Mie undgik gynækologen: HPV-hjemmetest var et wake-up call

Mie Dieringer er en af de kvinder, der først blev testet for livmoderhalskræft, da hun fik mulighed for at gøre det i sit eget hjem.

Mie Dieringer er en af dem, der først blev undersøgt for HPV-virus, da hun deltog i hjemmetest-forsøget.

Tvivlen var ikke stor, da Mie Dieringer blev tilbudt at medvirke i et forsøg med hjemmetest for HPV-virus:

- Det var superrart at få det tilbud. Så slap jeg for at tage til gynækolog og få lavet en undersøgelse, der kan være både ubehagelig og grænseoverskridende, siger hun med henvisning til det sædvanlige besøg på gynækologens briks.

Mie Dieringer, der til dagligt arbejder som lægesekretær, fik invitationen om en hjemmetest, fordi hun tilhører de 24,4 procent af kvinder, der ikke havde taget imod det screeningstilbud for HPV-virus, som alle kvinder mellem 23 og 65 år får hvert tredje år.

Det er HPV-virus, der kan give celleforandringer i livmoderhalsen og senere resultere i den kræftform, der rammer cirka 375 kvinder og dræber cirka 100 hvert år.

- Lettere og hurtigere

Mie Dieringer udeblev fra sin læges indkaldelser, da hun ikke følte, hun havde tid i en travl hverdag. Men som testperson kunne hun nu rekvirere hjemmetesten via et link på internettet og på den måde få sendt testen hjem til sig. En test i form af en lyserød plastic-pen med en lille børste for enden, der indsamler analyserbart materiale fra skeden:

- Så var det bare at følge den letlæselige vejledning, og det tog kun et par minutter at gøre det. Så skulle jeg ikke gå fra arbejde før tid eller møde senere af hensyn til en tid hos gynækologen, men kunne bare sende resultatet ind. Når man har travlt på job, med familien og træning er det svært at nå, siger Mie Dieringer.

Når hver fjerde udebliver, kan det dog godt handle om mere end at blot at få reserveret en tid hos en gynækolog i en presset hverdag, mener Mie Dieringer.

- For rigtig mange kvinder inklusiv mig selv er det super ubehageligt at få foretaget en gynækologisk undersøgelse. Det er bare ikke rart. Man er super blottet. Samtidig kan man godt være bange for svaret, og det udsætter nok beslutningen om at møde op, siger hun.

HPV-forsøg er blevet en succes

Siden maj 2014 har 5.000 kvinder i Region Hovedstaden prøvet testen derhjemme. Og forsøgsordningen har været en succes. Blandt de 5.000 kvinder fandt lægerne ni tilfælde af kræft, 67 tilfælde af alvorlige celleforandringer, som er sendt til behandling, og 30 kvinder bliver fortsat fulgt.

Mie Dieringer undgik på trods af hjemmetesten heller ikke gynækologen. Den afslørede nemlig nogle atypiske celleforandringer, som ved det efterfølgende lægetjek viste sig at være harmløse.

Alligevel beskriver Mie Dieringer testen som et wake-up call. Hun er overbevist om, at flere kvinder vil sikre sig imod HPV-virus med en hjemmetest.

- Jeg tror, det er en fordel, at det er en hjemmetest, fordi det er så meget nemmere, når man selv kan foretage testen. Det vil få mange flere kvinder til rent faktisk at blive undersøgt, siger hun og understreger, at hun fremover vil overholde fremtidige indkaldelser:

- Når jeg skal have gjort det igen om tre år, så går jeg ned og får lavet undersøgelsen hos gynækologen. Med mindre jeg kan få en hjemmetest igen.

Indtil videre udbredes hjemmetesten dog ikke. Sundhedsstyrelsen vurderer løbende, hvad der kan gøres for, at flere kvinder testes for HPV-virus. Herfra lyder det, at resultaterne vil blive analyseret, inden der træffes en beslutning på området.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk