Millionbedrageri i Københavns Kommune: 50-årig regnskabsmedarbejder vil tilstå i dag

En mand har svindlet Københavns Kommune for 17,6 millioner kroner over 13 år. I dag skal han for retten, hvor han risikerer op til otte års fængsel.

Svindelsagen i Københavns Kommunes Økonomiforvaltning har haft stor betydning for den interne kontrol, som er skruet i vejret for at undgå lignende sager. (Foto: © Mathias Sommer, DR Nyheder)

En opsigtsvækkende sag om bedrageri i Københavns Kommune for 17,6 millioner kroner skal mandag formiddag for retten på Frederiksberg.

Her ventes en 50-årig tidligere regnskabsmedarbejder i Koncernservice i kommunen at tilstå at have taget af kassen ved at udstede checks, udbetale rejsevaluta og overføre penge fra kommunen til sin private konto.

Alt sammen i et omfattende svindelnummer, hvor tiltalte har udnyttet hullerne i systemet til at tage fra det offentlige og give til sig selv - lige indtil politiet i september sidste år pludselig stod i regnskabsafdelingen på Borups Allé i København for at tage den dengang 49-årige fuldmægtige med på stationen.

Kommunen gik i alarmberedskab

Det var Bagmandspolitiet, der i august 2014 fik færten af den massive svindel, da det bemærkede de store overførsler fra kommunen til den tiltaltes konto.

Københavns Politi kontaktede Københavns Kommune, der straks gik i alarmberedskab. Manden blev undersøgt og afhørt og tre kollegaer, hvis identitet den tiltalte havde misbrugt, blev suspenderet og afhørt af politiet.

Opdagelsen af svindelnummeret skete cirka samtidig med, at den tiltalte på sin åbne Facebook-side reklamerede med en omfattende rejseaktivitet – blandt andet til New York, hvor det berømte britiske boyband One Direction spillede på det kendte MetLife Stadium i New Jersey.

Strømpistoler og segways

I forbindelse med sagen blev den tiltaltes andelslejlighed i Glostrup ransaget. Herfra har man blandt andet konfiskeret en Nissan Qashqai, seks guldringe, to Rolex-ure, to Segways, to strømpistoler og fire gasspray, fremgår det af retsmødebegæringen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i. Herudover er omkring fem millioner kroner konfiskeret fra bankkonti.

Den 50-årige mand er desuden blevet sigtet for overtrædelse af våbenloven efter fundet af strømpistoler og gasspray. Andelslejligheden blev sat til salg fire dage efter, at han blev anholdt. Provenuet fra salget har politiet ligeledes konfiskeret.

I Københavns Kommune har bedragerisagen ifølge DR Nyheders oplysninger betydet adskillige ændringer i sikkerheden. Det er ikke længere muligt for ansatte at få udbetalt større beløb på kommunens checks, der er indført en rotationsordning for at undgå, at den samme medarbejder i årevis sidder med de samme regnskaber og områder, og der er lavet nye økonomistyringssystemer med bedre kontroller.

Kommunen oplyser, at sagen ikke har haft personalemæssige konsekvenser for andre end den tiltalte på nær en henholdsvis to skriftlige advarsler og én mundtlig.

Kontrollen griber om sig

Det er et åbent spørgsmål, hvordan det har kunnet lade sig gøre for en ansat på landets største arbejdsplads med et budget på godt 47 milliarder kroner om året gennem 13 år at overføre så store beløb til sig selv.

Københavns Kommunes Intern Revision har til opgave at sikre, at den slags svindel netop ikke sker. Afdelingen består af 12 medarbejdere og har siden 2008 været en uafhængig, kritisk vagthund. Intern Revision har afsløret en række problematiske sager i Danmarks største kommune med flere end 40.000 ansatte.

Forklaringen fra Intern Revision har ifølge kilder, DR Nyheder har talt med, været, at man "aldrig havde set noget lignende," og at den 50-årige var "ualmindeligt kreativ i sin svindel".

Kommune vil øge kontrollen

I september tiltrådte en ny chef for afdelingen, Jesper Andersen. Han forklarer i sin første årsberetning, der blev offentliggjort i maj, at hovedfokus nu er kontrol:

"Besvigelsessagen, som blev konstateret i august 2014, har gjort stort indtryk og fyldt rigtig meget i Intern Revisions arbejde i 2014. Denne sag og det efterfølgende fokus på sikring af et betryggende kontrolmiljø i Københavns Kommune vil også i 2015 og fremover sætte dagsordenen for Intern Revisions arbejde," skriver han.

Han forklarer, at kontrollen har grebet om sig i tiden efter svindelsagen. Men det er resultatet af de mange års svindel for offentlige midler:

"En besvigelsessag kan desværre have den effekt, at der, i et forsøg på at øge sikkerheden, implementeres flere kontroller, dog uden at tage stilling til, om kontrolmiljøet er i balance. Intern Revision vil arbejde for, at væsentlige risici skal være omgivet af passende kontroller, så kontrolindsatsen bliver effektiv, og at mindre væsentlige risici skal være omgivet af så lidt kontrol, som skønnes forsvarligt."

Retsmødet i Retten på Frederiksberg starter klokken 9.30. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra tiltalte eller dennes advokat.