Michels oplysninger blev delt i pro-russisk gruppe: 'Jeg har mange detaljer om denne lejesoldat, der bor i København'

Herboende canadier Michel Dziadul er blevet udleveret i en pro-russisk chatgruppe på beskedtjenesten Telegram.

Michel Dziadul har fået delt sin adresse, arbejdsplads, telefonnummer og flere andre oplysninger i en pro-russisk gruppe på appen Telegram. Det er dog ikke noget, der gør ham synderlig nervøs. (Foto: © Ren Kurtik)

Da Rusland invaderede Ukraine, var canadiske Michel Dziadul ikke i tvivl: Han ville hurtigst muligt til Ukraine for at tilslutte sig landets kamp mod Rusland.

- For mit vedkommende var det ikke et spørgsmål, om hvorvidt jeg ville tage afsted, men hvor hurtigt jeg kunne komme det, fortæller han på sin bar i det indre København.

Det er her DR møder Michel. Der hænger ukrainske flag i vinduerne.

Her fortæller han, han har været i Ukraine mange gange siden 00'erne, og han har tidligere haft en kæreste i den ukrainske hovedstad. De sidste 13 år har han boet i Danmark.

- Jeg har mange venner i Ukraine. Min ekskæreste, som jeg stadig er tæt med, er fra Kyiv, så min motivation var i lige så høj grad personlig, som den var politisk.

Den enhed han blev en del af, da han ankom til Ukraine i marts sidste år, bestod af folk fra venstrefløjen, som konkret havde til opgave at forsvare Kyiv, hvis russerne nåede helt ind i byen.

- Vi blev placeret i den sydlige del af Kyiv. Rusland prøvede på det tidspunkt at omringe Kyiv, og vi skulle forsvare den sydlige del af byen, hvis de kom så langt, lyder det fra Michel.

Han har på intet tidspunkt skjult, at han har været i Ukraine for at hjælpe dem i deres forsvar mod Ruslands invasion. Men imens han var dernede, delte han eksempelvis ikke billeder på sociale medier, og kun nogle af hans nærmest vidste, at han befandt sig i det krigshærgede land.

Tidligere i år blev mange af hans personlige oplysninger alligevel delt i en pro-russisk chatgruppe på Telegram, hvor anonyme brugere i fællesskab finder og deler navne, billeder og oplysninger om Ukraine-frivillige. I lige netop Michels tilfælde er det vanskeligt at afkode, hvor brugeren, der har udleveret hans oplysninger, kommer fra.

Men ifølge DR's research er otte af chattens brugere danskere, enten fordi de beskriver sig selv som danskere, eller har skrevet i chatten på dansk. En af de danskere er også et ledende medlem i chatten, idet han administrerer siden.

Her er et af opslagene om Michel i den pro-russiske gruppe på Telegram. Vi har sløret nogle af passagerne.

'Den her canadier er et fjols'

Telegramchatten, hvor Michels oplysninger er blevet delt, tilhører en Telegram-kanal med 24.000 medlemmer, der beskriver sig som et sted som ”sporer nazister og lejesoldater i Ukraine”. Hver dag bliver der lavet opslag, hvor der enten efterlyses eller bliver delt oplysninger på vestlige Ukraine-frivillige.

- Den her canadier er virkelig et fjols, alt for dum til at skjule sin identitet, skriver en bruger på Telegram om Michel og linker til hans Facebook-profil.

Derefter skriver brugeren, hvor Michel har taget sin uddannelse, og at han har været i den canadiske hær i en årrække. Med undtagelse af nogle nuancer er oplysningerne i opslaget korrekte.

- Han bor nu i København(Danmark) og er medejer af Gorki Café-Bar, skriver profilen, der slutter med at skrive, at folk kan kontakte ham, hvis de vil have flere oplysninger om Michel.

Det er dog ikke noget, der vækker den store bekymring hos Michel.

- De forsøger jo grundlæggende at intimidere mig. Den slags fylder ikke så meget hos mig. Jeg har været åben omkring mit politiske ståsted i lang tid.

Der er dog en oplysning, han studser over, hvordan folkene bag gruppen har fået fat i. Nemlig, at de ved, hans forældre er af polsk afstamning.

- Det får mig til at mistænke, at det er nogen, der ved, hvem jeg er. Sandsynligvis nogen fra København.

Russiske myndigheder kigger med

Selvom Michel ikke er synderlig bekymret over, at pro-russiske profiler har udleveret oplysninger om ham, så er der en anden anledning til bekymring.

For de russiske myndigheder kigger efter alt at dømme med i den slags chats og grupper. Det fortæller Thomas Wegener Friis, der er lektor på Syddansk Universitet, og har forsket i efterretningstjenester.

- Der sidder nogen i Rusland, som kan indsamle de her informationer. Hvis man begynder at levere personfølsomme oplysninger, om hvem der er afsted, så kan man komme til at fodre de russiske efterretningsmyndigheder.

Og det er meget sandsynligt, at der kigges med i den slags grupper i Rusland, vurderer Thomas Wegener Friis.

- Vi må forvente, at de russiske myndigheder kigger med i den slags fora. Det ville ikke være usædvanligt. Det er det, efterretningstjenester gør, og de orienterer sig efter, hvem er hvem, og de sidder og samler oplysnigner om potentielle modstandere.

Michel var ikke i direkte kamp med de russiske styrker. Så mens han sammen med sin enhed opholdte sig i den sydlige del af Kyiv, trænede han de andre i sin gruppe. Videoen herunder har Michel optaget i Ukraine.

Videoen her har Michel optaget, mens han var i Ukraine sidste år.

Stort tema i Rusland

De vestlige Ukraine-krigere er et stort tema i Rusland, hvor de bliver brugt i den russiske propaganda i forbindelse med krigen. Det fortæller Rusland-ekspert Flemming Splidsboel.

- De fylder meget i det russiske mediebillede og den russiske fortælling. At det her ikke kun er en krig med ukrainerne, men også med udenlandske fremmedkrigere.

- Det er også en del af forklaringen fra russisk side, på at krigen trækker ud. Det er fordi, der kommer de her lykkejægere fra forskellige steder i verden og kæmper sammen med ukrainerne.

Han fortæller, at de vestlige ukrainekrigere i russiske medier bliver fremstilelt som en underlig gruppe med nynazistiske tendenser.

Samtidig peger han på, at man ikke kan vide sig sikker på, at ens navn forsvinder fra den slags grupper og lister, hvis det først er havnet der.

- Jeg vil tvivle på, man gør det, og så vil det være registreret i det russiske udenrigsministerium, at man har optrådt på ukrainsk side. Vi skal forvente, at russerne ikke vil slette oplysningerne.

Tilbage hos Michel på Gorki Bar er det stadig ikke noget, der vækker den store bekymring.

- Måske kommer de og smadrer et vindue. Men det er jo bare vinduer.

Det er uvist, hvor mange danske statsborgere, der er draget i krig i Ukraine. Men i DR-dokumentaren 'De danske ukrainekrigere' kan du se mere, om nogle af dem, der er taget afsted.

De danske ukrainekrigere