortadoption

 • Før 2009 var det kun muligt at tvangsbortadoptere børn fra deres biologiske familier i helt særlige tilfælde.
 • Det blev ændret i 2009, da Folketinget vedtog en ny lov om tvangsbortadoption.
 • Ændringen betød, at barnet kunne bortadopteres, hvis forældrene var varigt ude af stand til at varetage omsorgen for barnet, og det skønnedes at være til barnets bedste.
 • For børn under ét år gjaldt dog, at barnet ikke kunne bortadopteres uden forældrenes samtykke, hvis forældrene i fremtiden kunne spille en positiv rolle for barnet i forbindelse med samvær.
 • Det blev også muligt, at tvangsadoptere børn, hvis de har været tvangsanbragt i mindst tre år.
 • I 2015 blev reglerne ændret på ny. Hvor kommunen tidligere skulle kunne godtgøre, altså bevise, at forældrene aldrig ville kunne komme til at tage sig af barnet, er det nu nok blot at kunne sandsynliggøre det.
 • Derudover blev aldersbegrænsningen for de helt små børn også fjernet.
 • Hvis det er plejeforældrene til det anbragte barn, som ønsker at adoptere barnet, er betingelsen for tvangsadoption blot, at det skal være skadeligt for barnet, hvis tilknytningen til plejebarnet brydes og det samlet skønnes at være til barnets bedste.