Miljøminister: Ingen planer om Costa del Sol på danske kyster

Regeringen har ikke planer om at fjerne strandbeskyttelsen, og protester mod kystbyggerier mødes med undren.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er klar til at ændre strandbeskyttelsesloven, men afviser at de danske strande fremover bliver fyldt med hoteller og feriecentre. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

De danske strande bliver ikke plastret til med store hoteller og feriecentre i beton, og uberørt natur skal ikke spoleres.

Det understreger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) efter kritik fra Danmarks Naturfredningsforening.

- De der Costa del Sol-lignende byggerier er der ingen, der har foreslået. Det er jo kun noget, Danmarks Naturfredningsforening taler om. Regeringen ønsker på ingen måde at skade naturen eller ødelægge noget af det, der er Danmarks styrke, siger hun.

Ny planlov

Venstres forslag om en ny planlov går under overskriften ’100 initiativer skal skabe vækst og udvikling i hele Danmark'.

Udover liberaliseringen af planloven vil regeringen også tillade 15 nye forsøgsprojekter ved kysterne. De første 10 forsøgsprojekter blev meldt ud i oktober, og de vurderes at have et investeringspotentiale på op mod 4 milliarder.

Du kan læse mere om de 15 projekter her.

Kilde: Erhvervs- og vækstministeriet.

Tidligere har præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, ellers sagt, at "man ønsker permanent at gøre op med strandbeskyttelsen langs kysterne".

Regeringen vil tillade et begrænset antal byggerier og har givet grønt lys til ti projekter, blandt et feriecenter på Nordals og en aquapark på Møn.

- Der er et bredt flertal i Folketinget, der har været enige om, at vi skulle sætte ti forsøgsprojekter i gang. I den forbindelse er der kommet så mange ansøgninger fra kommunerne, at vi har sagt, at vi synes, vi skal øge det antal med yderligere 15, siger Eva Kjer Hansen.

Miljøministeren ønsker dog en ændring af strandbeskyttelsesloven, så private boligejere, der er bosat nær vandet, får mere råderet over deres egen grund.

- Jeg foreslår, at vi ændrer på strandbeskyttelsesreglerne, så folk i højere grad får retten til at bestemme i deres egen have, så de ikke skal bede staten om lov til at stille et gyngestativ op, siger Eva Kjer Hansen.

/ritzau/