Michala var kollega til dræbt læge: Nu kæmper hun for mere beskyttelse

Michala Skovlund Sørensen behandlede den mand, som er dømt for drabet på lægen Charlotte Asperud. Nu kæmper hun for mere beskyttelse af læger.

(Foto: Peter Langkilde © Scanpix)

Den nyuddannede læge Michala Skovlund Sørensen er på vagt på skadestuen på Nordsjællands Hospital en februardag tilbage i 2014.

Hun har travlt, men der er i sig selv ikke noget udsædvanligt ved vagten. Tror hun på det tidspunkt.

Under vagten bliver hun bedt om at undersøge en patient, som har været involveret i en trafikulykke.

Patienten er aggressiv. Han skælder ud. Han er personfarlig. Det står der i patientens journal fra 28. februar 2014.

Michala Skovlund Sørensen gør sit for at berolige manden, men da det ikke lykkes, beder hun om hjælp fra den erfarne skadestuelæge Charlotte Asperud, der også er på vagt den dag.

- Jeg havde brug for, at nogle andre overtog ham her, fordi mine kompetencer til at holde ham i ro var løbet ud. Jeg kunne ikke med mine talegaver få ham til at falde til ro, fortæller Michala Skovlund Sørensen i dag.

Hun overlader behandlingen til Charlotte Asperud, som får den mandlige patient indlagt på psykiatrisk afdeling.

Michala Skovlund Sørensen tænker over forløbet, men det nager hende ikke.

- Han er ikke den mest voldsomme patient, jeg nogensinde har mødt, siger hun.

Hun skifter siden arbejdsplads og forsætter med sin uddannelse inden for ortopædkirurgi.

Først fem år efter bliver hun igen konfronteret med vagten den februardag i 2014. Hendes kollega Charlotte Asperud er fundet dræbt i sit hjem i Tisvilde.

Gerningsmanden er den 56-årige Timo Nellemose.

Den patient som Michala Skovlund Sørensen og Charlotte Asperud fik ind på skadestuen.

Han er siden blevet idømt forvaring for drabet, men har anket sagen til landsretten.

En forårsnat i 2019 blev Charlotte Asperud dræbt af sin tidligere patient.

Dræbt læge stod i journal

Efter drabet på kollegaen bliver Michala Skovlund Sørensen kontaktet af politiet. De vil gerne have hende til afhøring om episoden på skadestuen.

Hos gerningsmanden har politiet fundet en udprintet journal fra sundhed.dk. Charlotte Asperuds navn er streget under, og det samme er flere andre lægers.

Michala Skovlund Sørensen ved ikke, om hendes navn er streget under, men hun er i retten for at vidne om den februardag, hvor Timo Nellemose bliver indlagt.

- Hvis Charlotte Asperuds navn ikke havde stået i den patientjournal, så er jeg overbevist om, at han (gerningsmand red.) aldrig havde fundet ud af, hvad hun hed. Der var et hav af mennesker omkring ham den dag.

Efter drabet på Charlotte Asperud valgte Nordsjællands Hospital, at personalet gerne måtte fjerne efternavne på deres navneskilte.

- Han har fundet hendes navn ved at kigge i journalen, og det er derfor rigtig vigtigt for mig, at vi får en form for identitetsbeskyttelse i sundhedsjournaler, siger hun.

Borgerforslag om tjenestenummer

Og hun er langt fra den eneste, der mener, at sundhedsfagligt personale skal beskyttes bedre i forbindelse med dokumentation på deres arbejde.

I starten af året blev der fremsat et borgerforslag, som vil give sundhedsfagligt personale et tjenestenummer, så man ikke kan se det fulde navn på den, der har skrevet eller slået op i journalen.

Indtil videre har forslaget fået 30.000 af de 50.000 underskrifter, som det skal have, før det kan blive fremsat i Folketinget.

En af initiativtagerne er Emil Kjeldsmark Lemvig, der arbejder som ergoterapeut i Region Hovedstadens Psykiatri.

Han har selv prøvet at blive truet i forbindelse med sit arbejde. En oplevelse han ikke vil gå ind i af hensyn til sin familie.

Truslerne rettet mod ham og hans familie blev fremsat på sociale medier.

- Den digitalisering, der har været, har gjort det meget nemt for borgere og patienter at finde og opsøge os medarbejdere, hvis der er noget, de er utilfredse med. Hvis man har et navn, så kan man med Krak, Google og Facebook hurtigt finde os.

- Og så er det nemt lige at fyre en hurtig besked af, hvis man er utilfreds. En lille trussel. Noget, man måske ikke ville gøre, når man lige var faldet lidt ned og ikke havde så nem adgang til os.

- Men har vi ikke krav på at vide, hvem der behandler os eller kigger i vores journal?

- Det vil man stadig kunne komme til med et tjenestenummer. Når jeg møder patienten fysisk, vil jeg stadig sige 'Hej, jeg hedder Emil'.

- Og hvis man så er utilfreds og vil klage, så kan man ad den officielle vej stadig godt finde mig. Min arbejdsplads vil altid vide, at det var mig ud fra det nummer.

- Jeg overvejer stadig, om jeg skal være læge i det offentlige, hvis det skal påvirke mit privatliv og min familie, fortæller Michala Skovlund Sørensen. (Foto: Peter Langkilde/DR © Scanpix)

Michala: Aldrig helt tryg

Michala Skovlund Sørensen fortæller, at hun aldrig kommer til at være fuldstændig tryg efter sagen med Charlotte Asperud.

Men for hende er der ingen tvivl om, at det vil gøre en forskel, hvis hun fremover kunne skrive under med et tjenestenummer.

- Der har været nogle episoder efter drabet, hvor jeg simpelthen ikke har haft lyst til at skrive et journalnotat, fordi mit navn ville stå der. Det har jeg selvfølgelig gjort, fordi det er min pligt.

- Jeg overvejer stadig, om jeg skal være læge i det offentlige, hvis det skal påvirke mit privatliv og min familie, siger hun.

Du kan se 'Kriminelt: I livsfare på jobbet' klokken 21.25 på DR1 eller på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk