Mindre festivaler er klar til musik og fest: Men hvilke regler skal de følge?

Flere af landets mindre festivaler vil stadig finde sted som følge af aftalen om yderligere genåbning.

Sådan så det ud, da Grim Fest i Brabrand løb af stablen i 2015, men selvom festivalen bliver afholdt i år, så betyder restriktionerne, at det bliver under lidt andre rammer. (© DR)

Den store scene står allerede klar, men derudover er der endnu ikke meget festivalstemning at spore i Aarhus-forstaden Brabrand.

I slutningen af juli ændrer det sig dog. Efter gårsdagens udmelding om, at festivaler kan afholdes med op til 2.000 gæster, kan Grim Fest nemlig nu slå fast, at der kommer en festival i år. For at kunne leve op til kravene bliver det dog i en lidt anden form, end festivalen normalt har haft.

- Vi tilpasser os, siger stifter og ejer Aage Stokholm.

- Vi har ikke helt valgt en strategi endnu, andet end at sige, at hvis det her er regelsættet og præmisserne, hvad er løsningen så? I stedet for at sige, det kan vi ikke.

Før Aage Stokholm og resten af holdet bag Grim Fest kan ligge sig endeligt fast på formen for årets festival kræver det dog, at myndighederne melder ud, hvilke retningslinjer der gælder.

- Lige nu er reglen jo, at man ikke må campere på festivalen, men definér camping. Betyder det også campingvogn, og havde vi nu 20 tinyhouses, måtte vi så heller ikke det? Sådan er der alle mulige forskellige definitioner, som godt kunne være skarpere, siger han.

- Og hvis det ikke er defineret skarpt nok, så er det svært for mig at navigere i.

Du kan høre Aage Stokholm fortælle yderligere om de overvejelser, Grim Fest gør sig i forhold til afholdelsen af festivalen i klippet herunder. Artiklen fortsætter bagefter.

Spørgsmål trænger sig hele tiden på

I Harboøre er der kun en måneds tid til festivalen Haze over Haarum skal løbe af stablen.

Normalt har festivalen mellem 5.000 og 6.000 gæster, men i år bliver det noget mindre - med kun omkring 1.000 gæster. Det selvom festivalen ifølge reglerne kunne lukke det dobbelte antal ind.

- Som vores plads er nu og med de kvadratmeterkrav, der er til hver gæst, så er det umuligt, siger Hanne Noermark, der er formand for festivalen.

For Haze over Haarum har perioden, der ledte op til gårsdagens udmelding været besværlig og præget af en masse usikkerhed. Og selvom festivalen nu har fået udstukket de overordnede rammer, så er usikkerheden ikke forsvundet helt.

- Vi kender stadig ikke vores lukketid eller restriktionerne omkring værnemidler – både til de frivillige og vores gæster. Der er mange ting, der er usikre endnu, og alle de der spørgsmål trænger sig hele tiden på, siger hun.

- Så vi håber jo, at der kommer svar ret hurtigt, så vi kan agere efter det.

Normalt er togvognen en af Haze over Haarums mere populære barer, men i år vil det kun være de gæster, som er i den sektion, som vil kunne slukke tørsten i vognen, fortæller festivalformand Hanne Noermark. (Foto: Rasmus Grønning Krieger © DR)

Det er ikke kun Haze over Haarum og Grim Fest, der håber på en hurtig afklaring. Det samme gør Alive Festival i Thisted. Her bliver retningslinjerne nemlig afgørende for, hvorvidt festivalen kan afholdes eller ej.

- Hverken aftalen for genåbning eller aftalen for kompensation er færdigbehandlet og skrevet ned i bekendtgørelser, som vi kan forholde os til. Det skaber en meget stor usikkerhed om, hvad der er det sikre og ansvarlige valg lige nu. Skal vi skynde os at give op eller klø på for enhver - potentielt meget høj - pris, skriver Alives sekretariatsleder Esben Halkier i en mail til DR.

Det er særligt de praktiske forhold som for eksempel at pladsen skal opdeles i sektioner med op til 200 personer i hver, der udfordrer festivalen. For hvis hver sektion skal have separat adgang til bar, toilet, mad og udgange, så kan det være uoverkommelig opgave at leve op til.

- Økonomien hviler på billet- og ølsalg, og begge dele presses i bund af de her krav. Vi er tvunget til at overveje, om vi reelt set kan afholde noget, der er i tråd med Alive-ånden, som vores gæster kender den, og det ser meget svært ud, skriver Esben Halkier.

Frygter for flere ugers usikkerhed

I Dansk Live, der er talerør for festivaler og spillesteder, kan sekretariatsleder Esben Marcher nikke genkendende til frustrationen hos de tre små festivaler.

- Fuldstændig. Og det begrædelige er jo, at der er mange derude, som gerne vil i gang, men de er meget begrænsede af, at det er så uigennemsigtigt, hvad de må, siger han.

Allerede i går da meldingen om genåbningen kom ud afholdt organisationen et møde med de medlemmer, der kunne. Her var et af de helt store emner de retningslinjer, der vil gælde.

Dansk Live vil derfor nu samle de aktører, der regner med at kunne afholde festival i år og gå i dialog med myndighederne om, hvilke retningslinjer de skal følge, fortæller Esben Marcher.

- Jeg frygter, at der kommer til at gå flere uger uden, at der bliver skabt klarhed, og at det vil kvæle det initiativ, der er derude.

Ministerium vil invitere til dialog

DR har spurgt Kulturministeriet om, hvornår festivalerne kan forvente at blive klogere på, hvordan de kan afvikle arrangementet.

Fra Kulturministeriet lyder det, at de mindre festivaler vil blive indkaldt til møde allerede i næste uge for at drøfte de foreløbige retningslinjer.

De endelige retningslinjer laves dog først i forbindelse med at næste fase af genåbningen vedtages politisk, nemlig i dagene op til d. 21. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk