Milliardsvindel med dansk kvoteregister er mistænkt for at finansiere terror

Det danske register med CO2 kvoter har været centralt omdrejningspunkt i milliardsvindel i Italien. Svindlen mistænkes for at være brugt til finansiering af terror.

CO2, kvote, svindel, klima (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

En bunke dokumenter fundet i en grotte mellem Afghanistan og Pakistan har startet en sag i Italien om svindel med CO2-kvoter i milliardklassen. Ikke alene er en række personer mistænkt for at havde snydt de italienske skatteborgere for 8,5 milliarder kroner. Pengene er også mistænkt for blandt andet at havde finansieret terror. Og så er svindelnummeret foregået via Danmark.

En gennemgang DR's Undersøgende Databaseredaktion har foretaget af alle handler i sagen viser, at kvotekonti i Danmark er blevet brugt til at svindle for 8,5 milliarder kroner. Penge burde være betalt i moms til den italienske stat, men er i stedet havnet i lommerne på mindst 38 personer, der er anklaget i den omfattende sag.

Den italienske avis Corriere dela Serra har afsløret, at dokumenter fra svindelsagen blev fundet under en fælles britisk-amerikansk antiterroroperation mod Taleban i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan.

Italiensk sag starter i en grotte

De italienske myndigheder blev orienteret om, at svindlen kan være brugt til terrorfinansiering, ved et møde mellem den britiske efterretningstjeneste og politimyndigheder fra en række andre europæiske lande.

- Her fortalte de ifølge mine kilder, at dokumenterne, der blev fundet i grotten, peger på, at de penge, der er svindlet for i denne sag, kan være brugt til at finansiere terrorisme, siger journalist Giuseppe Guastella fra avisen Corriere della Sera.

En britisk statsborger af pakistansk oprindelse er efterlyst som bagmand. Derudover efterforskes 37 andre personer i sagen. Heraf er de 11 personer endnu ikke fundet og er derfor eftersøgt i sagen.

TV Avisen sendte onsdag aften et indslag omkring sagen. Se det indslag herunder.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:542c6848a11f9d0fd8b44f2f

Terroroperation mod Taleban

Under operationen mod et Taleban-skjulested fandt amerikanske og britiske efterretningsfolk dokumenter vedrørende bagmanden og flere italienske skuffeselskaber, der indgik i den omfattende svindel.

Af dokumenterne fremgik navnet på et firma med adresse i Milano: SF Energy Trading. Firmaet blev kontrolleret af den britisk-pakistanske bagmand. Firmaet var helt centralt i svindlen der foregik ved handel med CO2-kvoter.

Selv om handlerne primært er foregået via det danske kvoteregister, er det ikke den danske stat, der er blevet snydt i momssvindlen. Det Milano-baserede firma SF Energy Trading brugte det danske kvoteregister til at få adgang til at handle med kvoter, men selve handlerne er sket mellem blandt andet Tyskland, Holland, Storbritannien og andre italienske firmaer.

Svindlen har først og fremmest ramt den italienske statskasse.

Falsk adresse i Hvidovre

En af de kvotehandlere, der indgik i handlerne med SF Energy Trading, var indregistreret i Danmark under navnet Avni Hysenaj på den falske adresse Engebolden 26 i Hvidovre.

Denne kvotehandler med falsk adresse i Hvidovre har stået for op mod en tredjedel af handlerne med det italienske, svindelmistænkte firma.

Manden med den falske Hvidovre-adresse købte primært sine kvoter i Tyskland, inden de blev solgt videre til Italien.

Ekspert: Link mellem terror og klimakvoter velkendt

At momssvindel med CO2-kvoter har været brugt til finansiering af terror kommer ikke bag på den franske forsker og ekspert i momssvindel Marius-Christian Frunza.

- Målet var ikke alene at svindle moms fra staten, men også at bruge CO2 til at overføre kapital til ekstremistiske og terroristiske aktiviteter, siger han.

I sin afhandling ”Svindel og CO2-markedet” fra 2011 har Marius-Christian Frunza foretaget en detaljeret analyse af den svindel, der fra 2009 ramte det europæiske CO2-marked.

- Momssvindel kræver stor startkapital. Mange kriminelle netværk indskød kapital i momskarrusellerne. 'Islamisk' forbundet terrorisme har velkendte forbindelser til virksomheder over hele verden og kan let overføre midler fra en region til en anden, siger Marius-Christian Frunza.

Brugt på ejendomme i Dubai

Den franske forsker har i sit arbejde fundet adskillige forbindelser til Dubai, hvortil store mængder stjålet moms er blevet overført og blandt andet investeret i ejendomme.

Det europæiske politisamarbejde Europol konkluderede allerede i 2011 i en rapport, 'at overskuddet fra momssvindel bruges til finansiering af ekstremistisk eller terroristisk aktivitet'.

Den stjålne moms fra den italienske sag er blevet ført ud via bankkonti i Cypern og Hong Kong og derefter overført til Dubai og emiraterne, siger de italienske anklagere Carlo Nocerino og Adriano Scudieri til Corriere dela Serra.

Det danske kvoteregister har været åbent for handler med CO2 siden 2008. I 2012 blev der strammet op på muligheden for at registrere sig, således at det danske kvoteregister ikke længere er platform for kvotehandel. Den omfattende svindel i den italienske sag stod på i årene 2009-2010, men er først nu kommet frem. Anklageskriftet er dateret den 15. september 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0