Millioner af løbeure gidsler i hacker-angreb: Forlanger 64 millioner kroner

Gps- og fitnessfirmaet Garmin er angiveligt blevet lagt ned af et hackerangreb.

Træner du med et Garmin-ur på håndleddet, så har du formentlig lagt mærke til, at der er noget galt. (Illustration: Morten Fogde Christensen).

'Det tæller ikke rigtigt, før træningsturens data er lagt ind på kontoen'. Den sætning vil mange motionister med et moderne løbeur på håndleddet eller en cykelcomputer formentlig nikke genkendende til.

Hvad enten man samler sine udfoldelser på Endomondo, Strava, Trainingpeaks eller andre elektroniske træningsprogrammer.

Siden torsdag var ejere af Garmin-produkter dog afskåret fra den mulighed. Ifølge flere udenlandske medier, fordi selskabet er blevet lagt ned af fjendtlige hackere, der forlanger løsepenge for at låse systemerne op igen.

- En ting er, at det er irriterende, at man ikke kan dele data som løbe- og cykleture her midt på sommeren. Noget andet er, at Garmin leverer en hel masse infrastruktur til både bilister, piloter, søfart og forskellige helbredstjenester, som ikke kan opdateres lige nu, siger DR’s viden- og tech-korrespondent Henrik Moltke.

Garmin: Ikke yderligere at tilføje

DR Nyheder har været i kontakt med Garmins nordiske ledelse, som ikke ønsker at udtale sig om sagen. De henviser til selskabets hjemmeside, men har ellers ikke yderligere at tilføje.

- Garmin oplever i øjeblikket et teknisk nedbrud, der påvirker Garmin-tjenester, herunder Garmin Connect. Som et resultat af nedbruddet er nogle funktioner og tjenester på tværs af disse platforme ikke tilgængelige, står der blandt andet på den danske hjemmeside.

- Det er ret almindeligt, at store virksomheder hverken vil be- eller afkræfte ransomwareangreb, mens de står på, forklarer Henrik Moltke.

Han fortæller, at en række udenlandske medier ved hjælp af kilder i Garmin har fået bekræftet, at der er tale om et såkaldt ransomware-angreb.

Det betyder, at hackere forlanger en løsesum for at låse selskabets it-systemer op, der er efterladt ubrugelige.

Samme type af angreb, som blandt andet har ramt danske Demant og ISS med million-tab til følge.

Medier: Hackergruppe står bag

Udenlandske medier spekulerer i, at det angiveligt er hackergruppen ‘Evil Corp’, der står bag angrebet. Evil Corp har tråde til Rusland. Andre mener, at angrebet kan spores til Taiwan.

Hackerne forlanger et beløb, der svarer til 64 millioner kroner, for at genåbne it-systemerne.

Tech-korrespondenten forklarer, at typen af angreb så vidt vides ikke bruges til at stjæle personlige data.

- Men eftersom vi stadig ikke kan få bekræftet officielt, hvad for et “teknisk nedbrud” der er tale om, er det for tidligt at udelukke noget, siger Henrik Moltke.

'Garmin Connect' er nede

Garmins lammede it-systemer betyder, at ikke alle danskere med Garmin-ure tilsyneladende kan benytte ‘Garmin Connect’-funktionen.

Garmin Connect sørger blandt andet for, at data fra løbe- og træningsurene bliver indhentet og sendt videre til ejerens personlige træningskonto.

Der er dog en vej udenom, så træningsturen alligevel kan 'tælle'. Ifølge sitet Mountain Bike Rider kræver det dog, at man forbinder sin Garmin via USB-stik til en computer.

I uret skal man derefter finde aktivitetsfilen, der manuelt kan uploades til ens personlige træningskonto.

Opdatering: Visse systemer virker

Mandag eftemiddag ser det tilsyneladende ud til, at visse af Garmins systemer atter virker.

Dog med begrænset funktionalitet, ifølge Garmins officielle statusside. Blandt andet for Garmin Connect.

Ifølge Henrik Moltke har Garmin nok også ekstra travlt, fordi selskabet onsdag skal informere sine investorer om situationen.

- Det er tydeligt de kæmper for, at systemerne kommer op at køre så hurtigt som muligt, men det er stadig tydeligt, at der er store problemerne. Man kan eksempelvis endnu ikke komme igennem på telefonen, siger tech-korrespondenten.

Den 27. juli bekræftede Garmin i en pressemeddelelse, at der var tale om et hackerangreb.

- De ramte systemer er ved at blive genetableret og vi forventer at være tilbage i normal drift i løbet af få dage, oplyser Garmin.