Miljøfolk irettesætter dronningen

Miljøgrupper går nu i rette med dronning Margrethe og hendes holdning om, at man ikke kan lave om på klimaet.

De - ifølge WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace - uheldige udtalelser om klimaforandringer kom under hende og prinsgemalens sommertogt til Grønland. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Dronning Margrethes udtalelser om, at "man ikke kan lave om på klimaet" får en kold skulder fra flere miljøorganisationer.

Både WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace går nu i rette med dronningen, der under en tur i Grønland sagde om klimaforandringer: "Der er jo ikke noget at gøre".

- Man kan jo ikke lave om på klimaet, når det laver sig selv om. Det må man se i øjnene, sagde regenten blandt andet.

Hvad tænker dronningen på?

Men det er ikke korrekt, fastslår Greenpeace:

- Jeg ved ikke, hvad dronningen har tænkt på, når hun siger, at man ikke kan gøre noget, siger presseansvarlig for Greenpeaces klimaprogram, Christina Koll.

- Man kan heldigvis godt gøre noget ved klimaforandringerne, og det skal helst ske jo før, jo bedre, siger hun.

Royale argumenter er skudt forbi

Også hos WWF Verdensnaturfonden vækker dronningens udtalelser undren:

- Klimaforandringerne er jo ikke kommet af sig selv. De er tydeligt menneskeskabte, og derfor kan man jo også gøre noget ved dem, siger Klima- og miljøchef i WWF, John Nordbo.

Danmarks statsoverhoved sagde også om selve bekæmpelsen af klimaforandringerne, at "man jo ikke kan gå ud med en dybfryser og lægge ny is på en fjord. Det er, som det er".

Og også dét argument er skudt ved siden af, mener WWF Verdensnaturfonden:

- Jeg tror, at det må have været et forsøg på at formidle noget meget kompliceret på en enkel måde. Men det var et forsøg, der ikke helt lykkedes, konstaterer John Nordbo.

/ritzau/