Millionindsprøjtning skal redde museum i Danmarks ældste kongeborg

A.P. Møller Fonden trak sig fra projektet, men nu skal de lokkes tilbage til Nyborg Slot.

I dag blev der pustet nyt liv i renoveringen af Nyborg Slot. Billedet er arkitekttegnet og illustrerer, hvordan slottet kan ende med at se ud.

Slottet er blevet restaureret fra ende til anden, rummene har fået deres værdighed tilbage, og i kælderen kan man for alvor fornemme middelaldertiden.

Sådan beskriver museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen Nyborg Slot, der i årevis har haft arkitekter og håndværkere rendende. Alt sammen for at skabe et nyt museum, der ifølge dets egen hjemmeside vil 'sætte nye standarder for museumsbyggeri'.

- Det er bestemt et monument, vi er rigtig stolte af, siger hun.

Men indtil videre er de store porte til Danmarks ældste kongeborg fortsat lukkede for offentligheden - ligesom de har været det de sidste fire år.

Nu virker det dog til, at der efter et skæbnemøde mellem Kultur- og Slotsstyrelsen, Nyborg Kommune og Realdania i dag er pustet nyt liv i projektet.

Problemet er bare, at der mangler et større millionbeløb til færdiggørelsen af Nyborg Slot.

A.P. Møller skal tilbage i kongeborgen

Projektet startede med fire parter om bord: Slots- og Kulturstyrelsen, Nyborg Kommune, Realdania og A.P. Møller Fonden.

I februar valgte sidstnævnte at trække sig fra projektet med begrundelsen, at tidsrammen for byggeriet var blevet overskredet væsentligt.

Med sig tog fonden omkring 60 millioner kroner, der endnu ikke var blevet brugt af deres samlede fondspulje til projektet på 107 millioner kroner.

Så nu skal A.P. Møller Fonden lokkes tilbage i projektet. Parterne kan bare ikke rigtig blive enige om, hvem der står for den opgave.

Ifølge Kulturministeren har fonden meddelt, at de gerne vil se en ansøgning til projektet.

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs, er ikke i tvivl. Eftersom det er staten, der ejer Nyborg Slot, bør det være dem, der sørger for at få de 60 millioner kroner tilbage.

- Ellers står vi i en situation, hvor slotsprojektet ikke kan komme videre. Og det håber jeg simpelthen ikke, at det er det, man ønsker fra statens side, siger han.

I den anden lejr står direktøren for Slots-og Kulturstyrelsen, Jesper Hermansen. Han er mere usikker på, hvem der skal påtage sig opgaven.

- Det er ikke helt afklaret. Det kommer vi til at have nogle fortsatte drøftelser om for at få en præcis plan, siger han.

Parterne har i dag aftalt, at man om 14 dages tid igen vil stikke hovederne sammen, og om Slots- og Kulturstyrelsen til den tid har besluttet at tage opgaven på deres skuldre, er Jesper Hermansen ikke afvisende overfor.

- Jeg har ikke afskåret nogen muligheder, heller ikke den. Men jeg har omvendt heller ikke givet tilsagn, siger han efter dagens møde.

  • Sådan kommer Nyborg Slot - måske - engang til at se ud. Den ældste del af slottet blev grundlagt i 1170'erne. Håndfæstningen fra 1282 blev underskrevet på stedet. De næste billeder er også tegnet med henblik på, hvordan projektet i sidste ende kan se ud.
  • Det omfattende projekt omfatter ikke blot en restaurering af den oprindelige kongefløj, men også en helt ny udstillingsfløj, en ringmur, en ny broforbindelse til slottet og en forhøjning af vagttårnet til 18 meter.
  • Nyborg Slot ligger helt centralt placeret i den østfynske by, der er sidste stop inden Storebælt på vejen mod Sjælland. Det er staten, der ejer slottet i Nyborg. (Foto: Photographer: Nicolai Godvin © Copyright: Nicolai Godvin)
  • Byggeprojektet ved Nyborg Slot er anslået til at koste 351 millioner kroner og bliver resultatet af et samarbejde mellem A.P. Møller Fonden, Realdania, Kulturministeriet, Slots- og Kulturstyrelsen, Østfyns Museer og Nyborg Kommune.
  • Projektet er udviklet i et samarbejde bestående af Cubo Arkitekter, Jaja Architects og VMB Arkitekter, med ingeniørfirmaet Søren Jensen som ingeniør og Schul Landskabsarkitekter & Schønherr Landskab som landskabsarkitekt.
1 / 5

Men selvom der fortsat er uenigheder ved forhandlingsbordet, har dagens møde ifølge Mette Ladegaard Thøgersen været et afgørende skridt, hvis projektet på Nyborg Slot skal realiseres.

- I forhold til hvor vi stod tidligere, så er vi kommet et vigtigt skridt nærmere. Men der er stadig nogle snublesten på vejen, så vi er langt fra i mål, siger hun.

Projektet har generelt været omgærdet af forhindringer. Både museumsloven og anlægsloven fik tidligere sat en pind i hjulet, men der blev efterfølgende givet grønt lys fra statens side til at fortsætte med projektet.

Forsinkelser til en pris af 20 millioner kroner

Udover de omkring 60 millioner kroner, som indtil videre mangler i projektet, figurer et andet millionbeløb også i sagen om det ufærdige museum på Fyn.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen afviser, at staten vil betale de 60 millioner kroner, som projektet mangler. Men de vil gerne være med til at splejse ekstraregningen på omkring 20 millioner kroner. (Foto: Peter Hove Olesen)

På grund af store forsinkelser er projektet nemlig blevet omkring 20 millioner dyrere - og de penge skal også findes.

Men her virker det til, at parterne har nemmere ved at blive enige.

Kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) meldte nemlig allerede i går, at staten vil betale sin del af ekstraregningen.

- Hvis det er det sidste lille skridt, vi skal, så er vi selvfølgelig til at tale med og betale vores andel, hvis det handler om, at tingene er blevet dyrere, siger hun.