- Min verden bryder sammen, hvis jeg ikke træner hver dag

Timevis af daglig træning har ikke kun medført god fysik og vægttab for 37-årige Torben V. Knudsen. Også ensomhed og depression findes på crosstræneren. Alligevel kan han ikke stå af.

37-årige Torben Vinther Knudsen er en af de danskere, der ikke kan holde op med at træne. Selvom han godt ved, det er skadeligt for ham. (© Privatfoto)

Medarbejderne i træningscenteret beder tit 37-årige Torben Vinther Knudsen om at tage hjem, fordi han har trænet for meget.

- De kan ikke lide, at jeg kommer flere gange om dagen. Men så kan jeg jo bare tage hen i et andet center.

Torben er en af et stigende antal danskere, der ikke kan lade være med at træne. Som er afhængige af den fysiske stimulering, der kommer af at presse kroppen til det yderste.

- Det er det, der holder mig i gang. Hvis jeg ikke kommer afsted hver dag, bryder min verden sammen, fortæller Torben Vinther Knudsen.

Virker som en stimulans

I en ny ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet anslår psykolog Mia Lichtenstein, at træningen bliver et misbrug for godt seks procent af medlemmerne i de danske fitnesscentre.

- Det er min måde at blive høj på, fortæller Torben Vinther Knudsen.

Han træner mindst tre timer hver dag og ville gerne fordoble det, hvis han havde tid.

- Hvis jeg kunne slippe for arbejde, ville jeg træne rigtigt meget.

Træning frem for venner og familie

Træningen er det centrale i Torbens liv. Han har ikke nogen familie eller kæreste, og vennerne af kød og blod er skiftet ud med dem af metal og gummi.

- Vennerne er holdt op med at ringe til mig, for jeg er jo alligevel aldrig hjemme, siger han.

Men det skal til at være slut. Den overdrevne træning har givet Torben depressioner og søvnbesvær, og efter, uden held, at have kontaktet sin egen læge, er han blevet patient hos Mia Lichtenstein.

Hjælpen har hjulpet, men da træningsafghængighed ikke er anerkendt som en sygdom, må Torben Vinther Knudsen selv betale for behandlingen.

- Ingen kender problemet og ingen ved, hvad de skal gøre, fortæller Torben, der blev smidt rundt i systemet, inden han selv fandt frem til Mia Lichtenstein.

Tabte over 100 kilo

For Torben begyndte problemet med træningsafhængighed, da han besluttede sig for at tabe sig. Han vejede 225 kilo og fravalgte en operation til fordel for træning og bedre kost.

Det virkede for Torben, der i dag vejer 95 kilo. Men der er ikke meget glæde for ham i den præstation.

- Folk siger, det er flot, og at 95 kilo er det rigtige niveau for mig. Det er det nok også, men det kan jeg bare ikke acceptere. Jeg vil hele tiden gerne længere ned i vægt, siger han.

Han efterspørger mere hjælp til mennesker, der gennemfører store vægttab. Og mere hjælp til at komme ud af sin træningsafhængighed.

- Det er ikke det her liv, jeg har lyst til at leve, siger han.