Milliardær-ejer aflyttet i sag om ulovligt jetbrændstof til Syrien: Vi taber med et brag

Torben Østergaard-Nielsen vidnede i dag i retten i sagen mod hans firmaer Dan-Bunkering og Bunker Holding om brud på EU-sanktioner.

Den fynske milliardær Torben Østergaard-Nielsen vidnede tirsdag i retten i sagen mod to af hans selskaber, Bunker Holding og Dan-Bunkering samt topdirektøren Keld Demant. De er tiltalt for at have leveret jetbrændstof til brug i Syrien fra 2015 til 2017 i strid med EU's sanktioner. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Danmarks sjetterigeste mand, Torben Østergaard-Nielsen, indtog tirsdag vidneskranken i sagen mod to af hans selskaber, Dan-Bunkering og Bunker Holding.

Firmaerne og topdirektøren Keld Demant er tiltalt for ulovlige leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien fra 2015 til 2017.

Under vidneafhøringen afspillede anklageren lydklip fra telefonaflytninger, som Bagmandspolitiet havde foretaget af den nu 67-årige koncernejer under efterforskningen.

Aflytningerne blev foretaget i efteråret 2019.

På lydklippene kan man høre, at Torben Østergaard-Nielsen var tydeligt bekymret over sagen, efter at DR havde bragt oplysninger om sagen frem i offentligheden.

- Det ser sat'me ikke godt ud, sagde Torben Østergaard-Nielsen i en samtale med sin datter, Nina Østergaard Borris i oktober 2019. Hun er i dag medejer af milliardkoncernen.

Bekymret for dommere

Samtalen handlede om, at Dan-Bunkering havde haft mere at gøre med leverancerne af jetbrændstof til en russisk kunde, end Torben Østergaard-Nielsen mente at have hørt om.

Det fynske firma havde nemlig ikke kun leveret jetbrændstoffet til russiske skibe i græske, tyrkiske og cypriotiske havne.

Dan-Bunkering havde bagefter også været med til at arrangere overførsler af jetbrændstoffet midt ude på Middelhavet fra et skib til et andet.

- Det er nyt for mig. Så er det jo os, der aktivt har sørget for alt det her, at det er skjult og forsvinder i tågen, sagde Torben Østergaard-Nielsen i samtalen med sin datter.

Kort efter at have lagt på, ringede Torben Østergaard-Nielsen samme morgen i oktober 2019 op til en af Dan-Bunkerings daværende direktører. Også i den samtale gav koncernejeren udtryk for, at Dan-Bunkering stod med en dårlig sag.

- Det er jo noget ganske andet, at vi har leveret til nogle skibe, der er sejlet ud til en position, og så har vi hjulpet til at losse det over på nogle andre skibe. Så kan politiet jo sige, at vi skulle have tænkt os om, sagde Torben Østergaard-Nielsen. Og han forestillede sig allerede dengang, at sagen kunne ende i retten.

- Jeg kan lige høre anklagerne, og de dommere der lytter på dem. Det bliver sat'me svært, lød det på det afspillede lydklip.

- En misforståelse

I Retten i Odense forklarede Torben Østergaard-Nielsen, at hans reaktion i telefonsamtalerne fra 2019 byggede på en misforståelse.

Han havde fået den opfattelse, at Dan-Bunkering udover at levere jetbrændstof i havnen også selv havde stået for at sejle brændstoffet med et skib ud på havet for så derefter at overføre det til et andet skib.

- Det jeg siger i samtalerne er, at jeg ville være overrasket, hvis vi havde chartret et skib ind, og med vores skib sejler ud til et andet russisk skib og omlader jetbrændstoffet. Jeg troede, vi havde arrangeret en skibstransport, men det havde vi ikke, forklarede Torben Østergaard Nielsen.

I omkring halvdelen af handlerne i sagen organiserede Dan-Bunkering, at jetbrændstoffet blev overført fra ét skib til et andet på åbent hav. Anklagemyndigheden mener, det var en blinkende advarselslampe, mens Dan-Bunkering har forklaret, at overførsler af en last mellem skibe er helt almindeligt.

At Dan-Bunkering havde hjulpet den russiske kunde med at organisere overførsler af jetbrændstof mellem skibe ude på Middelhavet, mente Torben Østergaard-Nielsen i retten tirsdag ikke, der var noget galt med. Heller ikke selvom Dan-Bunkering, som anklageren påpegede, havde lejet udstyret til det.

- Udstyr er noget rent praktisk. Det fylder lige lovlig meget her i sagen. Det har intet at gøre med leverancerne af jetbrændstof, sagde koncernejeren.

Torben Østergaard-Nielsen gentog også flere gange i retten, at det er helt almindeligt at overføre jetbrændstof mellem skibe, og at det ikke var overførslerne i sig selv, der gjorde ham bekymret.

- Blev du ved med at være bekymret, da du fik kastet mere lys over sagen? Ville en af forsvarerne vide

- Nej, efterfølgende har jeg fået den faktuelle version af virkeligheden, lød Torben Østergaard-Nielsens svar.

DR omtalte første gang overførslerne af jetbrændstof fra skib til skib i april 2019, i den første afsløring i sagen.

- Ikke rutte med sandheden

I en tredje samtale, der blev afspillet i retten, talte Torben Østergaard-Nielsen med den administrerende direktør i Bunker Holding, Keld Demant.

Det var mere end en måned før de to andre samtaler, men også her var koncernejeren bekymret, blandt andet fordi han mente, koncernen ikke selv havde overblik over sagen.

- Vi taber det her med et brag, lød det fra Torben Østergaard-Nielsen på lydoptagelsen fra september 2019.

Han forudså, at 6-8 medarbejdere ville blive sigtet.

- Det skal vi være forberedt på. Vi er nødt til at gribe den sag helt anderledes an. Vi skal ikke rutte med sandheden. Vi skal fan'me kende vores egen sag, sagde han.

Da anklageren i retten tirsdag ville vide, hvad Torben Østergaard-Nielsen havde ment med, at 'vi ikke skal rutte med sandheden', lød svaret:

- Det er et generelt udtryk, vi har i virksomheden. Det kan jeg ikke se noget galt i. Vi skal sige sandheden, men der er ikke grund til at sige mere end nødvendigt. Vi har i hvert fald ikke forsøgt at skjule noget, sagde Torben Østergaard-Nielsen.

Ikke brug for vidnegodtgørelse

Torben Østergaard-Nielsen stiftede Dan-Bunkering for 40 år siden, og var da den eneste ansatte.

I dag har han opbygget en af Danmarks allerstørste virksomheder, som han sidste år gjorde sine to døtre til medejere af. Hans personlige formue er på over 22 milliarder.

Da retsformanden efter endt vidneafhøring tirsdag spurgte Torben Østergaard-Nielsen, om han ville informeres om, hvordan han kan få godtgørelse for at vidne, takkede koncernejeren pænt nej.

De to tiltalte firmaer, Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding, samt den tiltalte topdirektør Keld Demant nægter sig alle skyldige.

Sagen fortsætter onsdag ved Retten i Odense med nye vidneafhøringer.