Millioner af mink blev slået ned: Eksperter mener, at det har tvunget flæskeklanner-billen ud til villakvarterer

Billen er ikke farlig for hverken mennesker eller bygninger, men er til stor gene for beboerne.

En flæskeklanner er for de fleste husejere en ubuden gæst. (Foto: Wiki Commmons)

I alle de syv år, Helene Mølgaard Pedersen fra Hedensted i Østjylland har boet under en kilometer fra en minkfarm, har de været der.

De små, sorte biller med den brune stribe på ryggen. Et par stykker her og der af billen, der er blevet opkaldt efter dens vane med at lægge æg og larver i tørret flæsk, og derfor går under navnet flæskeklanner.

For et par måneder siden blev det så igen den tid på året, hvor flæskeklannerne klækkes fra deres pupper, og nu var det ikke bare et par stykker af de uvelkomne gæster, som Helene Mølgaard Pedersen fik besøg af.

- Den sidste halvanden måneds tid er det eksploderet. De er i alle ender og afkroge af huset. Der er ikke et sted, de ikke er, fortæller hun og fortsætter:

- Da vi skulle tage vores parasoller ned fra loftet, var de dækket af tusindvis af flæskeklannere.

Flæskeklanner fra Helene Mølgaards hjem. (Foto: PRIVATFOTO)

Og de mange biller har fået Helene Mølgaard Pedersen til at tilkalde forstærkning.

- Vi kan ikke have vinduer eller døre til at stå åbent. Og så skal vi have skadedyrbekæmpelsesservice herud, der skal sprøjte hele huset. Det betaler vi selv for, og det er ikke altid, at en gang er nok.

Hun er langt fra den eneste beboer i Hedensted, der er blevet invaderet af de mange biller.

Særligt én teori går igen.

- Vi hører hele tiden, at de kommer fra de lukkede minkfarme. Og det giver da klart mening for mig, siger hun.

Helene Mølgaard er efterhånden ved at være godt træt af flæskeklannerne. (Foto: PRIVATFOTO)

Skadedyrsservice: Vi ser det i hele landet

Den teori giver også mening, når man præsenterer den for Morten Helholm, der er områdeleder og biolog hos skadedyrsfirmaet Mortalin.

- Jeg tror, at vi i branchen generelt er ret enige om, at det er, fordi man har slået alle minkbestande ned, og nu er der lige pludselig en hel masse sultne flæskeklannere, der ikke længere kan ernære sig derude og søger andre steder hen, siger Morten Helholm, der også sidder i bestyrelsen for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer, BS.

Også Thomas Pape, der er insektforsker på Statens Naturhistoriske Museum, anser det for ganske sandsynligt, at flæskeklannerne kommer fra den nærliggende og nu nedlukkede minkfarm.

- Det kan jeg sagtens forestille mig. Der kan have ligget rester af minkfoder eller blod, og det kan have skabt en rigtig god ynglesituation. Og så kommer der mange af dem, og de vil brede sig, når der bliver spist op af den føde, der var på farmen, siger han.

Sker over hele landet

Det er absolut ikke kun i Hedensted, at man har registreret problemet, fortæller Morten Helholm.

- Det lader til, at der lige nu er store problemer med flæskeklannere. Ikke bare lokalt, men over hele landet.

På minkfarmene var der nemlig masser af føde i minkfoderet og minkenes afføring til billerne og deres larver. Derfor var der ingen grund til, at flæskeklannerne skulle flyve fra farmene ud til naboområderne.

- Flæskeklannerens livscyklus er, at mor lægger æg i noget føde. Så klækker larverne og vokser op inde i føden og spiser af det. Når de larver så bliver store og skal til at forpuppe sig, så finder de noget træ, som de gnaver sig ind i. De har typisk været i træværket på minkfarmene.

- Det, der så sker nu, er, at de voksne flæskeklannere kommer ud af træværket, men de finder ikke noget føde, og så må de rejse ud i landet for at finde noget, de kan lægge deres æg i, forklarer han.

Bruger ikke gift

Og selvom hundrede eller måske tusindvis af små biller klækket fra minkfoder og afføring absolut ikke er et drømmescenarie at få indenfor dørene, så er der ikke noget at frygte, da det kun er larverne, der graver sig ind i træværket.

- Det er vigtigt at sige, at bare fordi der kommer en flæskeklanner forbi, så er ens tag ikke ødelagt. Det er ikke de voksne flæskeklannere, der gør skaden. Det er larven. Og den skal have noget føde, hvor den kan lægge æggene i, siger Morten Helholm.

I Vestjysk Skadedyrskontrol har man også oplevet en mindre stigning i antallet af henvendelser om flæskeklanner-billen, fortæller ejer Mogens Gade.

Han plejer dog at opfordre folk til at tage en dyb indånding og glæde sig over, at de typisk forsvinder af sig selv - uden brug af kemikalier.

- Man kan sprøjte imod dem, men det mener jeg ikke, man behøver, siger skadedyrsbekæmperen, der dog medgiver, at de kan være 'ulækre' at få indenfor dørene i større antal.

Hel villavej invaderet

I Hedensted deler Thomas H. Barrett også i øjeblikket matrikel med massevis af de små, uønskede gæster.

- De er lige pludselig begyndt at dukke op, og de kravler henover stuegulvet og i vindueskarme. Man ville ikke skulle være hos os i mange minutter, inden man fandt en, fortæller han.

Han har haft besøg af en skadedyrsbekæmper for at slippe af med flæskeklannerne, og det har minimeret antallet.

Men det er ikke kun hos ham, de har slået sig ned.

- Den villavej, vi bor på, der er det helt ekstremt. Jeg tror, at det kan tælles på en hånd, hvor mange der ikke er blevet ramt, siger han.

Hedensted Kommune afviser efter samtale med Fødevarestyrelsen, at flæskeklannerne er formeret i døde mink. Men det afvises ikke, at de kan have overvintret på de lukkede minkfarme.

FacebookTwitter