Provokunstner skal 1,5 år i fængsel for hærværk på Asger Jorn-maleri

Ibi-Pippi Orup Hedegaard blev i dag dømt for hærværk, efter hun i april limede et billede af sig selv på et maleri.

1 år og 6 måneders ubetinget fængsel for hærværk af betydeligt omfang. Det blev dommen ved retten i Viborg mod kunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard.

- Det synes jeg er hårdt. Det er en hård dom, men sådan må det jo være. Det var jo det, jeg risikerede, det vidste jeg var en mulighed, lød kunstnerens reaktion på dommen.

DR Nyheder var med, da Ibi-Pippi Orup Hedegaard modtog dommen. Ibi-Pippi er født som mand, men har fået foretaget juridisk kønsskifte og identificerer i dag som kvinde.

Hun stod i dag tiltalt ved retten i Viborg efter straffelovens paragraf 291, stk. 2 og § 194 om hærværk af betydeligt omfang mod Asger Jorn-maleriet Den Foruroligende Ælling.

Det var forventet, at kunstneren ville tilstå hærværket, efter hun i foråret 2022 blev filmet, mens hun skrev sit navn med permanent tusch og limede et billede af sig selv på maleriet på Museum Jorn i Silkeborg.

Retten lagde ved straffastsættelsen vægt på, at der var tale om et planlagt og usædvanligt groft hærværk begået mod en anerkendt museumsgenstand, og at hærværket havde medført skade og tab for knap 1,9 mio. kr.

Det var en tilfreds Søren Kløvborg Laustsen, specialanklager, Midt- og Vestjyllands Politi, der modtog dommen mandag formiddag:

- Jeg nedlagde påstand om halvandet års fængsel, og at det også er dét, dommen lyder på, så det er jeg meget tilfreds med, lød det.

Et af Jorns mest kendte værker

Den Foruroligede Ælling blev skabt i 1959 ved, at Asger Jorn malede over et maleri, han havde købt på et loppemarked.

Den 29. april mødte Ibi-Pippi Orup Hedegaard op på Jorn Museet i Silkeborg og klisterede et billede af sig selv over ællingen, som Jorn havde malet. Desuden skrev hun sit eget navn med permanent tusch til højre for ællingen.

Ibi-Pippe mener, at hun med denne manøvre tog kunstnerisk ejerskab over billedet – ligesom Jorn gjorde det med maleriet fra loppemarkedet.

Efter aktionen mod billedet i april 2022 skrev Ibi-Pippi på Facebook, at hun havde lavet "en dobbelt modifikation" af værket.

- Jeg har netop besøgt Jorn Museet i Silkeborg og lavet en dobbelt modifikation. Jeg har monteret et billede af mig selv ovenpå den berømte ælling. Det er limet fast. Desuden har jeg signeret værket, da det jo nu er et Ibi-Pippi-værk og ikke en Asger Jorn, skrev hun blandt andet.

Maleriet før hærværket til venstre og efter hærværket til højre. Forskellen i farvetoner skyldes ikke hærværket, men affotografering i forskellige farvetemperaturer. Handout fra Museum Jorn. (Foto: © Unknown, Ritzau Scanpix)

Maleriet er blandt toppen af de værker, som den Asger Jorn skabte på allerede eksisterende malerier, forklarer direktør for Museum Jorn Jacob Thage.

- Det hører til hans fem vigtigste værker, og det er et internationalt kendt værk. Et nationalt klenodie, siger han.

Maleriet kan ikke længere rejse ud i verden

Erstatningskravet lød inden retssagen på 1.889.350 kroner millioner kroner, som skyldes, at maleriet har gennemgået en omfattende restaurering.

Det forklarer direktør Jacob Thage fra museet.

- Det er et krav, som forsikringsselskabet stiller ud fra de enorme omkostninger, der er i forbindelse med restaureringen. Det tog måneder at få restaureret skaderne, som var meget voldsomme. I dag kan man heldigvis ikke se det, og maleriet hænger på sit søm og kan ses af publikum, siger han.

En del af forklaringen af det store beløb er også, at maleriet ikke længere kan bruges på samme måde, som museet tidligere kunne. Blandt andet kunne det ikke blive udlånt til en stor Asger Jorn-udstilling i Valencia.

- Ællingen var nummer to på listen, da de skulle låne billeder af os til udstillingen. Det er et internationalt, meget betydningsfuldt billede, men vi er nødt til at behandle det anderledes og have et helt andet opsyn med billedet, da det er blevet mere skrøbeligt, forklarer Jacob Thage.

Værket hænger stadig i Silkeborg

Jacob Thage understreger dog, at besøgende ikke kan se, at maleriet har været udsat for hærværk.

- Det er klart, at det er ærgerligt, når en spydspids for museet, der er blevet vist over alt i verden, ikke kan vises længere. Men det vigtigste for os er, at billedet kan ses, som kunstneren havde tænkt det, siger han.

Asger Jorn i sit hjem ved den italienske riviera. (Foto: © Vagn Hansen, Scanpix Denmark)

Asger Jorn regnes som en af Danmarks mest betydningsfulde kunstnere inden for den moderne malerkunst. Han udviklede det spontan-abstrakte billedsprog og udforskede både maleriet, tegninger, collager, grafik, keramik og billedvævning.

Asger Jorn opholdt sig blandt andet i Paris, i Albissola Marina i Italien og i Silkeborg, hvor museet også ligger.

Han døde i Aarhus i 1973 i en alder af 59 år.