Millioner af danskere får skubbet vaccinehåbet i flere uger - men 'alt kan ske' endnu

Alle kan stadig regne med at blive vaccineret inden sommer, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

En hel del første stik bliver udskudt flere uger. Alligevel regner Sundhedsstyrelsen med, at alle danskere er blevet tilbudt vaccinationen i slutningen af juni.

Hvis du spændt sidder med dit NemID fremme og gør klar til at booke tid til en coronavaccine, kan det se ud til, at du lige skal slå koldt vand i blodet.

Flere millioner danskere må nemlig vente længere end først forventet på den eftertragtede vaccine. Det står klart, efter at Sundhedsstyrelsen har opdateret sin vaccinationskalender, siger styrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Vi har udskudt opstarten af første stik for nogle målgrupper, blandt andet sundhedspersonale, som vi egentlig havde regnet med at være i gang med nu, siger han.

Det skyldes, at Danmark har modtaget færre leverancer fra blandt andet Pfizer og BioNTech, end myndighederne havde forventet, forklarer han.

- Da vi blev sat ned i vaccineleverancer her de seneste uger, kunne vi ikke starte så mange nye op, fordi vi blev nødt til at færdigvaccinere dem, vi allerede var begyndt på. Derfor har en lang række målgrupper - blandt andet de ældste - måttet vente med at komme i gang, siger Søren Brostrøm.

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm kan ikke love, at vaccinekalenderen ikke vil ændre sig igen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Derfor kommer vi til at vente endnu længere tid, før vi virkelig ser effekten af vaccinerne. Brostrøm regner med, at vi skal et stykke ind i februar eller marts, før man kan se på tallene, at vaccinerne gør en forskel.

Fem uger bagud

Hvis man sammenligner den nye og gamle plan, kan man se, at det især er de fem sidste grupper i vaccinekøen, der skal vente længere på første stik. Det er grupperne 8-12.

  • 8. 75-79 år. I denne gruppe er der cirka 250.000 personer.

  • 9. 65-74 år. Cirka 632.000 personer.

  • 10. Under 65 år i øget risiko. Cirka 200.000 personer.

  • 11. Samfundskritiske jobs. Cirka 100.000 personer.

  • 12. Over 16 eller 18 år. Det drejer sig om cirka 3.000.000 personer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

Ud fra den opdaterede vaccinationskalender skal de 65-74-årige og de 75-79-årige vente fem uger ekstra, inden der kommer gang i processen med at blive vaccineret mod corona - og dermed at kunne begynde at leve et lidt mere normalt liv igen.

Alligevel holder Sundhedsstyrelsen stadig fast i planen om, at alle danskere vil blive tilbudt en vaccine inden slutningen af juni, fordi de helt store vaccineleverancer kommer i april, maj og juni.

Stadig mange ubekendte

Men det afhænger af mange ubekendte, om danskerne er færdigvaccinerede til sommer, siger Søren Brostrøm. Derfor kan Sundhedsstyrelsen ikke love, at det bliver sådan.

- Særligt fra april og frem er planen baseret på en lang række prognoser fra vores kollegaer ovre i Lægemiddelstyrelsen. Både i forhold til hvilke vacciner, der kan blive godkendt, og hvad vi kan få af leverancer, siger han.

Derfor kan vi ifølge Søren Brostrøm godt begynde at vænne os til nyheder om, at vaccineplanerne bliver ændret i fremtiden.

- Det er ikke meningen, at vaccinationskalenderen holder til tid og evighed. Den vil blive opdateret formentlig en gang om ugen fremadrettet. Som vi har kunne konstatere her på det seneste, ændrer det sig hele tiden.

- Desværre har det været lidt skuffende meldinger i forhold til vaccinationsleverancer, men jeg håber også, at der kommer nogle gode meldinger, som giver os anledning til at opdatere vores kalender, så den ser bedre ud.

Det betyder selvfølgelig også, at vaccineplanen også kan rykke sig mere i den negative retning, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

- Alt kan ske. Jeg er optimist af natur, og jeg er sikker på, at der også kommer en masse gode nyheder på vaccineområdet.

Til spørgsmålet om, hvad vi så skal bruge en vaccinationskalender til, hvis vi ikke kan regne med den, svarer Brostrøm, at den skal give alle danskere mulighed for at følge med i, hvad myndighederne regner med.

Facebook
Twitter