Milliongaver til danske hospitaler: Ét hospital får mere end halvdelen

Aarhus Universitetshospital har siden 2009 modtaget mere i donationer og gaver end resten af landets hospitaler til sammen

Der er stor forskel på, hvor meget de danske hospitaler får ind i donationer. Et hospital får mere end resten til sammen se hvilket i grafikken i teksten.

Julen er gavernes tid, og netop gaver har de danske sygehuse modtaget i stor stil over de sidste fem år.

I alt har danske hospitaler fået 225 millioner kroner ind i rene gaver og tilskud siden 2009 og frem til juni 2014, men gaverne er langt fra ligeligt fordelt mellem hospitalerne. Beløbet er eksklusiv donationer til forskning, kurser og konferencer.

Det viser en aktindsigt, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået hos de fem danske regioner.

Aarhus får de største gaver

Det er Aarhus Universitetshospital, som har førertrøjen på, når det kommer til størrelsen af donationer.

Hospitalet har siden 2009 modtaget 121 millioner kroner i gaver. Det svarer til 54 procent af alle donationer, der er givet over de fire et halvt år.

- Donationerne betyder selvfølgelig meget for de afdelinger, der får dem, selvom det er små beløb sammenlignet med de penge, vi bruger på drift, siger Søren Dørup, der er Økonomichef på Aarhus Universitetshospital.

Samarbejde med universitet giver donationer

Han peger blandt andet på, at hospitalet i 2009 modtog 15,8 millioner kroner fra The John and Birte Meyer Foundation til en kombineret PET/CT scanner, og at man i 2012 fik 16 millioner kroner til en MEG-scanner.

- Vi har et meget tæt samarbejde om forskning med Aarhus Universitet, og det kan betyde, at nogen af de donationer, forskningspersonalet får bliver placeret i vores regi i stedet for hos Universitetet, siger Søren Dørup.

Donationer til hospitaler (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Han understreger dog at i tilfælde, hvor en konkret donation bliver givet hospitalet, så bliver den altid administreret der.

Langt ned til nummer to

På andenpladsen over de hospitaler, der får flest donationer, er Rigshospitalet. Selvom det københavnske hospital er lidt større end Aarhus målt på antal sengedage, så har Rigshospitalet fået næsten 70 millioner kroner mindre ind i donationer.

At Rigshospitalet "kun" har fået 55,5 millioner kroner er dog ikke noget, der går lægelig direktør Jannik Hilsted på. Han påpeger, som Søren Dørup, at enkeltstående store donationer, kan flytte meget.

- Det betyder ikke noget for kerneydelsen, om vi får mange penge eller ej, men det betyder noget for de ting uden om. Vi er rigtig glade for de donationer, vi har fået, og koncentrerer os om at bruge dem bedst muligt, siger Jannik Hilsted.

Han påpeger ligeledes, at Rigshospitalet i sin gennemgang af den aktindsigt, DR har søgt, ikke har inddraget forskningsdonationer under gaver, men under forskning, som er fraregnet i sammenligningen.

Store hospitaler får mest

Odense Universitetshospital ligger også i toppen, blandt de hospitaler, der modtager mest. Det er helt naturligt, at det er de store universitetshospitaler, der får de største donationer, forklarer sundhedsøkonom på Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

- Forskellen er til dels et udtryk for, at nogle hospitaler er bedre til at tiltrække donationer. De hospitaler, der er bedst til det, er dem med meget forskningspersonale. De er helt eller delvist fritaget for klinisk arbejde, og har bedre tid til at lave ansøgninger end læger, der arbejder med patientbehandling, siger han.

Kjeld Møller Pedersen mener dog ikke, at den store forskel på de danske hospitaler har betydning for behandlingen.

- Det kan godt være, der er lidt forskel på, hvilke møbler man har, eller hvilket noget legetøj de har på en børneafdeling, men i det store hele er det ikke noget, der betyder noget for behandlingen, siger Kjeld Møller Pedersen.

Direktør: Taknemmelighed er vigtigt

Hverken på Aarhus Universitetshospital eller Rigshospitalet har man gode råd til, hvordan andre hospitaler kan blive bedre til at tiltrække donationer.

- Vi gør egentlig ikke noget særligt, andet end at vi er meget taknemmelige, når vi får en donation. Det tror jeg også andre hospitaler er, og det tror jeg er vigtigt for motivationen for at donere yderligere, siger Jannik Hilsted fra Rigshospitalet.

I alt har danske hospitaler modtaget 225 millioner i donationer siden 2009 fordelt på 3.113 forskellige donationer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk