Miljøstyrelsen: Naturlig duft er lige så farlig som kunstig parfume

Naturlige parfumestoffer er ligeså allergifremkaldende som kunstigt fremstillede, lyder det fra Miljøstyrelsen.

De mest allergifremkaldende stoffer, vi kender, er ikke kunstige parfumestoffer, men ekstrakter fra planter og blomster, lyder det fra Miljøstyrelsen. (Foto: Evah Smit © Stock Xchng)

Naturlige dufte fra frugter og blomster kan være ligeså allergifremkaldende som kunstigt fremstillet parfume.

Men det er der bare ikke særligt mange, der ved, lyder det fra Miljøstyrelsen.

- De mest allergifremkaldende stoffer, som vi kender, er faktisk ekstrakter fra naturen, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen, Elisabeth Paludan.

Kampagne til unge mennesker

Miljøstyrelsen kører netop nu en kampagne rettet mod unge mennesker mellem 20 og 25 år for at gøre dem opmærksomme på risikoen ved de naturlige dufte.

- Vi håber, at de unge vil tænke over det, når de skal etablere sig og skabe vaner for sig selv. Vi håber, at de spørger sig selv, om de behøver parfume i for eksempel både cremer og vaskepulver, eller om de kan minimere brugen, siger Elisabeth Paludan.

Det er både frugt- og blomsterdufte, der kan fremkalde allergi, siger hun og nævner blandt andet citrusdufte.

Andre aldergrupper ved det nok heller ikke

Miljøstyrelsen har i forbindelse med kampagnen spurgt lidt over 1000 unge mennesker, om de ved, at naturlig parfume også kan give allergi. Knap 20 procent svarede nej til det spørgsmål, forklarer Elisabeth Paludan.

- Og vi har også en forventning til, at det ikke kun er de unge, der ikke ved det. Det er bare dem, vi har spurgt i denne undersøgelse, siger hun.

Det kan være ganske alvorligt at få parfumeallergi, siger hun. Hvis man først har fået parfumeallergi, kan man ikke slippe af med det igen, forklarer hun.

- Reaktionerne kan være mange. Man kan få kløe og blive rød, men man kan også få et voldsomt udslet, der kommer over hele kroppen, siger Elisabeth Paludan.