Milena Penkowa skyldig i groft dokumentfalsk

Den forhenværende stjerneforsker har fået ni måneder betinget fængsel.

Havde hjerneforsker Milena Penkowa forfalsket de forsøg, som hendes doktordisputats bygger på? Det mener Københavns Byret, at hun har. (Foto: © Linda Kastrup /Scanpix)

Var de forfalskede? De dokumenter som hjerneforsker Milena Penkowa brugte som bevis på eksistensen af hundredvis af rotteforsøg, som hendes doktordisputats byggede på?

Det mener Københavns Byret, der onsdag gav hende ni måneders betinget fængsel for groft dokumentfalsk over for Københavns Universitet.

Milena Penkowa var tiltalt for i 2003 at bruge fire falske dokumenter til at overbevise ledelsen på universitetet om, at en række rotteforsøg var blevet foretaget i Spanien.

Snød med spanske rotteforsøg

Selve skandalen begyndte dog først i 2011.

Det skete, da Weekendavisen skrev om den kendte hjerneforskers forklaringsproblemer i sagen om den disputats, der gav hende en doktorgrad i 2006.

Penkowa, som var en spirrende forskerstjerne, brugte et stort antal rotteforsøg som videnskabeligt bevis - og anvendte dokumentation fra et amerikansk firma, der slet ikke fandtes dengang.

- Hendes disputats var blevet afvist. Hun stod til at blive anmeldt for uredelighed, forklarer Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen til TV2.

Netop derfor afleverede hun de forfalskede dokumenter og telefonnummeret til USA til dekan - og nu rektor - for Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen.

Sagen blev droppet.

Vandt pris som eliteforsker

Men hjerneforskeren var langt fra at droppe sin drøm om en doktorgrad. I stedet trak hun rotteforsøgene ud af rapporten - og afleverede den igen. Og i 2006 var graden i hus.

Derudover blev hun professor ved Københavns Universitet og vandt Videnskabsministeriets eliteforskerpris i 2009.

Forskerkarrieren havde dog en stakket frist. Kort efter blev Penkowa anklaget for dokumentfalsk og en falsk anklage mod en studerende - og suspenderet fra Københavns Universitet i 2010.

Dagens straf omfatter også straffen fra denne sag, som retten gav Penkowa tre måneders betinget fængsel for.

Penkowa har under hele sagen nægtet sig skyldig.