Miljøminister: Der kan komme flere forbud mod sprøjtegifte

Ni sprøjtegifte er gjort ulovlige, fordi de kan være skadelige for børn. Flere forbud kan være på vej

- Nu tester vi de øvrige produkter på markedet, som indeholder de samme aktive stoffer, for at se, om de har samme skadevirkninger. Så det er muligt at der kommer flere forbud, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S). (Foto: DR © DR)

Ni sprøjtegifte mod mælkebøtter er netop blevet gjort ulovlige. Det er de, fordi sprøjtegiftene kan være skadelige for børn, der leger på en nysprøjtet græsplæne.

Så for at undgå at børn kommer i nærkontakt med sprøjtemidlerne, bliver de ni gifte nu forbudt på det danske marked. Og flere forbud kan være på vej.

- Nu tester vi de øvrige produkter på markedet, som indeholder de samme aktive stoffer, for at se, om de har samme skadevirkninger. Så det er muligt at der kommer flere forbud, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til DR Nyheder.

Kun lille risiko for skader

- Vi har simpelthen testet nogle stoffer og fundet ud af, at der ved længerevarende og hyppige ophold på græsplæner kan være en lille risiko for skader. Derfor forbyder jeg nu de ni stoffer, siger hun.

Hvis man alligevel har ladet Junior kravle rundt på en nysprøjtet græsplæne, skal man ikke være meget bekymret, understreger hun.

- Det er kun ved længerevarende og hyppige ophold på en græsplæne, der er behandlet med de ni typer af gifte, at der kan være en lille risiko for skader. Men når vi får ny viden, skal vi beskytte børn mod skadelig kemi. Så det er et forsigtighedsprincip, vi gør vi brug af her, siger hun.

Rotteforsøg

Forsøg med rotter har vist, at den skadelige kemi fra giftene bliver ophobet i kroppen. Sprøjtegiftene har en effekt på dyrenes blod, og forsøgsdyrene får også en øget vægt i nyrerne.

Alle ni sprøjtegifte skal være ude af danske butikker den 1. juni 2014.

Men allerede nu opfordrer miljøministeren danskerne til at kassere eventuelle rester af den plæne-rens, der måtte stå tilbage ude i skurerne eller hjemmene rundt omkring i landet.

Facebook
Twitter