Miljøminister efter stop for kvæg på PFAS-areal: 'Jeg er klar over, det stiller landmændene i en meget svær situation'

Landmand Søren Christensen har kun få dage til at indfange sine køer, der græsser på en PFAS-forurenet grund.

Søren Christensen er en af de landmænd, der ikke må have sine kvæg på Naturstyrelsens arealer på grund af PFAS. (Foto: © Natacha Tjørnholm, DR)

Græsset er ved at få forårsfarver, og i disse dage bliver køer sluppet løs på markerne for at græsse. Men sådan er det ikke for nogle af Søren Christensens køer.

Han er landmand i Skjern og har køer græssende på Naturstyrelsens arealer ud til den jyske vestkyst. Men området tæller nogle af de i alt 3.000 hektar langs Jyllands og Sjællands vestkyst, hvor køer denne sommer ikke længere må græsse.

Det har Naturstyrelsen sat en stopper for, fordi man for tre måneder siden fandt PFAS på arealerne. PFAS-forureningen vurderes at stamme fra havskum fra havet, der blandt andet er bragt hertil fra vores nabolande.

Helt konkret er der tale om 43 naturarealer, som Naturstyrelsen forpagter til private landmænd – heriblandt Søren Christensen. Men de aftaler er blevet annulleret, og græsningen er nu sat midlertidigt i bero.

Kun få dages frist til at flytte kvægene

- Jeg fik at vide fredag eftermiddag klokken 14, at jeg skulle have fanget mine dyr inden onsdag 19. april. De skal indfanges på et areal på 400 hektarer, og jeg skal have fat i en dyrlæge. Aftalen var, at dyrene skulle indgå i naturpleje og ikke skulle slagtes til menneskeføde. Derfor er det ubegribeligt, at man skal have så meget bøvl ud af så lidt, siger han.

Søren Christensen siger, at han har fuld respekt for, at man nu skal finde ud af, om der er PFAS i dyrene, men at det ikke giver mening med så kort en tidsfrist, når hans køer i fremtiden alligevel skulle bruges til naturpleje.

Han fortæller, at det giver en udfordring for landmændene, fordi de har køer, der skulle ud på de arealer, hvor de skal under skærpet tilsyn.

- Men nu bliver det skudt til højre, og der bliver vi ikke taget alvorligt nok, når vi forsøger at være medspiller og løser opgaven om at lave naturpleje, siger Søren Christensen.

Han undrer sig over, at det kun er de statslige arealer, der er undersøgt. For han vurderer, at der også er private arealer, der ligger i områder tæt på havet, som potentielt også kan være forurenet, og hvor køer stadig må græsse.

Miljøminister forstår frustrationen

Miljøminister Magnus Heunicke (S) kan godt se, at de berørte landmænd bliver sat i en dårlig situation.

- Jeg er klar over, at det er en meget svær situation, når det lige er op til, at køerne skal på græs. Men der er ingen perspektiver i at sætte køerne på græs, hvis der er fundet PFAS i arealet, siger Magnus Heunicke.

Han kan godt forstå ærgrelserne og frustrationerne, men håber på forståelse for, at myndighederne er nødt til at handle.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) siger, at forbrugerne ikke har grund til at bekymre sig, når de handler ind. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Samtidig lover miljøministeren, at Naturstyrelsen er i tæt dialog med forpagterne for at se, om der kan findes andre arealer til køerne.

Ifølge ham er der ikke grund til at forbrugerne skal være bekymrede for fødevaresikkerheden.

- Men vi har som samfund en stor interesse i at få elimineret PFAS-forurening og få renset op, så meget vi kan og sikre, at det ikke kommer ind i vores fødevarer, siger ministeren.

Fælles EU-løsning er nødvendig

Selvom der på Christiansborg er snak om at lave et dansk forbud mod PFAS, så foretrækker Magnus Heunicke, at forbuddet sker i fællesskab med EU-landene.

- Forureningen kommer med vandet fra Vesterhavet, og det viser meget godt, at dansk enegang ikke vil hjælpe meget.

Særligt på Naturstyrelsens arealer langs den jyske vestkyst er der fundet PFAS. (Foto: © Michael Drost-Hansen, Ritzau Scanpix)

Men vil et dansk forbud ikke være et skridt på vejen?

- Jo, derfor skal vi også undersøge, om vi kan lave PFAS-forbud på de produkter, hvor producenterne kan erstatte PFAS. Men PFAS er også i blandt andet medicinsk udstyr og elbiler. Og vi kan ikke afskære os fra produkter, vi er nødt til at have. Derfor er vi nødt til at få de andre EU-lande med, siger han.