Mikkel begyndte på steroider som 17-årig: 'Jeg blev et røvhul'

Tusindvis af danskere tager steroider, og tallet vokser, vurderer ekspert.

Det reelle forbrug af steroider i Danmark er ukendt, da det ikke er undersøgt for nylig. (arkivfoto) (Foto: Modelfoto. Kristian Sæderup)

Det var mens Mikkel boede hjemme hos mor og far, gik i skole og havde fritidsjob i det lokale supermarked, at han begyndte på steroider.

I dag er han i midten af 20’erne og har lagt ampullerne på hylden, men han har nået at tage steroider i fem år, inden han stoppede.

- Man skal i hvert fald have sixpack, man skal dit og dat. Derfor gør man det. Fordi man gerne vil accepteres, fortæller Mikkel.

Det reelle forbrug af steroider i Danmark er ukendt, da det ikke er undersøgt for nylig. Men DR har talt med to eksperter, som vurderer, at flere ‘almindelige mennesker’ begynder på steroider i disse år.

Fire måneder, så ser du ud som mig

For Mikkels vedkommende var det folk i den fitnesskæde, han træner i, der fik ham i gang med steroiderne.

- Man ser de andre nede i træningscenteret og tænker "hold da op", fordi de er så store, siger Mikkel.

Dengang skænkede han ikke bivirkningerne en tanke. Det var bare at snakke med nogle af de store gutter, og så var han i gang:

- De siger til dig: "Spis de her piller eller skyd dig med de her nåle i fire måneder, så ser du ud som mig". Og så er det jo nemt at lokke en, der ikke har forstand på det, siger Mikkel.

Ekspert: Langt flere brugere

Ingen kender det reelle antal brugere af steroider i Danmark, fordi ingen har undersøgt det for nylig, forklarer professor Caroline Kistorp. Hun er ansvarlig for et behandlingsprojekt på Rigshospitalet, der undersøger, om de kan hjælpe tidligere steroidebrugere med deres bivirkninger.

Det bedste bud på omfanget stammer fra en 10 år gammel kortlægning fra Syddansk Universitet, som indikerede, at 44.000 danskere fra 15 til 60 år havde prøvet muskelopbyggende stoffer, siger Caroline Kistorp og tilføjer:

- Der er langt flere i dag.

Helt almindelige mænd

Og de patienter, Caroline Kistorp hjælper til daglig, adskiller sig fra for bare fem år siden.

- Til at begynde med var det mere de klassiske store og pumpede typer. Nu ser jeg helt almindelige unge mænd med almindelige jobs, og sågar også en del studerende, hvilket bekymrer mig en del, siger professoren.

Det billede kan Anti Doping Danmark nikke genkendende til.

- Før i tiden var det primært en subkultur, koncentreret om de egentlige bodybuilder-centre. I dag er der en langt bredere brugergruppe, som spænder fra høj til lav, i mange aldre, siger Malene Radmer, der er seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark.

Sixpack og selvtillid

Mikkel er hverken dørmand eller bodybuilder, men en ung mand af almindelig bygning, som brugte steroider som en genvej til at få anerkendelse og mere selvsikkerhed - uden at gå på kompromis med pizzaer og byture.

Særligt om foråret tog Mikkel flere steroider, for at kroppen skulle stå klar til strandture med vennerne.

- Når jeg tog trøjen af, sagde mine kammerater: "wow, hold da op, hvordan fanden er du blevet så hakket?" Du bliver gladere af den ekstra opmærksomhed. Og du bliver afhængig af komplimenterne, siger Mikkel.

Også overfor det modsatte køn oplevede Mikkel, at steroiderne gav mere selvtillid.

- Jeg fik følelsen af uovervindelighed. Jeg var helt hundrede på, at jeg kunne score alle damer.

Ifølge professor Caroline Kistorp drømmer mange unge om en tonet krop. Og de ser en masse redigerede kroppe for eksempel på Instagram og i Paradise Hotel. Men vejen dertil kan virke urealistisk.

- Så er der jo mange, der tænker "haps, sådan skal jeg da også se ud". Og det er bare lidt nemmere at gøre det på et halvt år end på tre, fortæller hun.

Bryster under kniven

Men med tiden begynder steroiderne langsomt at overtage mere og mere af Mikkels liv. Han satte hele tiden nye mål for, hvordan hans krop skulle udvikle sig og blive endnu større.

- Der er hele tiden den der mere-vil-have-mere følelse, forklarer Mikkel.

Han startede derfor på nogle særligt potente steroider, som gav ham endnu mere muskelmasse, men til gengæld mindre empati. Han blev ligeglad med sine nærmeste, siger han.

- Mens du tager det, fatter du ikke selv, at du bliver et røvhul overfor alle mennesker. Til gengæld havde jeg den krop, jeg gerne ville have.

Men prisen skulle vise sig at blive endnu højere. For Mikkel lagde pludselig mærke til, at hans brystvorter ændrede farve til en lilla nuance. Og en dag, da han stod i badet, kunne han presse væske ud af dem. Mikkel var begyndt at udvikle bryster, hvilket er en almindelig bivirkning fra steroiderne. Og selvom det ikke var med hans gode vilje, følte han sig nødsaget til at gå til lægen.

- Hvis man piver hos lægen, siger han bare: "Du har taget steroider. Det er din egen skyld. Du må selv betale." Og så skriver han det i din journal.

Så da Mikkel var hos lægen med de væskende brystvorter, undlod han også at fortælle sandheden om sit forbrug af steroider. Men da lægen ville sende ham til udredning på Rigshospitalet, vidste Mikkel godt hvilke stoffer, urinprøven kunne afsløre. Derfor valgte han at blive opereret på et privathospital, selvom det kostede ham 35.000 kroner.

Så steroiderne har været en dyr omgang for Mikkel, hvis man medregner de mange tusinde kroner, steroidekurene i sig selv har kostet ham.

Ingen behandlingstilbud

Professor Caroline Kistorp undrer sig over, at folk, der har taget steroider, ikke kan finde et reelt behandlingstilbud i Danmark, på linje med andre misbrugstilbud.

- Der er rigtig mange sygdomme i det her land, hvor man på en eller anden måde ikke har opført sig fantastisk hensigtsmæssigt. Der er også behandlingstilbud, når man misbruger diverse hårde stoffer, fortæller Caroline Kistorp.

De patienter, hun modtager, er frustrerede over måden, de bliver mødt i sundhedssystemet.

- Mange ved ikke, hvor de skal henvende sig, når de har taget steroider. De får en oplevelse af, at det er deres egen skyld, og at de selv må fikse det, siger Caroline Kistorp.

For Mikkel har steroiderne ikke bare medført en brystoperation, men også en række knæoperationer og et medtaget skulderparti, fordi han har trænet for hårdt. Alligevel siger han, at han ikke fortryder det, han selv betegner som fem års steroidemisbrug.

- Jeg fortryder det overhovedet ikke, man må tage sine bump og knubs i livet. Jeg glad for at jeg startede med at lave sådan nogle fucked-up ting i en så tidlig alder.

- Men én ting er dog sikkert: Jeg skal ikke tilbage på det lort.

Mikkel er ikke kildens rigtige navn. Han ønsker ikke at stå frem med navn, da det er ulovligt at tage steroider. Derudover har han nu lagt steroiderne bag sig og stiftet familie, og ønsker ikke, at alle skal kende til hans tidligere steroidemisbrug. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter