Mindst 20.000 ænder skal aflives efter fund af fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen har fundet en mild fugleinfluenza hos besætning i Vestjylland.

Der bliver oprettet en restriktionszone rundt om den ramte besætning. Fjerkræ og æg må ikke flyttes ud af zonen i 21 dage. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

En hel besætning på mere end 20.000 ænder skal aflives, efter at Fødevarestyrelsen har konstateret en mild fugleinfluenza hos flere fugle i en besætning ved Vinderup nær Holsterbro.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fugleinfluenzaen er af typen H5 og såkaldt lavpatogen, hvilket betyder, at de fleste fjerkræ kan overleve at blive smittet.

Til gengæld smitter den og kan ændre sig til en højpatogen type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Zone med særlige restriktioner

Stig Mellergaard, der er souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, fortæller, at de smittede fugle ikke har vist sygdomstegn, men at man alligevel er nødt til at aflive besætningen.

- Det er vigtigt, at vi finder ramte fugle. Også når de ikke viser tegn på sygdom. På den måde kan vi tage vores forholdsregler og sikre, at så få fugle som muligt bliver smittet, og vi kan bremse sygdommen, inden den eventuelt udvikler sig og bliver højpatogen, siger Stig Mellergaard i pressemeddelelsen.

Udover aflivningen bliver der også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen.

Der er ikke andre professionelle fjerkræbesætninger i zonen, så de strammere regler får kun betydning for hobbyejere.

Reglerne siger blandt andet, at fjerkræ og deres æg ikke må flyttes ud af zonen i 21 dage. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs.

Facebook
Twitter