Militærbase med danske soldater ramt af iranske missiler - meldes i god behold

To militærbaser i Irak, der huser internationale soldater, er blevet ramt af missiler.

Et iransk missilangreb har i nat dansk tid ramt luftbasen Ain Al-Asad i Irak, hvor der er både amerikanske og danske soldater. Også koalitionsbasen Irbil er blevet ramt.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium.

- Det står klart, at missilerne er affyret fra Iran og var målrettet mindst to irakiske baser, der huser amerikanske soldater og soldater fra koalitionen i Al-Assad og Irbil, siger pressetalsmand Jonathan Hoffman i en pressemeddelelse.

Det er fortsat uklart, om der er dræbte eller sårede amerikanske soldater efter angrebet.

Ifølge Forsvaret er ingen danske soldater kommet til skade i angrebet på militærbasen i Irak, der ligger godt 200 kilometer nordvest for Bagdad.

- Forsvaret kan bekræfte, at der har været et angreb på Al-Asad Airbase i Irak, og det kan samtidig bekræftes, at alt militært personel på Al-Asad Airbase i Irak er i god behold, oplyser Forsvarskommandoen i pressemeddelelse.

Bramsen: Vi følger situationen tæt

Ifølge Forsvaret skete det første missilnedslag omkring klokken 00.30 i nat dansk tid.

Al Asad Airbase ligger cirka 200 kilometer fra Bagdad.
Al Asad Airbase ligger cirka 200 kilometer fra Bagdad.

Danmark har op mod 130 soldater udstationeret på basen, hvor de siden 2014 har deltaget i kampen mod Islamisk Stat og træner irakiske soldater.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil onsdag morgen ikke svare på, om hun mener, de danske soldater skal blive i Irak.

Hun har udsendt en pressemeddelelse, hvor hun konstaterer, at de danske soldater er dygtige og veluddannede - og at regeringen følger situationen tæt.

- Det er en alvorlig situation, som regeringen følger tæt. De danske soldaters sikkerhed er selvsagt en helt central prioritet for regeringen på nuværende tidspunkt, skriver forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB er heller ingen af de norske soldater på basen kommet noget til. Heller ikke irakiske soldater på baserne er ramt, skriver nyhedsbureauet AFP.

USA's præsident, Donald Trump, oplyser, at arbejdet med at skabe overblik efter missilangrebet fortsat er i gang.

Iran: Det er ikke en eskalering

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at de har affyret missiler mod baserne som hævn for USA's drab på den iranske topgeneral Qassem Soleimani i sidste uge.

Iran har lovet, at de ville gengælde angrebet, som de har kaldt en krigserklæring.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, skriver dog på Twitter, at de iranske missilangreb på baserne i Irak ikke skal opfattes som eskalering af konflikten, men udelukkende som et forsvar for egne interesser.

Han meddeler desuden, at "reaktionen på Soleimanis død er gennemført og afsluttet".

Donald Trump truede i weekenden med, at USA har udset sig 52 iranske angrebsmål, hvis Iran gør alvor af trusler om at gengælde drabet på den iranske topgeneral Qassem Soleimani.

(Arkivfoto) Præsident Donald Trump besøgte Al-Asad-basen i december 2018. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Mandskabet på baserne var ifølge det amerikanske forsvarsministerium forberedt og "i højt beredskab på grund af indikationer på, at det iranske regime planlagde at angribe vores styrker og interesser i regionen", som talsmanden siger i meddelelsen.

I begyndelsen af december var luftbasen Ain Al-Asad ligeledes udsat for et missilangreb, hvor ingen danskere kom noget til, oplyser Ritzau.