Mildere lyntest til din næse er på vej: 'Det er en supergod nyhed'

Danmark har indkøbt ti millioner nyudviklede lyntest, hvor podepinden kun skal få centimeter op i næsen.

De første 400.000 test er allerede kommet. (© Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

Det er de færreste danskere, der synes, en næsepodning er rar.

Den tynde podepind bevæger sig langt op i næsesvælget til et mørkt sted, hvor den ikke føles særlig velkommen.

Det presser på tårekanalerne. Og sørme så om den ikke skal drejes rundt deroppe i sekunder, der virker som minutter.

Men nu kan lyntestbrugeren tørre tårerne væk. Der er nemlig blevet udviklet en ny, mildere type næsepodning, som kommer til Danmark, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i dag.

Få centimeter op i næsen

Den nyudviklede lyntest skal kun to-tre centimeter op i næsen, hvor den gamle skulle 10 til 14 centimeter op til bagvæggen i næsesvælget.

- Der sker en rivende udvikling med mere milde testformer, og der er på markedet netop lanceret kviktest, der ikke kommer lige så langt ind i næsen. Det har mange efterlyst, og vi har færdiggjort en dansk vurdering af dem, og de er lige så præcise som de gamle, siger Magnus Heuncike.

Ministeren fortæller, at man fra dansk side har indkøbt ti millioner af de nye test.

Professor Christian von Buchwald fra Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi på Rigshospitalet har selv været med til at undersøge nye coronatestformer, dog ikke den nyindkøbte lyntest. Men han byder den velkommen.

- Vi så også en stor hyppighed af virus længere nede i næsen. Så hvis det her får flere til at blive testet, synes jeg bestemt, det er interessant.

'Det er en supergod nyhed'

Sundhedsministeren har ret i, at mange har efterlyst en mildere lyntest. Dem kender man flere af hos social- og sundhedsassistenternes fagforbund, FOA.

- Der har været en større andel, der ikke lader sig teste med den "gamle", hvis vi kan kalde den det nu, fordi den er ubehagelig, fortæller Torben Klitmøller Hollmann, som er sektorformand i FOA, hvor mange af medlemmerne skal testes i forbindelse med deres arbejde.

Professor Christian von Buchwald kan også godt se problemerne med den lyntest, vi har nu.

- Motivationen skal klart være der, før man får stukket en pind 12 centimeter op i næsen, siger han.

Derfor tager man hos FOA glædeligt imod den nye type næsepodning.

- Det er en supergod nyhed. Det er godt, at der hele tiden udvikles nye testmuligheder, og hvis de er meget mere behagelige end de andre, kan vi kun være glade for det, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Christian von Buchwald ser fremtidige fordele ved den nyudviklede test, som rækker udover følelsen af ubehag.

- Når metoderne bliver lettere og mindre ubehagelige, vil folk på sigt kunne pode sig selv.

På dagens pressemøde fortalte justitsminister Nick Hækkerup (S), at hjemmetest ikke var en del af teststrategien endnu. Men han ville ikke afvise muligheden, hvis den nye type næsepodnig viser sig at være egnet til den slags.

Sådan lød det fra Magnus Heunicke tidligere i dag:

Hvad er forskellen på en test i næsen og halsen?

Både den nye og gamle type lyntest podes i næsen, mens den langsommere PCR-test podes i halsen. Men hvorfor egentlig?

Lyntesten er en smule mere usikker end PCR-testen. Derfor går man efter den højeste viruskoncentration, når man vil have hurtigt svar.

Og viruskoncentrationen forventes at være størst i næsen.

- Det kan man også se, i og med at et hyppigt coronasymptom er mistet lugtesans, forklarer fra Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi på Rigshospitalet.

Christian Von Buchwald forudser, at folk på sigt kan teste sig selv. (Arkivfoto) (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Han fortæller desuden, at man aldrig har forsøgt at lave lyntest i halsen. Og når vi i Danmark laver PCR-test i halsen, er det ud fra en antagelse om, at danskerne bedst kan lide at få podepinden i halsen.

- I andre lande som Norge og Italien foregår alle test i næsen. Det er en kulturel ting, tilføjer han.

Det er uvist, hvornår de nye test vil blive rullet ud. Det er heller ikke blevet oplyst, hvad de nye test koster, eller om der er nogle særlige grupper, som vil blive prioriteret fremfor andre.

Heunicke fortalte dog på pressemødet, at de første 400.000 allerede er kommet til landet, og at det næste læs vil ankomme i næste uge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter