Mikrolån er den nye intelligente aktivering

Aarhus har succes med at tilbyde ledige lån på op til 50.000 kr., så de kan blive selvstændige.

Aarhus kommune har succes med at tilbyde arbejdsløse mikrolån, så de kan starte egen virksomhed. Pernille Popp har på den måde åbnet en forretning med helseprodukter. (Foto: © DR Østjylland, DR Østjylland)

Aarhus har succes med at tilbyde arbejdsløse lån fra kommunekassen, så de kan starte egen virksomhed, og ideen breder sig nu til andre kommuner.

København er således gået med på ideen, og Næstved, som besøger Aarhus i dag, er tæt på en beslutning om Aarhus-modellen.

- Og mange andre kommuner har kontaktet os for at høre om projektet, fortæller Steen Rehoff Larsen, der er virksomhedskonsulent i Aarhus kommune.

Otte ud af 11 er fortsat selvforsørgende

Ledige aarhusianere, der er på offentlig forsørgelse, har i to år kunnet søge om lån på op til 50.000 kr. til at starte egen virksomhed. Det er typisk indenfor servicefag som webdesign og rengøring eller som kosmetolog og videoproducent.

I november fik 11 ledige lån, og her i januar er 8 af dem stadig selvforsørgende.

- De ledige står i kø for at være med. Det er anderledes aktivering, for de ledige har selv motivationen. Kommunen skal så se, om planen og lånets størrelse er realistisk, forklarer Steen Rehoff Larsen.

Der kommer mere selvsikre personer ud af projektet

De, der er med i projektet får klarhed på, om de er realistiske med de mål, de har, og om evnerne rækker til netop det.

Selv om det ikke lykkes alle at blive selvforsørgende, kommer der en mere selvsikker person ud af projektet, som det er nemmere at få i job eller uddannelse, er erfaringen fra Steen Rehoff Larsen.

Økonomisk kan projektet også betale sig. En analyse viser, at kun to af låntagerne på et hold skal blive selvstændige, før kommunen har tjent de lånte penge ind igen.

Lånet har forandret mit liv

Pernille Popp er en af dem, der har fået hjælpe til starte selv, og sælger nu helseprodukter i sin forretning Popp 'n Plenty.

- Det er fantastisk. Det er en drøm, der er gået i opfyldelse. Jeg vil sige, lånet har forandret mit liv, siger hun og peger på, at Steen Rehoff Larsen, virksomhedskonsulenten i Aarhus kommune, i den grad har hjulpet hende på vej.

- Man forestiller sig kommunen som noget, der er efter en. Men her blev jeg spurgt til, hvad jeg havde brug for, og hvad jeg kunne, og begyndte at tro på mig selv igen, siger Pernille Popp, der tidligere har arbejdet som madmor i en klub.

Uden mikrolånprojektet tror hun ikke, hun var kommet på arbejdsmarkedet igen.