Mikromejerist vil lave glemte danske kvalitetsoste

Flere og flere mikromejerier dukker op rundt omkring i landet. Mange må dreje nøglen om igen.

I en lille gul bygning med runde vinduer, der ligner en ost, slog Brian Nørtoft i dag dørene op for sit nystartede mikromejeri.

Her har han sat sig for at fremstille de oste, han kalder ”de glemte, danske oste” som Esrom, Havarti og Maribo, med sine bare næver.

- De bliver lavet i et åbent kar og er presset i hånden, siger den 52-årige mejerist og ostehandler Brian Nørtoft.

Åbningen af Humlebæk Mikromejeri er et eksempel på en ny tendens.

Speciallavede fødevarer har længe været en trend, som blandt andet har vist sig med de mange mikrobryggerier, der får folk til at købe specialøl i dyre domme.

Og nu tyder det på, at turen er kommet til osten. I løbet af de seneste ti år har flere og flere små mejerister nemlig sat sig for at lave special- og kvalitetsprodukter til de danske forbrugere.

Svær mælkebalance

Mens nogle af mikromejerierne har fået succes, har andre været nødsaget til at dreje nøglen om igen. Det fortæller Leif Riis Jørgensen, der er direktør for Naturmælk og medlem af mejeriudvalget under Landbrug og Fødevarer.

- Vi har desværre ikke fået den opblomstring, man har ønsket, og det er, fordi der er mange udfordringer med at få de her små mejerier op at køre, siger han og forklarer, at det blandt andet er svært at finde den rigtige mælkebalance.

- Mælken kan kun holde sig i 48 timer, og hvis ikke den omsættes til ost inden da, så kan man ikke bruge den. Mange af mejerierne ender med at svømme over i mælk.

God smag i

På åbningsdagen for Humlebæk Mikromejeri strømmede besøgende til for at smage på Brian Nørtofts danske oste.

En af dem var Kis Bukhave, der synes, at det er spændende, at der er åbnet et mikromejeri i hendes lokalområde.

- Det er godt at bruge de her små mejerier, hvor det er lavet fra bunden. Det bliver altid lidt mere specielt i forhold til de store firmaer, sagde hun.

Hans Jensen var i dag forbi Humlebæk Mikromejeri for at smage på de håndlavede oste.

Hun fik opbakning af Hans Jensen, der stod i kø til smagsprøverne og ventede på at få lov til at sætte tænderne i osten, da DR Nyheder mødte ham.

- Man kan få noget, der er lavet efter de gamle principper, og hvor der er god smag i. Og så er det ikke et industriprodukt, sagde han.

Vil lave dem selv

Brian Nørtoft har været mejerist siden 1982 og har haft sin egen ostehandler på Strandvejen i Humlebæk i ti år.

For nogle år siden sagde han til sig selv, at hvis han skulle blive ved med at sælge ost, så skulle han begynde at lave dem selv.

- De små mejerier, som jeg helst vil sælge ost fra, de lukker ét efter ét. Udvalget bliver mindre og mindre. Folk vil gerne have en god ost, men de vil ikke køre efter det. Så er det nemmere at hente det i supermarkedet eller bestille det på nettet.

Hvis det er udviklingen, hvordan kunne du så få idéen om, at det var det, du skulle?

- Jamen det er, fordi jeg er mejerist. Jeg kan lide at lave og sælge ost, og hvis jeg skal sælge ost om ti år, så skal jeg lave dem selv, siger Brian Nørtoft.

Brian Nørtofts mikromejeri i Humlebæk ligner en ost. Byggeriet har været to år undervejs, og i dag åbnede det for offentligheden.

Han vil lave de oste, man kunne købe i enhver osteforretning for 50 år siden, men ikke kan købe længere.

- Man kan måske godt købe en Havarti, men det er jo ikke den samme som den, der var for 50 år siden.

Ikke størrelsen...

Brian Nørtoft har store ambitioner for sine oste. Men hvis han får muligheden for at udvide og sælge til de store supermarkedskæder, så vil han sætte foden i.

- Jeg har kaldt mit mejeri et mikromejeri. Mit mål er ikke at blive den største. Det er bare at blive den bedste.

Han tror på, at andre mikromejerier, der har fyret op under ostekarrene rundt omkring i landet, vil klare sig trods udfordringer ved at være et lille mejeri.

- Jeg håber, at jeg stadig har åbent om ti år, og at ti andre mikromejerier også har det. For det er der plads til.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk