Millioner streamer fodboldkampe ulovligt

Når Barcelona og Manchester City i aften tørner sammen i Champions League, vil millioner af fodboldfans se kampen på ulovlig vis.

Når topfodboldklubberne FC Barcelona og Manchester City i aften tørner sammen i Champions League- ottendedelsfinalen, vil millioner af fodboldentusiaster se kampen på ulovlige streaming-sider på nettet. (Foto: Albert Gea © Scanpix)

Det er nogle dyre drenge, der i aften træder ind på grønsværen i Champions League braget mellem Barcelona og Manchester City.

At streame kampen lovligt er også en dyr fornøjelse. Alt for dyr, hvis man vil komme den ulovlige streaming til livs, lyder det fra flere.

Kampen i aften vil blive udbudt ulovligt af omkring 1000 udbydere til glæde for mindst fem millioner brugere, anslår det britiske bureau NetResult overvåger streaming-sider.

Netside med lovlige alternativer

Det vil Rettighedsalliancen, der tidligere hed Antipiratgruppen, til livs. Derfor har de sat ind med en kampagne, der peger på de lovlige alternativer, der findes til forbrugerne.

"Del med omtanke" er overskriften på kampagnen, som også støttes af Kulturministeriet og Teleindustrien. Og selvfølgelig med en tilhørende internetside, sharewithcare.dk.

- Ved at bruge de lovlige platforme sikrer vi, at folkene bag produkterne får penge for det arbejde, de laver, siger leder af Rettighedsalliancen, Maria Fredenslund.

Lovlig streaming er alt for dyrt

Forbrugerrådet støtter kampagnen, men mener ikke, at det har megen effekt omkring fodboldkampe som Champions Leaque.

For i Danmark fristes mange af den ulovlige løsning, fordi der ikke findes alternativer,

- Dem, der ejer rettighederne til Champions League, forsøger at sælge kampene sammen med en hel masse andet, som de sportsinteresserede ikke ønsker at se.

Det er for eksempel Viasat, der har rettigheder til Champions League, men her skal man købe en pakke med film og sport, og så bliver prisen meget høj for at se nogle enkelte fodboldkampe.

Ingen alternativer

Forbrugerrådet bakkes op af Claus Bülow Christensen, digital analytiker hos virksomheden Global Connect, som sælger internet-infrastruktur i Danmark.

- Der er rent faktisk ikke nogle alternativer, så du som forbruger kan gå ind på en eller anden tjeneste, melde dig på og så få adgang til lige præcis den sportsbegivenhed, du gerne vil se.

I Rettighedsalliancen erkender Maria Fredenslund da også, at branchen halter efter, når det kommer til de store sportsbegivenheder.

Men hun lover, at de lovlige alternativer er på vej.

- Det er den vej, tingene går, og det tager noget tid, men vi skal nok nå derhen.