Tema Må der være forskel?

Mindreværd? De fleste tror, at de tjener mindre end de andre

Dr.dk spørger brugerne, hvor mange - de tror - der hæver en lavere løn end dem. Rigtig mange gætter forkert.

Når det drejer sig om løn, så er danskerne umiddelbart dårlige til at gætte, hvor de lægger på lønskalaen. (Foto: Lars mØLler © Scanpix)

Hvor meget tjener du? Og hvor stor en andel af danskerne tjener mindre end dig?

De to spørgsmål er blevet stillet på dr.dk siden 3. marts. Frem til klokken torsdag 05:00 har 50.445 svaret på spørgsmålene i den interaktive grafik, hvis prompte svar afslører, at langt de fleste ikke ved, hvor de ligger på lønskalaen i forhold til deres landsmænd.

Må der være forskel?

Der er forskel på folk – og hvad så? I Danmark har vi længe været et af verdens mest lige lande. Men dét til trods er der stor forskel på livet som rig eller fattig, og de senere år er uligheden steget. I nyt tema ser DR på, hvordan det faktuelt står til med uligheden i Danmark. Motiverer ulighed til at arbejde, og er den nødvendig for at drive et samfund fremad? Eller slukker den håb og skaber polarisering? Følg debatten på #drforskel.

Gå til tema

Klik på linket herunder og prøv, om du kan ramme rigtigt:

En hurtig og frisk konklusion efter den første uges gætteri må være, at størstedelen af dr.dks brugere - som har svaret på spørgsmålene - tror, de er fattigere, end de egentlig er. I hvert fald gætter cirka tre ud af fire - eller 37.638 - på, at færre danskere tjener mindre end dem, end det reelt er tilfældet.

Kun 16 procent ramte rigtigt på spørgsmålet om, hvor mange der tjener mindre end dem. Det vil sige inden for en margen på +/- fem procentpoint.

Du kan også se, hvilke faggrupper, der tjener det samme som dig, ved at klikke på linket herunder:

DR sætter fra uge ni og fire uger frem fokus på ulighed. Det sker blandt andet med et stort liveshow torsdag den 10. marts klokken 20, hvor du sammen med vært Kaare Quist har mulighed for at blive klogere på danskernes lønninger.