Mindst 16 patienter døde af meningitis efter fejlbehandling siden 2000

Der er udbetalt erstatning i 58 sager, hvor der er sket fejl i behandlingen af en patient med smitsom meningitis.

I sager om 58 patienter er der siden år 2000 tildelt erstatning, fordi sundhedsvæsenet var for længe om at behandle for den frygtede sygdom, smitsom meningitis.

I alt er der udbetalt knap 50 millioner kroner i erstatning. Det viser nye tal fra Patienterstatningen, som DR har fået aktindsigt i.

I 16 af de 58 sager døde patienterne, fordi behandlingen for smitsom meningitis ikke blev sat i gang i tide.

- I 16 tilfælde har vi anerkendt dødsfald, fordi man iværksatte behandlingen for sent, oplyser Patienterstatningen.

6 børn er døde

I 20 af de 58 erstatningssager er patienterne børn. Seks af dem døde efter fejlbehandling.

Fejlbehandlingen af de 58 patienter er i de fleste af sagerne sket på hospitalet. I knap en tredjedel af sagerne er fejlen sket i ambulancen eller ved lægevagten.

Tallet over patientsager, hvor der er udbetalt erstatning, kan være endnu højere end 58, da der er sager fra 2014 og frem, der ikke er afgjort endnu.

Derudover viser tallet blot de tilfælde, hvor der er søgt og tildelt erstatning. Der er altså flere tilfælde mellem 2000 og i dag, hvor patienter med meningitis er blevet fejlbehandlet.

Opsang fra styrelsen

DR har i de seneste dage omtalt flere sager, hvor læger har overset symptomer på smitsom meningitis hos patienter.

I flere af sager er der gået for lang tid, før patienterne kommer i behandling med antibiotika. Flere af patienterne er døde efter fejlbehandlingen.

Det har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at sende en opsang til landets sundhedspersonale.

- Der er et problem med at få diagnosticeret meningokoktilfælde (smitsom meningitis red.) rettidigt. I den forbindelse vil jeg godt benytte lejligheden til lige at løfte en pegefinger, siger tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.

Facebook
Twitter